La cavalcada de Reis, a debat

Reprenem la secció 'cara a cara' sobre temes de la ciutat: aquest cop posem sobre la taula la cavalcada de la nit més màgica de l'any

 • Foto: Marc Rius
  Foto: Marc Rius
 • Foto: Marc Rius
  Foto: Marc Rius

Podeu llegir l'article A FAVOR i tot seguit l'article EN CONTRA.

A FAVOR. Article de Carme Verdoy

Les primeres cavalcades de Reis les vaig viure a Manresa i no en tinc cap record. De la nit de Reis sí, d'endevinar el rei negre assegut a l'habitació de casa dels avis on dormia o de descobrir en quin lloc de la casa havien deixat els regals. Però no recordo ni carrosses ni patges. Després les vaig viure a Barcelona, on vivia: la cavalcada no passava per davant de casa i ens desplaçàvem en bus, o en metro, fins algun dels punts per on podíem anar a veure els Reis. Aquestes ja les recordo més, ja tenia el Rei Ros com a preferit i em preguntava per què alguns nens podien formar part de les carrosses dels patges i jo m'ho mirava des de la vorera.

De les que tinc més memòria són les de Sant Just. Ja era més gran, la màgia no era tan màgia, però recordo un mateix format: molta gent concentrada a la plaça de l'Ajuntament, els Reis que parlaven en una llengua estranya per saludar (després descobriria que només parlaven així a Sant Just) i molts globus. La cavalcada pels carrers del poble era just després del discurs de salutació, per tant, a les vuit del vespre qui volia ja havia entregat la carta i podia seguir els Reis per recollir caramels o anar plegant veles. També en recordo alguna, ja de més gran, a Sant Joan Despí, on cada any canvia el recorregut i algun any havia arribat fins al barri Torreblanca, que quedava bastant allunyat del centre.

A Sant Feliu les he viscut ja de gran, des del balcó amb vistes privilegiades d'una amiga. I els primers anys em sorprenia la quantitat de carrosses o entitats que hi participaven. Per què hi ha majorettes? Per què toquen els Cornuts a la cavalcada? Per què arriben tan tard els Reis? Eren algunes de les preguntes que em venien al cap mentre veia desfilar una cavalcada que és molt llarga i que, amb els anys, he après a apreciar i a entendre com "la de Sant Feliu".

La cavalcada em sembla molt "de Sant Feliu" precisament per la implicació de tantes entitats en una nit màgica per als infants però que ho acaba sent també una mica per a tothom. Una cavalcada que suma la participació de la vida associativa de la ciutat, característica intrínseca de Sant Feliu i que, per tant, també és natural que això es reflecteixi a la cavalcada. Una cavalcada que compta amb un imaginari particular, amb la figura central del patge Shelín que cada cop desperta més emocions als infants que fan cua al campament dels jardins del Palau Falguera. Una cavalcada on els nens i nenes esperen amb paciència infinita el torn per poder esperar lliurar la carta als Reis i saludar-los de prop, un fet no tan habitual. He vist cavalcades on hi ha empentes perquè et passa el Rei per davant i no ha vist la teva carta.

Un final potent a la Plaça de la Vila i el dilema del recorregut

Una cavalcada amb un final a la Plaça de la Vila, que sí, és al centre, però que precisament per això representa també un espai per a tothom. Una Plaça de la Vila que permet una arribada digna pel carrer Pi i Margall, ple de gent que intensifica l'emoció de l'arribada dels Reis. Crec que el final a la Plaça de la Vila li dona força i emoció a la cavalcada, amb la possibilitat que els Reis saludin des del balcó de l'Ajuntament, i que permet ser un punt i final de la cavalcada al centre de la ciutat. Sí que és cert que convindria avançar l'horari d'arribada per evitar que els infants hagin d'arribar a les tantes a casa en una nit en què ja es fa prou difícil dormir. En això caldria trobar la manera i potser sortir a les cinc del Palau Falguera, en comptes de les sis, seria una possibilitat. L'any passat ja es va avançar una mica aquest horari escurçant el recorregut.

Arran d'aquesta retallada, la cavalcada ja no passa per Mas Lluí. I també s'oblida de passar per Les Grases. Però desplaçar-se del barri per veure una activitat que durant dues hores i mitja recorre diferents carrers d'una ciutat com Sant Feliu tampoc em sembla un maldecap insalvable. Està clar que a tothom li agradaria poder veure els Reis des del balcó, però també està clar que les ciutats creixen i que és impossible que una cavalcada d'aquest tipus passi per tot arreu. I moure's des de Mas Lluí i Les Grases fins a la Rambla Marquesa Castellbell, a la Plaça La Salut o al centre és força viable.

Una solució és modificar el recorregut cada any? Potser sí, però Sant Feliu compta (com sempre) amb l'inconvenient de la via i això no ho facilitaria. D'altra banda, personalment crec que traslladar el final de la cavalcada cada any a un punt diferent de la ciutat li restaria força a la tradició. I la de Reis és una tradició que cada municipi es fa seva, que com tota tradició necessita renovar-se i repensar-se però que també ha de saber treure partit en el que funciona. Al final la cavalcada és una posada en escena de la il·lusió dels Reis i d'una nit màgica que durant la tarda del 5 de gener també s'escampa per (molts) carrers de Sant Feliu.

 

EN CONTRA. Article de Judit Espert

La Cavalcada de ses Majestats els Reis de l'Orient és un fet molt esperat pels infants de totes les ciutats. Sant Feliu de Llobregat té la sort de poder-la oferir als més petits i, no ens enganyem, també als més grans. El format de Cavalcada fa anys que funciona i desprén la màgia d'una nit molt esperada. Tot i això, després d'haver-hi participat durant 5 anys i des de la meva visió com a mestra i educadora de lleure, m'agradaria fer algunes propostes amb el desig de millorar-la i sense ofendre ningú.

El recorregut

Un tema polèmic. Sant Feliu és una ciutat molt gran i arribar a tots els barris implica un recorregut massa llarg pels infants que hi participen. L'any passat es va aconseguir escurçar-lo però, com a conseqüència, al barri de Mas Lluí no hi arribarà la Cavalcada com els altres anys. Coincideixo amb el fet de reduïr el recorregut i entenc que la geografia urbana de la nostra ciutat feia complexe la pujada al barri, però crec que hi ha altres opcions. Sempre serà el mateix barri al que no hi arribarà la Cavalcada? Aquests veïns es poden moure, és clar, però sempre seran ells els que s'han de moure? 

La meva proposta és fer un recorregut diferent cada any i anar variant els barris on no hi passen ses Majestats. D'aquesta manera, no es perjudica sempre el mateix barri. Implica més feina? Sí. Caldria informar del recorregut? També. Però això posaria en igualtat de condicions tots els habitants de Sant Feliu.

La carpa de Ses Majestats

Des de sempre, l'entrega de cartes als Reis Mags de l'Orient s'ha fet a la plaça de la Vila. Un lloc ampli i cèntric de la ciutat. Innamovible? No. Proposar un canvi de recorregut també pot implicar un canvi de situació de la carpa. Sant Feliu té moltes places on poder-ho situar, algunes a punt d'estrenar i tot! Crec que cal obrir el centre a la resta de barris i aquesta és una proposta.

L'horari

De vegades els adults organitzem activitats pels infants però la gestió de l'acte i el voler arribar a tots els públics fa que perdem una mica els punts bàsics. Crec que la nit de Reis i la Cavalcada s'han de poder gaudir en "horari infantil", és una activitat per a ells i a les 22h els infants de 5 anys han d'estar amb la família i no fent cua per donar la carta a Ses Majestats. Respecto qui cregui que fer-ho així està bé, que és un dia especial però, perquè no fer-ho igualment en un horari per a nens i nenes?

Crec que no té sentit que ses Majestats acabin el recorregut a les 20.30h, és tard. La meva proposta és començar la Cavalcada molt abans per a acabar abans. Sé que s'està treballant per fer-ho, però crec que s'hi han de posar més esforços per aconseguir-ho aviat.

Ja que ses Majestats són els Reis "bons", si és que hi ha Reis "bons", també proposaria que s'obrís a les dones el fet de poder-se transformar en Rei per una nit...una nit on tot és possible i les propostes de millora, també!

Desitjo que la gaudiu tant com jo.

 

 

Comentaris

Monica
Aix Judith..... Fa mes de 3 anys vaig posar sobre la taula de la comisió de reis la participació de les dones.... Un somriure irónic i la callada per resposta.... Tant de bo la meva filla (pq nosaltres ho veig dificil) un dia pugui ser al tró d'una carrosa!
En resposta a Monica
Judit sant feliu
3.

Ho seguirem dient les vegades que calgui..!
Salutacions.

 • 1
 • 3
Marina Sant Feliu
2.
La participació de les dones a la cavalcada és bàsica! Hi estic completament d'acord. Si es tracta de disfressar 3 persones, que tothom hi tingui els mateixos drets.
Moure cada any el recorregut perquè tots els barris hi participin, hi veig com un esforç innecessari. Q nivell logístic i d'organització familiar: amb criatures, no sempre es pot ser puntual a tot arreu, així que si el recorregut és sempre el mateix, acaba sent fàcil sortir al carrer a l'hora que sigui i participar de la festa.
Per altra banda, jo proposo potenciar el fet teatral. Potser cada any, el matí del 5 les magestats es podrien deixar veure entrant al poble per un lloc singular (aquest sí que podria canviar anualment). I podrien ser retratats i viralitzats a través de les xarxes... per últim, la sortida de la cavalcada (i els dies anteriors al "mercat" del Palau Falguera), es podrien treballar més les històries del Carbonet, la presentació dels Reis i el paper públic del patge Shelin. Potser en Joan Josep Blay en faria un musical?
 • 5
 • 5
Monica St feliu
1.

Aix Judith..... Fa mes de 3 anys vaig posar sobre la taula de la comisió de reis la participació de les dones.... Un somriure irónic i la callada per resposta.... Tant de bo la meva filla (pq nosaltres ho veig dificil) un dia pugui ser al tró d'una carrosa!

 • 7
 • 4

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat