Tretzè dilluns de concentració reivindicativa a la Plaça de la Vila

El dia 16 farà tres mesos de l'empresonament de Sánchez i Cuixart. S'han convocat mobilitzacions arreu del país i a Sant Feliu la protesta es farà avui dilluns, com cada setmana des de l'octubre

 • La de Nadal va ser una de les concentracions més seguides / Foto: Joan Lorenzo
  La de Nadal va ser una de les concentracions més seguides / Foto: Joan Lorenzo
 • La primera va ser amb espelmes / Foto: Joan Lorenzo
  La primera va ser amb espelmes / Foto: Joan Lorenzo
 • Foto: Joan Lorenzo
  Foto: Joan Lorenzo
 • Foto: Joan Lorenzo
  Foto: Joan Lorenzo

Aquest dimarts farà tres mesos que Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, són a la presó de Soto del Real. Les entitats han convocat concentracions davant dels ajuntaments arreu de Catalunya, però a Sant Feliu la protesta es farà avui dilluns a les 8 del vespre la Plaça de la Vila, per tretzè dilluns consecutiu.

Des que el 16 d'octubre l'Audiència Nacional va decretar l'empresonament de Sánchez i Cuixart, a Sant Feliu cada setmana s'han mantingut les concentracions per exigir-ne l'alliberament. El 16 d'octubre era un dilluns, l'endemà ja es va fer un acte de rebuig a la Plaça de la Vila, igual que arreu del país, i a partir d'aquí s'han fet cada dilluns. El d'avui serà el tretzè.

La primera va ser silenciosa i amb espelmes i a partir d'aquí van néixer les concentracions setmanals. La mateixa setmana en què els van empresonar, "des de l'ANC Sant Feliu es proposa a les diferents entitats de la Taula del Sí de Sant Feliu concentrar-se cada dilluns", explica José Miguel Ardanuy, membre de la secció local de l'ANC i un dels organitzadors de les concentracions setmanals. I a partir d'aquí, les entitats que formen part de la Taula del Sí (ANC, Òmnium, Súmate, CDR, ERC, JERC, PDeCAT i CUP) ha mantingut les convocatòries cada setmana a les vuit. A més, a principis de novembre també es van empresonar vuit consellers i conselleres de la Generalitat, la qual cosa va generar més actes de protesta durant els primers dies de novembre, que després es van unir també als actes dels dilluns.

"El primer dia no teníem res preparat, no teníem ni equip de so, però va ser una manera de trobar-nos per testimoniar la ràbia, la indignació i la solidaritat amb els presos i les seves famílies", afegeix Ardanuy. Després de la primera, les convocatòries han continuat cada dilluns amb la intenció "que la gent prengui consicència que el que està passant no és normal i és un fet totalment extraordinari", explica Rosa M. Agulló, també implicada en l'organització d'aquestes concentracions. Per Ardanuy, després dels actes de protesta, "hi ha complicitat quan ens trobem pel carrer amb la gent que participa a les concentracions i de vegades fins i tot t'abraces". Una complicitat que també passa quan "et trobes gent que porta el llaç groc, que és una denúncia ambulant del que està passant".

Parlaments i música en convocatòries a través del boca-orella

Les concentracions es fan cada dilluns a les 8 del vespre a la Plaça de la Vila i duren uns quaranta minuts. S'hi llegeixen parlaments i la música hi té sempre un paper important. Ardanuy comenta que "al principi ens vam plantejar: fem un acte de reunir-nos en silenci i acabar cantant els Segadors o fem una concentració per poder parlar del que està passant?" I aquesta segona opció és la que ha guanyat força: als actes sempre hi ha algun parlament i música. "Ha sonat des del "Què volen aquesta gent" de la M. Mar Bonet i el "Diguem no" de Raimon al "Va pensiero" del cor dels esclaus de Nabucco de Verdi, entre d'altres". Als actes també s'han llegit cartes escrites als presos o articles de premsa sobre la situació.

Aquest format dels actes permet que "la gent se'n vagi a casa amb alguna sensació nova: has après alguna cosa o t'ha emocionat una música en concret". Segons Ardanuy, la gent que es concentra cada dilluns a la Plaça de la Vila agraeix l'estil d'aquestes concentracions. Agulló creu que permet precisament que la gent continuï venint cada setmana, que també afirma que "la idea és que cada vegada siguem més gent els dilluns perquè això va per llarg". En aquest sentit, Ardanuy retreu que "els qui van reclamar diàleg vestits de blanc no els hem vist a les concentracions" i defensa que "volem entruncar la lluita pels presos amb la lluita per les llibertats civils i recuperar els drets democràtics".

Ardanuy agraeix la implicació d'entitats i persones o empreses a títol individual que han col·laborar "de moltes maneres, amb els cartells d'Òmnium, oferint equips de so o alguna coral que ha participat cantant". També admet que "ens hauria agradat implicar més entitats i músics de Sant Feliu, però de vegades és difícil, per raons horàries, logístiques, etc".

Les concentracions es convoquen a través de les xarxes socials. "Ens vam adonar que quan fèiem servir cartells, ens els arrencaven amb gran violència", explica Ardanuy, "i per les xarxes ens funciona molt bé, tot ha funcionat a través del boca-orella i hi ha gent que ve sempre". S'hi acostumen a reunir "al voltant d'unes dues-centes persones, i el dia Nadal, que ens feia patir perquè era una data assenyalada, va venir una gentada increïble, és el dia que va venir més gent".

"Mentre hi hagi presos, la nostra voluntat és persistir"

Aquest serà el tretzè dilluns de concentració reivindicativa a Sant Feliu i ara Ardanuy explica que "des de l'ANC ens estem plantejant torns perquè les diverses entitats de la Taula del Sí preparin l'acte de cada setmana", perquè "mentre hi hagi presos, la nostra voluntat és persistir", assegura Agulló. Més enllà d'aquestes concentracions, també es plantegen fer, més endavant, altres actes en diferents barris de la ciutat "per explicar que no vivim en una situació normal".

Sant Feliu és una de les primeres ciutats on es van consolidar les concentracions setmanals per demanar l'alliberament dels presos polítics. Avui serà el tretzè dilluns de protesta. De cara a demà, coincidint amb la convocatòria nacional, des d'Òmnium fan una crida a sumar-se a la concentració de Barcelona.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat