Una Plaça de La Salut més espaiosa i sense barreres arquitectòniques

Aquest dissabte s'inaugura la reformat de la plaça, que es completarà al febrer amb el mural dedicat a la lluita veïnal del barri

  • Foto: Marc Rius
    Foto: Marc Rius
  • Foto: Marc Rius
    Foto: Marc Rius
  • Foto: Marc Rius
    Foto: Marc Rius

La Plaça de La Salut es vesteix de festa aquest dissabte per la inauguració de la remodelació de l'espai i de la pineda de La Salut. L'espai ja fa setmanes que llueix nou aspecte i a l'espera del mural de gran format dedicat a la lluita veïnal que es farà al febrer, aquest dissabte al matí celebrarà la reforma amb una cercavila que començarà a les 11.30h des de la pineda de La Salut, amb la Banda Simfònica Ciutat de les Roses i els Gegants de la Ciutat. L'arribada a la plaça es preveu cap a les 12h, quan es farà una batucada dels Diables La Salut i els parlaments. Després d'això, s'han organitzat jocs per a infants i un vermut popular.

Una plaça que guanya espai i elimina barreres arquitectòniques

Segons el president de l'AV La Salut, Jose Borrajo, la reforma és positiva per la majoria del veïnat: “la reforma era una reivindicació de l'associació des de fa molts anys i vam arribar a un acord que governés qui governés es faria la reforma. S'ha complert el termini i per tant estem satisfets”. També afegeix que “és impossible que tothom estigui content, però en general ha agradat bastant, sobretot per la part de barreres arquitectòniques i l'espai que es guanya”. Per la regidora d'Urbanisme, Lídia Muñoz, el resultat de la reforma és “un espai més ampli i de més qualitat per fer activitats del barri i també un espai de relació molt important”. Considera que “s'ha actualitzat i li hem donat el toc de qualitat que mereixen tots els barris”.

Una de les actuacions principals és que s'han eliminat les barreres arquitectòniques de la plaça. “Hem millorat l'accessibilitat i ara hi ha dues rampes que fan que no hi hagi cap mena de barrera per accedir a la plaça”, explica la regidora d'Urbanisme, Lídia Muñoz. Pel president de l'AV La Salut, aquest és precisament un dels canvis més importants, “a més d'haver resolt el tema de la pèrgola que hi havia abans i que donava lloc a actes incívics, ara ha quedat bastant resolt”. A més, Borrajo també destaca que “s'ha integrat la plaça amb la zona nova de Les Tovalloles, ara hi ha una continuïtat”.

La reforma integral de la plaça de La Salut va començar el 2012, amb la reivindicació de l'AV de La Salut. Després del compromís de l'Ajuntament, es va obrir un procés participatiu i el 2015 es va presentar ja l'avantprojecte de la remodelació. Pel que fa a la participació, el president de l'entitat veïnal del barri diu que “no n'hi ha hagut tanta com voldria, però sí que ha generat bastant d'interès entre el veïnat el fet de veure com ha quedat la plaça amb la reforma”.

Amb la reforma, també s'han ampliat els jocs infantils i s'ha afegit un gronxador per a infants amb discapacitats. A més, s'han fet canvis en la disposició dels bancs i espais de descans, s'ha millorat l'arbrat i s'ha conservat una part del porxo sobretot de cara a l'estiu. La reforma ha costat poc més d'1,3 milions d'euros.

Un mural per reivindicar l'ànima reivindicativa del veïnat

La inauguració es fa aquest dissabte però la plaça no tindrà aspecte renovat del tot fins d'aquí a un mes i mig, quan s'hagi enllestit el mural de gran format d'homenatge a les lluites veïnals. Al novembre es va fer públic que l'artista urbà valencià Escif, conegut popularment com el "Banksy espanyol", era l'artista guanyador del concurs organitzat per fer una obra al mural de la plaça. Un artista amb una obra marcada per la crítica social i política i ha fet intervencions artístiques per tot el món. La segona quinzena de febrer Escif farà una estada al barri per nodrir-se de l'experiència del veïnat amb la plaça i al març es farà el mural. Borrajo afirma que “la gent del barri encara no és del tot conscient, però quan es faci tindrà un impacte molt gran”.

Pel president de l'AV, Jose Borrajo, és important “recordar la lluita d'un barri reivindicactiu com La Salut” i considera que en aquest sentit “l'Ajuntament estava en deute amb el barri i amb aquest homenatge el deute queda saldat”. L'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, explicava dimecres, en l'acte d'inauguració de l'exposició “La memòria present” a Les Tovalloles, que el mural permetrà que “tothom sàpiga que la Plaça de La Salut té una història i aquesta història s'ha de conèixer”.

De fet, a banda del mural, a la mateixa plaça hi ha alguns elements de joc que fan una picada d'ullet al moviment veïnal que va evitar que en aquest espai s'hi construís una benzinera.

La posada al dia de La Pineda de la Salut, una porta d'entrada a Collserola

Un altre delss canvis és l'aspecte del barri per la carretera de la Sànson, els carrers que accedeixen a la plaça i també La Pineda de La Salut. La Pineda és un espai públic situat al costat de l'escola bressol Fàbregas i del Roserar, que connecta amb el Parc de la Vall del Cerdanet. Durant molts anys no es va fer servir i a principis dels 2000 l'AV La Salut va reivindicar-lo organitzant una neteja, plantant-hi alguns pins i col·locant unes taules de picnic.

Un primer pas que permet que quinze anys més tard l'espai sigui com és ara, que s'ha reordenat l'espai, s'han fet camins i s'hi han posat espais per practicar esport, convertint-lo en una porta d'entrada al Parc de Collserola. La regidora d'Urbanisme destaca que l'actuació de millora “és fruit del programa de participació de les obres d'estiu i una de les accions reivindicades per l'associació de veïns del barri que es converteix ara en un espai molt amable”.

 

NOTA: Fotos de Marc Rius


 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat