(In)tens ple de febrer amb els horts del Parc Agrari de protagonistes

El debat sobre el Pla de Protecció del Parc Agrari i la situació dels horts en aquests terrenys va protagonitzar bona part de la sessió, que es va allargar prop de cinc hores i mitja

La sala de sessions de l'Ajuntament va quedar petita dimarts en el ple municipal de febrer, en una sessió llarga i tensa. Uns dos centenars de persones van fer acte de presència a la sessió, ocupant totes les cadires de la sala, així com els laterals, on no hi cabia ni una agulla, i fins i tot el vestíbul de la sala. Venien mogudes principalment per dues qüestions: les pensions i el futur dels horts del Parc Agrari. Aquest segon tema és el que va centrar més d'una tercera part del ple: dues hores de debat, a partir del text del Pla de Protecció del Parc Agrari del Baix Llobregat i d'una moció que en demanava la retirada d'aquest pla.

L'aposta del Pla de Protecció del Parc Agrari xoca amb els parcel·listes que hi tenen horts

L'equip de govern presentava a aquest ple el Pla de Protecció del Parc Agrari: un document que aposta per donar més pes a l'agricultura professional i reordenar els horts de lleure que hi ha actualment en aquests terrenys. Arran d'aquest últim propòsit, en les últimes setmanes ha esclatat una polèmica, entre persones que fa anys que cultiven un hort a la zona i que ara dubten si podran continuar fent-ho.

Un pla que va presentar el regidor de Medi Ambient, Manuel Leiva, defensant l'aposta per l'agricultura professional "perquè ha crescut la demanda". També va remarcar que un cop aprovat el pla, s'obriran dos mesos d'exposició pública "en què es podrà negociar". Leiva també va ser contundent afirmant que "hi ha hagut molta demagògia amb la regularització dels usos del sòl" i en aquest sentit va afirmar que "dir que el pla no contempla l'agricultura no professional no és veritat". Per argumentar-ho, va parlar dels horts urbans que es volen fer a el Pla, una proposta que el públic assistent al ple va rebre amb murmuris, perquè consideren que no n'hi ha prou. Això sí, va subratllar que aquests horts s'adrecen a persones residents a Sant Feliu.

El portaveu dels veïns en contra d'aquest pla, Abraham Barbosa, va llegir un manifest comú en què defensava que "no volem paral·litzar tot el pla, sinó que volem que s'estudiïn altres actuacions, que no només puguin ser terres cultivades per persones que tenen mitjans". Després de les intervencions de tots els portaveus, tant de govern com de l'oposició, en un to pacificador, Barbosa va afirmar que "potser quatre persones tenen la terra descuidada, però la majoria la cuiden" i va posar en dubte "que hi hagi tants pagesos professionals com per impulsar aquest moviment". I va deixar clar que l'arrel del conflicte ha estat un problema de comunicació perquè "la mala maror que hi ha no és pel pla, sinó per com s'ha actuat. Les persones afectades havien d'estar informades i no ha estat així".

A més dels regidors i regidores, també va intervenir al ple, Lluís Parés, d'Unió de Pagesos, que va fer un repàs històric a l'evolució de la pagesia a la comarca i va agraïr a l'Ajuntament de Sant Feliu "la valentia que teniu amb aquest pla, que pot servir d'exemple a d'altres municipis".

ERC i PDeCAT donen suport al Pla i Cs, VSF, PP i Serrano voten en contra

ERC i PDeCAT van donar suport al pla: el portaveu d'ERC, Oriol Bossa, va assegurar que "la parcel·lació excessiva és un problema i creiem que s'ha d'apostar per la dignificació del pla" i va emplaçar a negociar les dues parts sobre el Parc Agrari perquè "el procés s'hauria d'haver fet millor". D'altra banda, Rosa M. Martí, des del PDeCAT, va apuntar que "a Sant Feliu durant molts anys hi ha hagut deixadesa per part de tothom amb els horts i el Parc Agrari i entenem que el pla és una proposta viable". Javier Molina, portaveu del PSC, soci de govern, va defensar que el pla "vol protegir el Parc i ha de permetre que convisquin l'agricultura professional i no professional, per exemple a través d'associacions".

Ciutadans va ser el més dur amb el govern contra el Pla de Protecció del Parc Agrari. El seu portaveu, Raul Alba, va referir-se al ple a les possibilitats d'autoconsum que permet disposar d'un hort propi i va culpar el govern d'impedir-ho amb aquest pla, a més de recriminar que "no s'han fet reunions informatives i ara es volen fer a posteriori". També va afirmar que "fer costellades als horts no és cap crim, em semblen bé" i va criticar el criteri de cedir horts per a gent de Sant Feliu: "aquí hi ha persones que han trobat la felicitat i ara se'ls vol negar".

A més, Manuel Leiva i Raul Alba van protagonitzar un enfrontament dialèctic en què Alba l'acusava de "pèssima gestió" en aquest tema o el dels espais verds de la ciutat i Leiva se sorprenia d'"un llenguatge en què parla d'expulsions en boca d'un partit que fa tant costat a la banca".

També van votar en contra del Pla, Veïns per Sant Feliu, PP i Luis Serrano. Des de VSF, Silvestre Gilaberte va criticar que "no té base realista i planteja mesures difícils d'aconseguir" a més de retreure que "no s'han obert espais de debat i no s'ha informat els parcel·listes". Elisabet Ortega, des del PP, va demanar "un pla on es respecti l'activitat agrícola no professional, aquest pla és injust" i el regidor no adscrit Luis Serrano va argumentar el seu vot contrari per "les formes" amb què s'ha tirat ednavant.

Després de dues hores de debat i de certa tensió i nerviosisme entre el públic, cansat després de tres hores de ple, el pla es va aprovar amb els vots favorables de l'equip de govern (ICV-EUiA i PSC), ERC i PDeCAT i els vots contraris de Ciutadans, VSF, PP i el regidor no adscrit Luis Serrano. La moció es va rebutjar perquè va rebre una majoria de vots contraris (ICV-EUiA, PSC, ERC i PDeCAT) i només 5 vots a favor (Cs, VSF, PP i Serrano).

El debat sobre el Pla el va tancar l'alcalde, Jordi San José, afegint que "amb el pla haurem de fer una ordenació gairebé parcel·la per parcel·la perquè depèn molt de cada situació", però va advertir que "ja no hi podrà haver deixadesa". San José va explicar que el pla "vol acabar amb els mals usos" i va fer "una apel·lació a la tranquil·litat", assegurant que "ara es fa una aprovació inicial i la negociació no s'acabarà aquí."

També es va donar llum verda al conveni i pla de treball al Parc Agrari. En aquest cas, també hi van votar a favor PP i Luis Serrano, mentre que Cs i VSF van votar en contra.

Llum verda a les mocions per pensions dignes, adhesió a la vaga del 8 de març, per la llibertat dels presos polítics i en suport a la protesta del SIE

Una altra moció que també va reunir molta gent al ple de dimarts va ser la que presentava la plataforma de jubilats i jubilades de Sant Feliu, en què reclamen unes pensions dignes. El portaveu d'aquesta plataforma, Pedro Martínez, va llegir un manifest en què demanen que "es derogui la reforma laboral, es revaloritzi el fons de pensions, s'estableixi pensió mínima de 1.000 euros i equiparació de les pensions contributives al salari mínim interprofessional". A més, va fer una crida a tothom a sumar-se a les concentracions que fan cada dilluns al migdia a la Plaça de la Vila.

A més d'aquest text, el PSC en va presentar un altre sobre pensions, instant al govern espanyol a adoptar mesures específiques amb aquesta qüestió. Els dos textos es van votar per separat i tots dos van tirar endavant, amb els vots a favor de tots els grups, excepte la regidora del PP i el regidor de VSF, Jordi Sospedra, que es van abstenir.

El ple també va aprovar dues mocions més vinculades amb temes de plena actualitat. D'una banda, la moció que donava suport a la vaga feminista del 8 de març, a partir d'un text presentat pels sindicats CCOO i UGT, que van defensar que "ara és el moment de plantar-se i passar a la reivindicació i mobilització per superar un sistema de desigualtat". La moció es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups, excepte l'abstenció del PP i Cs en els dos punts que feien referència a la vaga. Tots dos partits van defensar que no creuen que "una vaga serveixi per aconseguir la igualtat".

D'altra banda, el ple va donar suport al text presentat per ERC i PDeCAT demanant la llibertat dels presos polítics. També van votar a favor d'aquest text ICV-EUiA, PSC (tot i que van matisar que estaven "d'acord amb el text però no amb el títol de la moció"), el regidor de VSF Jordi Sospedra i Luis Serrano. Cs, PP i Silvestre Gilaberte (VSF) van votar-hi en contra. La moció no va generar debat perquè es va debatre a l'última part del ple, a quarts d'una de la matinada.

Una altra moció que es va aprovar va ser en relació a la protesta de la plantilla del SIE, que està mobilitzada per la manca de personal i necessitats de condicions laborals. El text es va aprovar per unanimitat.

Més punts: pressupost, Complex i servei de neteja de parcs i jardins

La intensitat de les mocions va fer fins les 11 de la nit no s'entrés a temes que també són densos, com la liquidació del pressupost municipal. El regidor d'Hisenda, Josep M. Rañé, va presentar la liquidació del pressupost de l'exercici 2017. Segons Rañé, "el 2017 ha estat un bon any per als ingressos en temes conjunturals, però ens hem contingut en la despesa".

El ple de febrer va comptar amb dos punts més força debatuts: d'una banda, les actuacions i calendari sobre la concessió d'El Complex. Es va aprovar amb el suport de tots els partits, menys Cs i VSF, que es van abstenir, però tots els grups van tocar el crostó a l'equip de govern retraient que s'està anant tard amb aquesta qüestió. L'altre punt que va generar crítiques obertes per part de tots els portaveus va ser el de la pròrroga del servei de manteniment i neteja de parcs, jardins i arbrat públic. El tema es va aprovar amb el suport del PDeCAT i VSF (tot i que també van ser crítics), l'abstenció d'ERC i PP, i els vots en contra de Cs i Luis Serrano. Tota l'oposició va qüestionar durament la gestió de la neteja de l'empresa que s'encarrega d'aquest manteniment i a la qual es va aprovar prorrogar el servei.

El ple es va acabar quan faltaven 10 minuts per la una de la matinada, després de cinc hores i vint minuts intensos. Podeu recuperar altres qüestions debatudes al ple al minut a minut de la sessió. També podeu veure la galeria d'imatges aquí.

Comentaris

Raúl C's Sant Feliu
3.

C's votó en contra de prorrogar el servicio dadas las anomalías del servicio y su gestión. Bajo nuestro criterio, no prorrogar el servicio no implica quedarnos sin servicio. El Reglamento de Obras, Actividades y Servicios de los Entes Locales contempla estas contingencia.

En todo caso los responsables políticos (señor Leiva y señora Muñoz) deben asumir sus responsabilidades ante las graves carencias y la falta de previsión,, por lo que deberían dejar sus cargos lo antes posible.

  • 1
  • 6
silvestre gilaberte
Vaya por delante que cinco horas y media de pleno puede llevar a no saber a ciencia cierta que se dice, que se vota y por tanto como se recogen las votaciones. Pero en el punto de la prórroga del contrato de jardinería Veïns voto a favor de prorrogar el contrato.
Nuestra dura crítica y el solicitar al Sr. Alcalde que cambie a los responsables politicos de esta contrata a la Sra. Lidia Muñoz y Sr, Manel Leiva, no tiene que ver con el apoyo a continuar el contrato, ya que si no hubiera sido favorable estaríamos sin servicio y quien se vería perjudicado serían los ciudadanos.
En resposta a silvestre gilaberte
Redacció Sant Feliu
2.

Hola,

Gràcies per l'apunt. Ja hem modificat els posicionaments en les votacions d'aquest punt, hi havia més errors.

Disculpes,

  • 0
  • 0
silvestre gilaberte Sant Feliu de Llobregat.
1.
Vaya por delante que cinco horas y media de pleno puede llevar a no saber a ciencia cierta que se dice, que se vota y por tanto como se recogen las votaciones. Pero en el punto de la prórroga del contrato de jardinería Veïns voto a favor de prorrogar el contrato.
Nuestra dura crítica y el solicitar al Sr. Alcalde que cambie a los responsables politicos de esta contrata a la Sra. Lidia Muñoz y Sr, Manel Leiva, no tiene que ver con el apoyo a continuar el contrato, ya que si no hubiera sido favorable estaríamos sin servicio y quien se vería perjudicado serían los ciudadanos.
  • 3
  • 2

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat