Neix una associació per promoure l'habitatge cooperatiu a Sant Feliu

L'entitat també vol treballar per estendre el cooperativisme en diferents àmbits

El problema de l'accés a l'habitatge s'està agreujant cada cop més arreu: a Sant Feliu, igual que a la resta de municipis de l'àrea metropolitana, el preu dels lloguers no para de pujar i, a més, l'oferta és molt reduïda. En aquest context, i mentre les polítiques d'habitatge protegit no són efectives a curt termini, ha nascut a Sant Feliu una inciativa per promoure el model de l'habitatge cooperatiu. Des de Fetasantfeliu vam organitzar al novembre una xerrada sobre aquesta temàtica, per conèixer el projecte de Sostre Cívic i el de Cooperativa Obrera de Vivendas del Parc.

Va ser precisament a partir d'aquella xerrada que tres santfeliuencs van decidir tirar endavant l'associació Coopera Sant Feliu, amb un doble propòsit: intentar promoure aquest model d'habitatge i alhora també el cooperativisme en diferents àmbits. Un dels membres fundadors de l'associació, Ismael Garcia, explica que l'objectiu principal és fer créixer el projecte i desenvolupar aquestes dues línies de treball. "D'una banda, volem poder parlar del model d'habitatge cooperatiu a Sant Feliu", explica, "perquè també coneixíem diferents famílies que buscaven un projecte d'aquest estil, però fa falta la intervenció adminstrativa perquè sigui assequible".

El referent de Sostre Cívic

L'associació, que compta amb el suport de l'Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat, acaba d'arrencar i el seu principal propòsit és créixer en nombre d'associats (la quota anual és de 12 euros) i a partir d'aquí poder elaborar una proposta concreta sobre habitatge cooperatiu. "El model de referència que tenim es basa en Sostre Cívic i en diferents propostes que estan impulsant, ja sigui a Barcelona o també a Molins de Rei, per exemple", apunta Ismael Garcia.

Sostre Cívic és una cooperativa amb més de 570 socis i sòcies, que promou un model alternatiu d’accés a l’habitatge, a través de la divulgació, l’assessorament, la cerca de finançament, promoció i gestió d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús. Es tracta d'un canvi de mentalitat, on la propietat passa a ser col·lectiva perquè les persones usuàries i sòcies de la cooperativa tenen dret d'ús sobre l'habitatge, però no de compra ni de lloguer. Es tracta d'un model molt estès a Europa, com a Dinamarca, on el 30% del parc d'habitatges és cooperatiu i a Alemanya el 10%.

De moment, des de Coopera Sant Feliu encara no han parlat d'aquest tema a l'Ajuntament, però tenen previst fer-ho més endavant.

Un canvi de mentalitat per viure de manera més cooperativa

D'altra banda, Coopera Sant Feliu també vol treballar per un altre objectiu: "ens agradaria crear xarxa i aconseguir un canvi de mentalitat en relació a altres aspectes de la vida quotidiana". És a dir, "sensibilitzar sobre els models cooperatius", per exemple "promovent que en cada barri o bloc de pisos hi hagi una caixa d'eines comuna o una màquina de cosir, perquè potser no cal que en cada pis n'hi hagi una". Són dos exemples que il·lustren la intenció de l'associació de “fer processos participatius per dinamitzar els barris i afavorir la cooperació entre veïns”.

A més, des de la web Coopera Sant Feliu també proposen diferents accions perquè el dia a dia de cadascú sigui més cooperatiu, com ara contractar la llum a través de Som Energia, les línies de telèfon amb Som Connexió o afegir-se a grups de poroducció i consum agreocològic, entre d'altres. “Volem promoure un canvi de mentalitat des de Sant Feliu” apostant pels models cooperatius i treballant per una alternativa d'habitatge cooperatiu a la ciutat.

Comentaris

Marina Sant Feliu de Llobregat
2.

Vull compartir la caixa d'eines, la bicicleta, la rentadora i la màquina de cosir. M'agrada tenir el meu espai, casa. Amb la seguretat que ningú me'n pugui fer fora i la tranquil·litat que no assumeixo riscos amb el banc. I m'agrada també conèixer i conviure amb els veïns i veïnes del lloc on visc. L'habitatge cooperatiu no és un somni, sinó una realitat que cada dia està més a l'abast de tothom. Ens hi posem per aconseguir-ho?

  • 5
  • 0
Ismael García Sant Feliu de Llobregat
1.

Crec en el cooperativisme com a model per una millor qualitat de vida a la nostre ciutat, des de la satisfacció de necessitats individuals i col·lectives, i el respecte al medi ambient.

Fem-ho juntes! Fes-te'n soci/a omplint el formulari (2min)! https://www.cooperasantfeliu.org/fes-te-soci-a

Fins aviat

  • 5
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat