“La consciència col·lectiva que neix l'1-O És un fil indestructible que hem de cuidar i mantenir”

Marcel Mauri i Albano Dante-Fachín analitzen la Catalunya posterior a l’1 d’octubre en un acte a Sant Feliu

Amb la l’Aula de Cultura de l’Ateneu plena de gom a gom i gent escoltant des de fora la sala, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i Albano Dante Fachín es trobaven dissabte al migdia per fer una xerrada-diàleg sota el nom de “Catalunya després de l’1-O”. Moderat per la periodista Carme Verdoy, l’acte va tenir un record constant pels polítics catalans empresonats, en especial per Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural.

En una setmana descrita per Marcel Mauri com “setmana de contrastos, com ho són totes darrerament”, el vicepresident d’Òmnium va animar els presents a “seguir mantenint aquest esperit de lluita, aquesta voluntat de seguir avançant, sempre amb àmplies majories”.

L’1-O

El referèndum del dia 1 d’octubre va ser el punt inicial de debat, a partir del qual s’analitzarien les seves conseqüències i l’evolució fins la situació actual. Així, Albano-Dante Fachín va descriure l’1-O com una “unió que no decretava ningú, sinó que s’imposava des de baix a cada barri”. Per la seva banda, Marcel Mauri va destacar que va suposar “un abans i un després per la història del país, el catalanisme i l’independentisme”.

A més, el vicepresident d’Òmnium Cultural va tenir un record pel 3 d’octubre per assegurar que “no ens haguéssim imaginat haver de defensar els nostres drets com ho vam fer. La consciència col·lectiva que neix aquell dia és un fil indestructible que hem de cuidar i mantenir”. Segons Marcel Mauri, “el 3 d’octubre el cap de l’Estat espanyol va expulsar tots aquells que havien participat en l’1-O”

El poder de la societat

Envoltat d’un ambient distès i amb bromes per part dels participants, el debat va evolucionar cap a les conseqüències de l’1 d’octubre i la situació actual a Catalunya. Segons Albano Dante-Fachín, és moment de “mirar el fons de la qüestió” i “posar sobre la taula la dimensió política del que vol dir l’euroordre i la repressió. I aquesta dimensió política és una poder judicial interferint en la decisió d’una societat”.

Precisament aquesta societat va tenir un paper importantíssim en les intervencions de Mauri i Dante-Fachín durant les dues hores de diàleg. Així, el vice-president d’Òmnium Cultural va parlar d’una “ciutadania molt madura i mobilitzada constantment”. I va fer només una crítica als partits polítics: “A la gent que es juga el físic el dia 1 d’octubre, els has de donar una resposta” i va afegir que “sense nosaltres, no funcionarà aquesta construcció de la república que necessitem urgentment”.

D’acord amb Mauri, Dante-Fachín va destacar que l’1 d’octubre la ciutadania va fer una cosa que diferia de tots els discursos polítics per explicar que “en els moment fundacionals la gent no té un filtre entre el que va passar i la seva experiència personal, perquè ells hi eren. Diguin el que diguin i facin el que facin l’experiència de l’1-O la tenim nosaltres perquè la vam viure.”

El candidat a la presidència

Durant el torn de preguntes, una última hora va arribar a l’Aula de Cultura de l’Ateneu Santfeliuenc. El president del Parlament, Roger Torrent, acabava d’informar que Jordi Sánchez seria el candidat a la presidència de la Generalitat. Què en pensaven els ponents?

Albano Dante Fachín va assegurar que “a mi el nom de la persona que es proposi m’és relativament indiferent. Em preocupa més si el projecte que desenvoluparà tindrà com a arrel recuperar la coordinació entre la gent i les institucions”. Marcel Mauri hi va estar d’acord i va afegir com a pregunta “Sigui qui sigui qui investim, l’endemà què farem? Expliqueu-nos què farem i que no torni a passar com aquell 28 d’octubre on no vam entendre el què passava".

La xerrada va acabar amb tot el públic dempeus demanant la llibertat dels presos i va suposar el primer acte posterior a la fundació de la secció d’Òmnium Cultural del Baix Llobregat Est, la primera assemblea de la qual havia tingut lloc abans de l’acte, formada per Sant Feliu, Sant Joan Despí, Sant Just, Esplugues i Cornellà.

Podeu veure la galeria d'imatges de l'acte aquí.

Comentaris

Raúl C's
Algunas preguntas: ¿y la sociedad no independentista no existe? ¿lo que piensa y lo que siente les importa? Ya quedó claro cuando quisieron aprobar, ilegalmente, la tristemente famosa ley de transitoriedad.¿aquello no fue un golpe a la democracia verdad?

Fachín dice que el nombre le es igual. ¿qué le parece el de la ganadora de las elecciones: INES ARRIMADAS?

ya, claro. Era de Podemos/ICV/Comuns...
En resposta a Raúl C's
Pedro Sant Feliu
2.

Oye Alba hazte asi.... tienes un poco de odio acumulado

  • 10
  • 14
Raúl C's Sant Feliu
1.

Algunas preguntas: ¿y la sociedad no independentista no existe? ¿lo que piensa y lo que siente les importa? Ya quedó claro cuando quisieron aprobar, ilegalmente, la tristemente famosa ley de transitoriedad.¿aquello no fue un golpe a la democracia verdad?

Fachín dice que el nombre le es igual. ¿qué le parece el de la ganadora de las elecciones: INES ARRIMADAS?

ya, claro. Era de Podemos/ICV/Comuns...

  • 16
  • 13

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat