Descobrir el Sant Feliu Desparegut a través d'un llibre i una exposició

Des d’avui fins el 18 de maig es pot visitar una mostra a l'Arxiu Comarcal. Divendres es va presentar el llibre al Palau Falguera

  • Foto: Marc Rius
    Foto: Marc Rius
  • Foto: Marc Rius
    Foto: Marc Rius

A Sant Feliu són brigada els veïns que es deleixen pel passat recent de la nostra vila, són molts els que es senten atrets pel record viu que transmet una fotografia d’allò que ja no hi és, allò que ja ha desaparegut. El poder evocador de la fotografia i la nostàlgia. Divendres passat es va confirmar: la presentació del llibre “Sant Feliu de Llobregat desaparegut” combrega un nombrós públic al Palau Falguera.

Evidentment això provocà que la Sala dels Àustries estigués plena des d’un primer moment per escoltar i viure la presentació del llibre “Sant Feliu de Llobregat desaparegut”, que sota l’autoria de M. L. Retuerta i J. M. Gelabert (directora i tècnic respectivament de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat) ha publicat l’editorial Efadós (responsable també de l’exitòs L’Abans). La presència de l'alcalde, Jordi San José, (autor del pròleg) tancava la taula d’aquesta presentació.

La col·lecció "Catalunya desapareguda"

La publicació s’insereix dins del projecte que l’editorial Efadós ha dissenyat i que té per nom Catalunya desapareguda. Repetint el model de L’Abans sortiran publicades edicions de diferents pobles –ciutats– comarques, amb un format similar (unes 160 fotografies procedents de fons públics i privats) que clouran amb una edició final que contingui les 160 fotografies més emblemàtiques de la Catalunya desapareguda.

Pel que fa a Sant Feliu, el nostre volum recull fotografies del període que va de finals del segle XIX fins als anys 60’s. El recorregut abasta el fenomen del creixement de la ciutat més enllà de les vies i l’emergència dels nous barris, els espais del pla i el riu, colonitzats poc a poc, i l’entorn natural de la vila (camps, muntanyes, boscos, etc...)

Els ha semblat poc?

Imatges en gran format

Suposem que han llegit aquesta ressenya i els hi ha cridat l’atenció. No es preocupin, entre el dia d’avui (18 d’abril) i el 18 de maig poden visitar l’exposició que amb el mateix nom que la publicació s’inaugura a la seu de l’Arxiu Comarcal (c/ Clementina Arderiu, 23).

Allà podran gaudir de les mateixes imatges però en un format gran on poder apreciar millor tots aquells detalls que les dimensions de la publicació no permeten.

Apa, passin-s’ho bé. Aprofitin aquest dies per conèixer millor el passat més recent de la nostra vila i faci’m el favor, quan estiguin davant d’aquestes imatges, preguntin-se com és que ha canviat tant Sant Feliu? Qui s’ha beneficiat d’aquestes transformacions? Així, com una pregunta a l’aire, sense esperar cap resposta.

Podeu veure la galeria d'imatges de l'acte aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat