Exhibició d'unitat per dir “Bye Bye Via”

Govern i oposició presenten conjuntament una campanya de participació ciutadana per decidir com es farà la urbanització al damunt de les vies. En l'acte s'ha donat a conèixer el nou lema del soterrament "Bye Bye Via"

Bye Bye Via és el nou lema del soterrament de les vies de Sant Feliu. L'Ajuntament ha presentat avui dijous la marca del projecte i el procés participatiu que s'engegarà per decidir com es farà la urbanització posterior a les vies soterrades. Aquesta tarda s'ha fet una roda de premsa a la sala de sessions de l'Ajuntament i demà dijous tindrà lloc una presentació oberta a la ciutadania en un acte on també participaran representants d'ADIF per explicar el projecte del soterrament.

"Volíem crear un concepte positiu i que animés a la participació, alhora que fos proper a la ciutadania". És el que ha explicat Xènia Porcel, de l'empresa Social Mirror, creadora de la nova marca del soterrament, Bye Bye Via. "Volíem buscar el contrari del que expressa la literalitat de la pròpia paraula soterrament i buscar la part més alegre, amb un lema fàcil de recordar". A més, també es complement amb una altra marca per promoure el procés participatiu "Crea la ciutat del futur / Crea Sant Feliu".

Imatge d'unitat

En la roda de premsa d'avui govern i oposició ha volgut exhibir unitat, insistint en què el soterrament va més enllà de partidismes i que tots els grups municipals busquen el consens. Per remarcar-ho, a la roda de premsa han intervingut l'alcalde, Jordi San José, la primera tinent d'alcaldia Lídia Muñoz i el regidor de participació ciutadana Javier Molina, des del govern, i els portaveus dels principals partits de l'oposició: Raul Alba, de Ciutadans, i Bernat Dausà, com a portaveu en funcions d'ERC. A més, els portaveus dels altres tres grups polítics i el regidor no adscrit s'han situat també al costat del govern a la roda de premsa.

L'alcalde, Jordi San José, ha destacat que "som molt conscients de la importància del que tenim per davant, tot plegat durarà molts anys i volem que aquesta unitat es mantingui ara i al llarg dels propers anys". San José s'ha referit a la necessitat de "generar confiança en la ciutadania" amb què el soterrament va de debò per combatre l'escepticisme. "És possible que a la presentació de demà hi hagi gent que ens parli des de l'escepticisme, però anirem guanyant confiança i hem deixar clar que aquest cop hi ha elements que ens fan creure que no ens quedarem a mig camí".

"El calendari s'està complint"

En aquest sentit, la primera tinent d'alcaldia, Lídia Muñoz, ha explicat que "des de la visita del ministre, al gener, el calendari s'està complint. S'ha fet la primera fase de l'aprovació provisional del projecte a nivell tècnic i s'ha establert una comissió de relació directe entre ADIF i Ajuntament. La setmana que ve es publicarà al BOE el llistat dels béns afectats i a finals d'any es preveu que s'aprovi el projecte constructiu". Un projecte que demà ADIF presentarà a la ciutadania en un acte conjunt amb l'Ajuntament a les 19h a la Sala Ibèria.

També han intervingut a la roda de premsa el portaveu de Ciutadans, Raul Alba, que ha explicat la ponència de treball del soterrament que es reuneix de manera mensual amb la "voluntat que el soterrament no només sigui competència dels partits de govern sinó que és treball i responsabilitat de tots, des d'una heredada llarga tradició d'ara i de futur". També Bernat Dausà, en representaciód d'ERC, ha destacat que la ponència "va acordar que el consell de direcció del soterrament i l'oficina tècnica del soterrament seran òrgans de gestió de la urbanització i reurbanització del soterrament".

Un procés de participació ciutadana que arrenca ara i s'acabarà amb una consulta el novembre del 2019

Les obres del soterrament està previst que comencin a la segona meitat del 2019 i ara s'engega un procés de participació per decidir què es farà un cop les vies estiguin soterrades, és a dir, la urbanització en la superfície que generi el soterrament. El regidor de participació ciutadana, Javier Molina, ha explicat les sis fases d'aquest procés, que arrenca ara i que es tancarà el novembre de l'any 2019, amb una consulta ciutadana.

La primera part del procés es farà des d'ara i fins al juliol i compta amb una part informativa, a través d'una web centralitzada que agrupa informació històrica, agenda, notícies, etc., de l'acte central d'aquest dijous de presentació a la ciutadania, presentació per barris, un espai de difusió durant la Fira i la difusió de diferents experiències o models de referència d'altres soterraments, com ara el de Parla, a Madrid, "en què hi ha un intercanviador potent entre renfe, busos i tramvia".

A partir del setembre es recolliran les opinions de la ciutadania i el gener del 2019 s'incorporaran les conclusions del procés de participació a les bases que han de bastir el reglament del concurs públic d'idees. Un concurs que es farà durant els mesos de campanya electoral i eleccions municipals, d'abril a juny, la qual cosa, segons Molina "deixa clar que no volem estar condicionats pel procés electoral". Les propostes que sorgeixin d'aquest concurs es presentaran a la ciutadania i es podran votar en una consulta ciutadana que es farà el tercer diumenge de novembre.

L'Ajuntament aposta per la participació ciutadana en aquest procés però no es vol marcar, d'entrada, cap objectiu de participació mínima. En els processos de participació ciutadana recents, com el de la partida de pressupostos que es destina a obres d'estiu, la participació ha anat a la baixael 2017 hi van participar 580 persones, 140 menys que el 2016, una xifra semblant a la del 2015, el primer any en què es va fer. Tot i això, Lídia Muñoz, ha desmarcat el procés participatiu del soterrament d'aquests exemples i els ha posat al costat "d'altres processos de participació que hem fet, com la reforma de places, on la resposta ha estat diferent que amb els pressupostos participatius. Creiem que la gent se sentirà involucrada perquè és un tema que afecta el seu dia a dia i intentarem que arribin a tots els sectors".

Preguntat sobre què representa per Sant Feliu un repte com el del soterrament, l'alcalde, Jordi San José, ho ha comparat "amb les Olímpiades per Barcelona, una oportunitat irrepetible de cridar a la ciutadania a participar del que ha de sortir després d'aquestes obres i fer un Sant Feliu que ens costa d'imaginar". Un repte que es vol obrir a la ciutadania i que comença demà, amb la presentació del projecte amb ADIF i del procés participatiu per decidir què es farà després del soterrament.

Podeu veure la galeria d'imatges de la roda de premsa aquí.

Comentaris

Raúl C's Sant Feliu
2.
Precisamente esta cuestión a la que Dani alude la concejal Lidia Muñoz la mencióno expresamente (y como ejemplo de éxito) de participación (en lo que se refiere a expresión cuantitiva).

Espero y deseo que la metodología sea bien distinta pues en el caso de la plaza Francesc Macià estuvo dirigido de principio a fin a la solución que el gobierno quería (hacer una plaza abierta y diáfana, y no una susceptible de ser colonizada por terrazas comerciales). O utilizando una expresión de la"sucesora designada" de la fuerza mayoritaria del gobierno en el último Pleno: "es lo que hay".

Porque una cosa es hacer Ponencias Unitarias (positivo) y otra cosa el "ordeno y mando" y si no al final soy el mayoritario. Para eso viaje, no hará tanta alforja. Pero eso se verá con el tiempo...
  • 7
  • 1
Dani Sant Feliu de Llobregat (Plaça Francesc Macià)
1.

Bon dia.

Espero me permitan tomarme la libertad de trasladar una duda en torno al Proceso Participativo que se menciona en la noticia.

¿Respetará el actual Equipo de Gobierno (ICV + PSC) el resultado del mencionado Proceso o, como ya hizo con el realizado en la Plaça Francesc Macià, lo aparcará para imponer su particular y partidista hoja de ruta?

Saludos cordiales,
Dani

  • 8
  • 3

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat