La ciència torna a Sant Feliu: Canya de ciència al Bar de l'Ateneu

Dimarts 15 es faran dues xerrades organitzades pel canal de Ciència del Fet a Sant Feliu

La ciència està de moda. Només cal veure el gran nombre de sèries, xerrades, articles, monòlegs i youtubers que tenen la ciència com a eix principal. La divulgació, en especial, ha pres un paper rellevant. En un món cada cop més complex, no es poden permetre llacunes en ciència. S'ha de mirar de comprendre el món que ens envolta i la divulgació precisament el que fa és ajudar al públic no especialitzat a formar-se una primera opinió sobre temes que tot i que a vegades semblen llunyans poden tenir una incidència important en el dia a dia. Des del canal de Ciència ben Feta, ja fa quatre anys que es dona visibilitat als investigadors de casa nostra i permet conèixer la recerca que duen a terme.

Els dies 14, 15 i 16 de maig se celebra a tot el món el Pint of Science (una pinta de cervesa), on investigadors de centres i universitats acosten la ciència al públic en general en l'ambient distès d'un bar tot prenent una pinta de cervesa. Inspirats per aquest moviment i per segon any consecutiu, els membres del canal Ciència ben Feta organitzen dues xerrades de ciència al Bar de l'Ateneu. Mantenint l'esperit del Pint of Science però adaptant-lo a la nostra idiosincràsia, l'han batejat com Canya de ciència.

Matemàtiques, història i genòmica

La cita és dimarts 15 a les set de la tarda, al bar de l'Ateneu. Hi haurà dues xerrades. La primera titulada "La memòria de l'ADN" serà una xerrada multidisciplinària que unirà la història i la genòmica. També unirà dos canals del Fet a Sant Feliu, ja que anirà a càrrec del col·laborador del Feta a Sant Feliu amb el seu canal Passat Imperfecte Jordi Jiménez i de la col·laboradora del canal Ciència ben Feta la Dra. Anna Barceló. Tractarà d'una banda de la recerca de les fosses comunes de la guerra civil i de l'altra de com, un cop trobades aquestes fosses, s'utilitzen eines d'anàlisi genètica per a identificar els cossos recuperats. La segona xerrada titulada "Tapes d'estadística" anirà a càrrec del Dr. Pere Grima i parlarà, entre d'altres coses, de com estimar el nombre de peixos que hi ha en un llac o el nombre de taxis a Barcelona. O de si és veritat l'afirmació de que tenen més possibilitats d'arribar a esportista professional els nascuts els primers mesos de l'any. Acabarà parlant, com no, de la probabilitat que ens toqui la loteria. Ja sabem que és molt baixa, però es desvetllaran coses curioses.

Fer una canya amb un científic?

És una molt bona oportunitat per apropar-se a la recerca i a qui la fa en un ambient no acadèmic i per tant, no tan intimidant. A part d'adquirir nocions dels dos temes proposats, es pot aprofitar per conèixer de primera mà el que significa ser científic i fer recerca a Catalunya.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat