L'alternativa del cooperativisme al Cinema Documentat

CineBaix ha programat per dissabte una tarda dedicada al món cooperatiu: es projectarà un documental i un curt, es presentarà l'Associació Coopera Sant Feliu i el llibre 'Ciutats cooperatives. Esbossos d'una altra economia urbana'

El Cicle Cinema Documentat de CineBaix s'aproxima aquest mes de maig al cooperativisme amb una tarda temàtica que arrencarà a les 17.15h i que es tancarà amb la projecció de la pel·lícula La fábrica de nada, a les 21h.

Arizmendiarrieta. El Hombre cooperativo és un documental que explica la història de Jose Mari Arizmendiarrieta, un sacerdot, un líder, un empresari, ideòleg i pensador és exemple d'un personatge genial i únic. En plena postguerra, un sacerdot basc i els seus joves alumnes van ser el germen del grup cooperatiu més gran del món i un referent humà i empresarial a nivell mundial. Entre d'altres, va crear Fagor, Eroski, o Caja Laboral. Seixanta anys després, el documental qüestiona la vigència de la seva recerca d'un equilibri entre el desenvolupament econòmic, la competitivitat i els valors humanistes.

A més d'aquest documental, també es projectarà el curt Princesa 49, que planteja una altra manera l’accés a l’habitatge: descobreix l'edifici del carrer Princesa de Barcelona que estava buit i que s'ha convertit en un model de cessió d'ús. El curt segueix el procés de transformació de l'edifici i de participació de les usuàries en aquesta experiència a través de la cooperativa Sostre Cívic.

Amb el propòsit d'indagar en les iniciatives cooperativistes, es donarà a conèixer el llibre Ciutats cooperatives. Esbossos d'una altra economia urbana, que presentarà l'autor Ivan Miró. Un llibre que planteja el somni d'una altra ciutat, al servei del bé comú, que sigui cooperativa, ecològica, solidària i feminista. El llibre planteja com poden contribuir les iniciatives locals d’economia social i solidària per a la producció d’una altra ciutat.

I en clau local, es presentarà l'Associació Coopera Sant Feliu, una entitat sense afany de lucre que vol promoure el cooperativisme a Sant Feliu, construint un model de ciutat cooperativa que desenvolupi, entre d’altres, un projecte d’habitatge cooperatiu.

La jornada es tancarà amb la projecció de la pel·lícula La fábrica de nada, de Pedro Pinho, que explica la història d'un grup de treballadors que s'adona que l'administració està robant maquinària i materials de la seva pròpia fàbrica. A partir d'aquí, es desencadena una revolta entre els treballadors.

Cinema Documentat per reflexionar

El cicle Cinema Documentat que CineBaix ha estrenat aquest 2018 vol ser una proposta que proporcioni els elements per reflexionar sobre la nostra realitat social i política, a partir de pel·lícules acompanyades de llibres i amb la presència de directors, escriptors o periodistes. L'objectiu és plantejar diferents mirades sobre una temàtica d'actualitat.

La proposta es fa un cop al mes i recull la tradició de cinema social o cinema polític que al llarg de la història presenta una visió de fets històrics i conflictes socials amb la política com a eix central. També la tradició dels cinefòrums i dels cineclubs, que treballen perquè el cinema independent, d’autor i de qualitat, representi una opció més d’oci creatiu valorat com un bé cultural. Una manera més de CineBaix d'ampliar la seva concepció de cinema de proximitat, un complement més també de l'ampliació de La Mostra de CineBaix en diferents cicles al llarg de l'any, que la setmana que ve presentarà el Cicle de Cinema Africà.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat