La història interminable de l'edifici buit del carrer General Manso

L'Ajuntament vol adquirir el bloc per construir-hi habitatge social però les negociacions amb la SAREB continuen estancades. Dimarts es va fer un acte públic davant de l'edifici amb la diputada d'En Comú Podem Lucía Martín per denunciar la situació

L'accés a l'habitatge s'està convertint cada cop més en una dificultat per a bona part de la ciutadania. Una problemàtica que ja fa temps que plana a Sant Feliu, igual que a la resta de municipis de l'àrea metropolitana, i que es tradueix en la manca d'oferta i en l'encariment dels lloguers, cada cop són més inaccessibles (a dia d'avui és impossible trobar un lloguer a la ciutat per sota de 700 euros, independentment del tamany, l'estat i la ubicació).

En aquest context, la demanda d'habitatge social és evident. L'Ajuntament va signar fa tres mesos la cessió d'un solar i una parcel·la a l'IMPSOL per construir-hi habitatge social, amb la idea que després de l'estiu es puguin presentar les bases per accedir-hi. Es tracta d'una setantena d'habitatges, alguns destinats a famílies en risc d'exclusió i d'altres de protecció oficial de venda, lloguer accessible o social. Però en calen més i, per això, l'Ajuntament fa temps que va al darrere de l'edifici del carrer General Manso, damunt del supermercat Mercadona, al número 43, propietat de la SAREB. El consistori hi està negociant, a través de l'Àrea Metropolitana, la manera d'adquirir-lo per construir-hi habitatge protegit és l'edifici del carrer General Manso. Però les negociacions estan encallades.

Un edifici buit i inacabat arran de la bombolla immobiliària

Es tracta d'un edifici buit d'una cinquantena d'habitatges de promoció privada que està pràcticament acabat, però que no es va enllestir del tot amb l'esclat de la bombolla immobiliària i està a mig fer des de fa sis anys. El propietari tenia una hipoteca amb Caja Granada, però l'entitat financera va fer fallida, i ara en conserva la propietat però la hipoteca és en mans de la SAREB, la Societat de Gestió d'Actius procedents de la Reestructuració Bancària.

L'Ajuntament fa temps que està fent passos per aconseguir la propietat d'aquest bloc i destinar els pisos a fer habitatge de venda i lloguer protegit. Una gestió que ara estan fent directament a través de l'AMB, però les negociacions no acaben d'arribar a bon port. Per denunciar aquesta situació, dimarts passat es va fer un acte organitzat per En Comú Podem, a la Plaça de la Solidaritat, davant mateix de l'edifici buit. A l'acte van intervenir la regidora d’habitatge de Sant Feliu, Lídia Muñoz, Loren Rider, de Podem Sant Feliu, i Lucía Martín, diputada de En Comú Podem al Congrés dels Diputats.

La regidora d'habitatge, Lídia Muñoz, va contextualitzar la situació d'aquest edifici, explicant que “quan vam començar a negociar, al principi semblava que teníem opcions” i va lamentar l'estancament d'aquesta situació, que no es desencalla. A més, va recordar que el juliol passat el ple va aprovar per unanimitat una moció per reclamar la gestió municipal de l'edifici i evitar l'especulació immobiliària. La regidora d'habitatge va lamentar que “sembla que no haguem après res d'aquests anys de crisi”.

Lucía Martín: “considerar l'habitatge com un bé d'inversió, ha derivat en un mercat especulatiu del lloguer”

La diputada d'En Comú Podem, Lucía Martín, va lamentar que “a Espanya només el 2% del parc d'habitatge és públic i, en canvi, en diferents països europeus, ho és el 20%. Això impedeix donar resposta a situacions d'emergència” i va afirmar que “hem rescatat bancs a canvi de res”.

Per Martín, un dels problemes principals actuals és “el fet de considerar l'habitatge com un bé d'inversió, la qual cosa ha derivat en un mercat especulatiu del lloguer. Ara és més rendible invertir en lloguer que en bons, i els preus estan disparats”. Una situació que deriva de la llei d'arrendaments urbans, aprovada el 2013, que va escurçar la durada dels contractes de lloguer de cinc a tres anys: “el problema és que la llei protegeix més els propietaris que els llogaters i aquests propietars sovint són grans fons d'inversió”. La diputada d'En Comú Podem va carregar contra el PP, per haver aprovat aquesta llei i per “haver retallat un 60% d'inversió en habitatge”. A més, “el govern del PP diu que el tema del lloguer públic depèn de les comunitats autònomes i els municipis, però alhora controla les lleis, del lloguer, fiscalitat, etc”.

Per fer front a aquesta situació, Martín va defesnsar la proposició de llei que Podem vol dur al Congrés per “fomentar els lloguers llargs, de cinc anys, i que es puguin prorrogar si la persona que ha llogat al pis ha complert i vol continuar”. A més, va fer una crida a “fer xarxa” i mobilitzar-se, a més d'aplaudir la tasca de la PAH (“que sap més d'habitatge que molts diputats que són a la comissió d'habitatge”).

Una situació que s'estén per tot arreu

L'acte es va acabar amb un torn obert de preguntes del públic. Una de les intervencions va ser d'un veí va recriminar un compromís incomplert de l'edifici de sobre el Mercadona: “als veïns dels edificis de la Plaça de la Solidaritat, se'ns va dir que es farien places d'aparcament per aquests blocs i al final totes se les ha quedat el supermercat”.

També un altre veí santfeliuenc va subratllar el problema del lloguer a Sant Feliu, posant d'exemple la situació d'un veí del carrer Barcelona al qual volen duplicar el preu a l'hora de renovar el contracte, “i no és un edifici que depengui d'un fons d'inversió”. Situacions que exemplifiquen la problemàtica actual, en què la tendència a l'alça del lloguer es manté imparable alhora que l'oferta de lloguer públic a Sant Feliu és insuficient.

Comentaris

Ismael
3.

Crec que la solució per garantir l'habitatge -com d'altres drets universals- només pot sorgit de la innovació política cap a l'autogestió mancomunada? Ens hi posem?

  • 1
  • 0
Raúl C's Sant Feliu
2.
Lo peor de todo es la falta de política de vivienda de ICV en Sant Feliu. Perdieron la oportunidad de hacer viviendas en un solar calificado urbanísiticamente en general Manso (donde hay huertos) para empezar una complejísima y larga modificación en la parcela del hotel. El resultado, un mandato vencido y nada tangible.

¿Por qué no han hecho nada en les Tovalloles, donde puede ir vivienda dotacional? Todo largo y lamentable. Y el problema de la vivienda sigue.

Para reportaje... el de la Vanguardia. Este sí que es un publireportaje.
  • 5
  • 3
Rantamplán SFLL
1.
Artículo partidista y propagandístico donde los haya. Se nota el clima pre-electoral y el Feta va posicionándose. Quid pro quo. Después de más de 30 años de gobierno comunista y de una salvaje masificación urbanística auspiciada y promovida por ellos mismos, ¿todos los problemas de vivienda actuales de Sant Feliu empiezan y acaban en este edificio? Está visto que el comunismo-Podemos-chavismo sólo sirve para resolver SUS propios problemas de vivienda; chalet de Pablo-Pablito-Pablete de 110 kilos de las antiguas mediante y como paradigma. Parece ser que a partir de ahora tendremos "casta" como mínimo hasta que el ínclito acabe de pagar la hipoteca...
  • 5
  • 3

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat