Canya de Ciència: aprendre i passar-ho bé

Èxit a la segona edició d'aquest cicle de xerrades organitzat pel canal Ciència Ben Feta dimarts passat a l'Ateneu

 • Foto: Jordi Vinuesa
  Foto: Jordi Vinuesa
 • Foto: Jordi Vinuesa
  Foto: Jordi Vinuesa
 • Foto: Jordi Vinuesa
  Foto: Jordi Vinuesa

Molta expectació i un públic molt variat. A Sant Feliu hi ha qui decideix anar un dimarts a la tarda al bar de l'Ateneu a sentir parlar de genòmica, memòria històrica i estadística. I, a jutjar pels comentaris al final de l'acte, va ser una bona decisió.

La primera xerrada unia memòria històrica i biologia. La primera part va ser a càrrec de l'historiador Jordi Jiménez, responsable del canal de memòria del Fet a Sant Feliu. Va explicar la situació actual de les fosses comunes a Espanya, tot indicant que som el segon país del món en persones enterrades en fosses comunes sense identificar, només superats per Cambodja. Va comentar les dificultats reals en l'aplicació de la Llei de Memòria Històrica i la poca implicació dels polítics, amb algunes excepcions, i de com les exhumacions es duen a terme gairebé exclusivament gràcies a la societat civil. Es va centrar en un cas concret d'una veïna de Sant Just que va trobar les restes del seu avi gràcies a una excavació que s'ha fet a Porreres, a Mallorca. Seguidament, la Dra. Anna Barceló, del Servei de Genòmica i Bioinformàtica de la Universitat Autònoma va detallar com s'obtenen les mostres de DNA, com es preparen i finalment com, amb l'ajuda de mostres dels parents vius, s'ha pogut identificar les persones colgades a les fosses.

La segona xerrada semblava a priori més agosarada. Parlar d'estadística de forma amena pot semblar impossible, però el Dr. Pere Grima va desgranar cinc tapes d'estadística i a cadascuna va plantejar un problema comú i va mostrar com l'estadística és una eina molt útil per solucionar-lo. Des de comptar peixos en un llac fins a determinar quina és la probabilitat que, en una classe de 23 nens, n'hi hagi dos que han nascut el mateix dia.

Desprès de cadascuna de les xerrades, el públic va poder fer preguntes als ponents i hi va haver un debat animat. Els organitzadors estan molt satisfets amb l'èxit de la convocatòria i estan pensant, de cara a l'any vinent, fer un salt quantitatiu i adherir-se al Pint of Science que se celebra a tot el món, de manera que Sant Feliu podria ser la cinquena ciutat catalana a hostatjar aquest esdeveniment. Això suposaria en lloc de fer dues xerrades en un sol dia, fer-ne sis en tres dies. Una proposta que encara s'ha d'acabar de decidir de cara a la tercera edició, el maig de l'any que ve.

Podeu veure la galeria d'imatges de l'acte aquí.

Comentaris

Sunsi Ester Sant Feliu Llobregat
1.

Per disfrutar!!! Molt i molt interessant i a mes de manera molt amena. Felicitats!

 • 3
 • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat