"Construyendo dignidad: del barrio a la ciudad": un llibre recull la lluita veïnal de Sant Feliu

Angel Merino va presentar dijous passat el seu llibre sobre el moviment que es va viure Sant Feliu entre finals dels 70 i principis dels 80

  • Foto: Arantxa Sánchez
    Foto: Arantxa Sánchez
  • Foto: Arantxa Sánchez
    Foto: Arantxa Sánchez

El llibre "Construyendo dignidad: del barrio a la ciudad" vol ser una aproximació a la història del moviment veïnal al barri de La Salut de Sant Feliu editada per l’Associació La Mordida Literaria. L'obra es va presentar dijous passat en un acte a Les Tovalloles, que es va omplir dos dies abans que s'inaugurés el mural d'homenatge també al moviment veïnal a la Plaça La Salut. També es farà una presentació a l'Ateneu Santfeliuenc el 13 de juny.

L'acte de dijous passat va començar amb les intervencions de Raquel Ibáñez i Mabel Ibáñez de Dones amb veu, Pedro Vizán de la Mordida i Jordi Jiménez, de l'USLA, que van llegir fragments del llibre així com poemes de caire reivindicatiu de la lluita veïnal. La sala del centre cívic era plena de veïns i veïnes que coneixien bé de què parlaven, ja que molts d'ells havien estat protagonistes.

Un llibre per "entendre el passat i el futur de Sant Feliu"

Des de La Mordida Literaria, Javi López, va agraïr la confiança de l'autor en La Mordida Literaria com a editora del llibre, ja que és aquesta la primera obra literària que l'associació edita. I el va definir com "entretingut, interessant i necessari per entendre el passat i el futur de Sant Feliu", on el lector evoluciona amb la història.

Angel Merino, que va ser alcalde de Sant Feliu del 2000 al 2003, va iniciar el seu discurs tot fent una referència a l'actual alcalde, Jordi San José, present a la sala, "culpant-lo" que el llibre existeixi, explicant que va ser el mateix San José qui va trucar-lo per proposar-li la idea de fer aquest llibre com a reconeixement als actes del 77, per agraïr als veïns i veïnes que van ocupar la plaça per fer-la seva.

Merino va parlar dels seus orígens a Sant Feliu, on va arribar l'any 1970 a un pis del carrer Eduard Castells (actualment carrer Europa) per amagar-se d'una anomenada "llista d'implicats" en el cas de la fugida del Lute en el trasllat de Salamanca a Madrid. Merino explicava entre riures l'anècdota de com la dona del seu company de pis es va trobar a una parella de Guàrdies Civils a la porta de casa seva. Ella va creure que buscaven a Merino i es va espantar, però li van ensenyar una foto del Lute, a qui van buscar pel barri de La Salut durant uns dies. Angel Merino va decidir marxar del pis per, com va afirmar, "no matar a la dona del meu company d'un ensurt". D'allà va anar a viure a Hospitalet, on va participar molt activament en el moviment veïnal de Bellvitge fins que va decidir tornar a Sant Feliu on diu que "vam venir a viure amb la idea de no quedar-nos" però finalment Sant Feliu el va atrapar.

Construyendo dignidad: del barrio a la ciudad

El llibre se situa des del 1974 fins al 1981 i es divideix en quatre capítols: el primer explica què és un moviment veïnal, com es forma i perquè va néixer, segons Merino és el "moviment ciutadà més important de la història". El segon es centra en les lluites veïnals de Sant Feliu com la dels treballadors de l'Hispano Suiza quan va tancar la fàbrica, la lluita per aconseguir un ambulatori i les protestes ciutadanes per l'educació. El tercer capítol del llibre parla del barri la Salut i de com l'associació de veïns va néixer, va funcionar i va millorar el barri. El darrer episodi narra les accions ciutadanes així com de la construcció d'espais democràtics.

La motivació a l'hora de fer aquest llibre ha estat, segons explica l'autor la de "donar reconeixement a tots els membres de les associacions veïnals "per tal que les seves accions, tan importants en el Sant Feliu d'avui dia no caiguin en l'oblit i pretén que el llibre sigui no sigui un llibre d'història sinó "patrimoni històric de la ciutat".

Merino va explicar que la principal dificultat d'aquest llibre ha estat la manca de dades, ja que moltes d'elles com el llibre d'actes de l'associació de veïns del barri La Salut es va cremar per tal d'evitar problemes als socis membres amb el govern franquista. És aquí on l'autor va voler agrair la tasca de l'Arxiu Documental de Sant Feliu i en especial la de l'arxivera Mari Luz Retuerta per "donar-li identitat al llibre" i va fer una crida popular per tal que tots els veïns i veïnes vagin amb les seves fotografies i documents a l'arxiu per poder continuar escrivint la història.

Un barri, el de Salut

Tot i que el llibre repassa altres moviments reivindicatius que es van produir a Sant Feliu, l'autor destaca per sobre el moviment veïnal que es va crear al barri de la Salut, on com afirma Merino, a partir de la creació de l' associació "els veïns es van començar a sentir orgullosos dels actes que es feien al barri i ja no vivien a l'edifici Europa o Colón, ara eren part d'un barri i d'un nou col·lectiu". A més, a mode d'anècdota Merino explica com era el funcionament de l'associació i com a través de les assemblees i d'un vocal a cada edicici, es feien arribar els problemes veïnals a l'associació per tal de solucionar-los. 

El paper de les dones va ser molt importat. Tot i que legalment van ser molt invisibilitzada, ja que era el marit qui figurava a la llista de socis, van ser elles les que feien molta de la feina bruta, mentre els homes de moltes d'elles treballaven. També el jovent, explicava Merino que va ser un factor clau en "el desenvolupament de l'associació i del barri" i es van tractar temes com la salut i les drogues, que preocupaven molt al barri.

Actes de gratitud perquè la lluita veïnal no caigui en l'oblit

L'acte va concloure amb la intervenció de l'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, que va voler centrar el seu discurs en el fet que aquest llibre, com també la remodelació de la plaça de La Salut, l'acte a l'Auditori del Palau Falguera amb els diplomes pels veïns i veïnes, l'exposició fotogràfica i el mural són "actes de gratitud per donar protagonisme i reconeixement a aquells i aquelles que hi han construït Sant Feliu".

San José va voler remarcar que els actes veïnals no "són una nota al peu de pàgina de la història de Sant Feliu" i no poden quedar en l'oblit". Va voler remarcar que tant la remodelació de la plaça com la inauguració "no era una obra més o una inauguració més, la lluita veïnal no podia caure en l'oblit".

Comentaris

Dani Sant Feliu de Llobregat (Plaça Francesc Macià)
1.

Bon dia,

A raíz de la temática de la obra presentada, y dado que en la mesa de ponentes constaban un exalcalde (Sr. Merino) y el alcalde actual (Sr. San José), espero me permitan emplazarles a éstos a contestar un par de preguntas:

¿Qué hay de la dignidad de las setenta familias residentes en la Plaça Francesc Macià?
¿Acaso existen dignidades diferenciadas según barrios?

Saludos cordiales,
Dani

  • 9
  • 1

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat