Vist-i-plau unànime al ple al reglament de participació ciutadana en un intens ple de maig

El ple també va donar llum verda a la incorporació d'una desena de llocs de treball nous a la plantilla municipal i es va rebutjar que l'Ajuntament habiliti espais de la via pública per seguir els partits de la selecció espanyola al Mundial de futbol

El ple de maig no es preveia d'entrada llarg ni polèmic, però va durar prop de cinc hores: es va allargar fins a un quart d'una de la matinada. Va ser una sessió intensa en què un dels punts més destacats va ser l'aprovació inicial del reglament de participació ciutadana, una eina elaborada de manera consensuada amb els partits de govern i oposició, i que va rebre el vist-i-plau de tots els grups municipals. El ple també va aprovar la modificació del catàleg de llocs de treball i plantilla, incorporant una desena de places més: un punt aprovat pel govern amb el suport d'ERC i PDeCAT. Un dels debats més llargs va ser en la moció presentada per Ciutadans, que no va rebre prou suport per tirar endavant: el text demanava que l'Ajuntament habilités espais a la via pública per seguir els partits de la selecció espanyola al Mundial de futbol.

La sessió també va evidenciar la proximitat de les eleccions municipals, d'aquí a un any, amb referències sobre qui pilotarà el reglament de participació ciutadana aprovat. També va quedar clar el distanciament entre els dos regidors de Veïns per Sant Feliu, que no només van votar per separat en diversos punts sinó que també van expressar el posicionament de cadascun en més d'una ocasió. D'altra banda, igual que els últims mesos, ERC manté un to més suau que en plens de l'any passat amb l'equip de govern, malgrat inclogui matisos en punts on vota a favor. Una altra dinàmica que es va veure al ple és el canvi de sentit del vot de Ciutadans en la concessió d'algunes subvencions: abstenint-se a la que s'atorgava a l'Ateneu Santfeliuenc, igual com ja van fer a l'últim ple amb l'associació Calaix de Sastre. En canvi, els últims anys hi havia votat a favor.

Un reglament de participació ciutadana de consens i la "prova del cotó" amb el procés participatiu sobre el soterrament

El regidor de Participació Ciutadana, Javier Molina, va presentar el reglament de participació ciutadana, definint-lo com l'eina que permetrà "l'empoderament de la ciutadania de Sant Feliu en la vida municipal". Molina va destacar que s'ha desenvolupat en sis sessions a través d'una ponència amb representació de tots el grups polítics municipals, amb participació també de "tallers amb entitats i les aportacions online de la ciutadania". Un reglament "inspirat en el concepte de govern obert, que es basa en la intervenció de la ciutadania en les decisions públiques".

L'eina contempla l'articulació de processos participatius, consultes ciutadanes o fòrum ciutadà, entre d'altres. A més, inclou un sistema de garanties, que preveu el rendiment de comptes perquè la ciutadania sàpiga el resultat de les decisions que es prenen. Per exemple, es contempla un òrgan que vetlla per la realització eficaç de qualsevol dels mitjans de participació, formada per un regidor de cada grup, tres ciutadans designats per l'alcalde a proposta d'entitats ciutadanes i personal tècnic de l'Ajuntament.

L'aprovació del reglament es va fer per unanimitat i tots els grups municipals van destacar la feina de consens treballada entre govern i oposició, tot i que alguns regidors van expressar matisos en el procés. Jordi Sospedra, des de VSF, va apuntar dubtes perquè "és difícil que la participació sigui real sinó implica un poder de codecisió", i Oriol Bossa, d'ERC, que va lamentar l'escassa participació del procés que s'ha fet per desenvolupar el reglament.

De fet, el portaveu d'ERC va definir l'eina que es va aprovar com "un Ferrari que ara està en mans d'un pilot que no sabem si és prou bo per pilotar-lo". L'alcalde, Jordi San José, va recollir aquesta metàfora afirmant que "queda un any per aquesta primera etapa del Ferrari, després veurem qui el pilota". I va agraïr la unanimitat en aquest punt: "m'alegro molt que les coses importants les fem d'aquesta manera". San José va aprofitar per parlar de la ponència del soterrament i del procés participatiu per decidir què es farà damunt de les vies soterrades: "serà la prova del cotó" d'aquest reglament, perquè "la ciutadania triï les diferents opcions que es plantegin per fer amb el soterrament".

Més punts: canvis en plantilla, debat sobre espais per seguir la selecció espanyola i mocions diverses

El ple de maig també va aprovar la modificació i adequació d'organigrama, catàleg de llocs de treball i plantilla. En concret, es planteja la creació de deu places: dues que tenen a veure amb obligacions normatives, sobre control financer i protecció de dades, una d'enginyer i set més que seran per regular situacions ja existents en l'àmbit de l'administració digital i el departament d'esports. El punt es va aprovar amb els vots a favors de l'equip de govern, a més d'ERC i PDeCAT, els vots en contra de Cs i un regidor de VSF, i les abstencions d'un regidor de VSF, PP i el regidor no adscrit.

D'altra banda, un dels temes que va generar més debat al ple de maig va ser una moció de Ciutadans per demanar que l'Ajuntament habilités espais a la via pública per seguir els partits de la selecció espanyola de futbol durant el Mundial, que se celebra a partir de la setmana que ve. El text es va rebutjar perquè, a més de Cs, només va rebre el vot a favor de la regidora del PP i del regidor de VSF Jordi Sospedra. La resta de grups van votar tots en contra: la majoria coincidien que estaven a favor de facilitar espais perquè s'instal·li una pantalla gegant però no que vagi a càrrec del pressupost municipal. El regidor Josep M. Rañé va explicar el posicionament del govern defensant que "sempre autoritzem a qualsevol entitat que ho demani a fer un acte públic, sempre que no comporti cap problema de seguretat", però afegint que "la despesa que es demana a l'Ajuntament amb aquesta moció no és una prioritat". Des de Ciutadans, el seu portaveu, Raul Alba, va lamentar que es qualifiqués la moció de "política" sinó que "dona suport als sentiments de la ciutadania" mentre que Rañé va replicar que era Cs qui polititzava la selecció espanyola portant-la al ple.

El ple va aprovar també dues mocions de suport al professorat de l'institut Palau de Sant Andreu de la Barca. Una la presentaven ICV-EUiA, ERC, PDeCAT i el regidor no adscrit, a partir de la plataforma 9 de Palau, i l'altra la portava el PSC, a partir d'un text del Consell Escolar de l'Institut. La primera es va aprovar amb els vots favorables dels partits impulsors, l'abstenció de PSC i VSF i el vot contrari de Cs i PP. La segona va rebre els vots favorables del PSC, ICV-EUiA, ERC i el regidor no adscrit i les abstencions de Cs, PDeCAT, VSF i PP.

També es va donar llum verda a una moció presentada per un conjunt d'entitats de persones amb discapacitats per reconèixer la tasca del cientìfic Stephen Hawking, i incloure el seu nom en el nomenclàtor municipal, una moció de solidaritat amb les víctimes i familiars de Palestina, una de rebuig al tancament de línies de P3 al Baix Llobregat, i una altra sobre la universalització dels serveis sanitaris i la lluita contra les llistes d'espera.

Podeu veure la galeria d'imatges del ple aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat