"Una bala per al record": memòria històrica a partir d'una novel·la per a joves

L'escriptora santfeliuenca Maite Carranza va presentar dimecres la seva última novel·la en un acte al Centre Cívic Mas Lluí

L'escriptora Maite Carranza va presentar dimecres la novel·la Una bala per al record, en una sala que es va omplir al Centre Cívic Mas Lluí. L'escriptora santfeliuenca, reconeguda entre d'altres amb el Premi Nacional de Literatura 2010 i el Premi Cervantes Chico 2014, va participar en un col·loqui sobre el seu últim llibre. La novel·la, publicada la tardor passada, ha guanyat el Premi Crítica Serra d'Or Juvenil de 2018.

Es tracta d'una novel·la adreçada al públic juvenil, que explica la recerca d'un noi de tretze anys que busca un pare republicà que creia mort, en el context de la Guerra Civil Espanyola. Es tracta d'una història basada en fets reals, tot i que després Carranza hi ha posat també el toc literari. Per exemple, tal com va explicar dimecres, en una escena en què el germà Guàrdia Civil arriba a la casa familiar per matar el germà republicà i la mare es posa pel mig per impedir-ho. "A la història original era el pare qui es plantava, però ho he canviat pel personatge de la mare, perquè tingués més força".

Un altre dels canvis principals té a veure amb el final. Aquesta va ser precisament una de les preguntes que li van fer des del públic: per quin motiu l'havia canviat. Maite Carranza va afirmar que "de vegades penses que no pots decebre el lector o lectora amb un final massa tràgic, t'han acompanyat en el camí i han de tenir una petita recompensa. Per això,vaig deixar la tragèdia de banda. Si fos un públic adult potser no ho hauria fet, però els nanos es poden sentir traïts".

Memòria històrica per al públic jove

De fet, segons Carranza, un dels reptes d'aquesta novel·la era tractar la memòria històrica. En aquest sentit, creu que "les persones que van viure el conflicte estan morint o ja no estan en disposició de reproduir les seves pròpies vivències, per tant, és un moment clau per recollir històries reals". L'escriptora considera que "al nostre país ho hem fet de la pitjor manera possible i els nostres nens han arribat amb un desconeixement absolut sobre el nostre passat". Davant d'això, Carranza creu que "benvingudes siguin les històries que ajudin a recordar i també perquè no es tornin a repetir".

La presentació de dimecres va ser en format distès. Conduïda pel també escriptor santfeliuenc Víctor Panicello, que és qui va plantejar les primeres preguntes a Maite Carranza, també es va acompanyar per la lectura de diferents fragments de la novel·la en veu alta, que situaven el públic dins la història i la interpretació d'alguns temes musicals amb la guitarra, que el públic va acabar cantant. Al final es va obrir un torn obert per al públic, bona part del qual ja havia llegit la novel·la.

L'acte estava emmarcat en els actes del Dia Mundial dels Arxius, i estava organitzat conjuntament per l'Arxiu Comarcal amb el Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat. De fet, a l'acte també hi va intervenir la presidenta del CECBLL, Conxita Sánchez, que va contextualitzar també en el cicle lluiRLiteratura, impulsat pel CECBLL amb el propòsit de donar a conèixer la literatura que es fa al Baix Llobregat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat