Homenatge a les petites grans reflexions de cada dia

Presentació emotiva de "La petita cosa de cada dia", el llibre pòstum del santfeliuenc Jordi Sans

  • Foto: Marc Rius
    Foto: Marc Rius
  • Foto: Marc Rius
    Foto: Marc Rius

L'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat es va omplir ahir dijous a la presentació de La petita cosa de cada dia, el llibre pòstum de Jordi Sans, publicat per l'editorial Claret i que recull les seves reflexions quotidianes sobre la família, els amics i el país, a través de la llengua i la cultura. El santfeliuenc Jordi Sans, que va morir fa sis anys, va ser una persona intensament implicada amb el món associatiu, cultural i polític de Sant Feliu, així com amb la parròquia de Sant Llorenç. Ara la família ha seleccionat algunes de les reflexions que escrivia diàriament Jordi Sans en un llibre prologat per Joan Zapatero.

La presentació d'ahir dijous es va convertir en un homenatge a Jordi Sans i a una manera de fer "apassionada en tot el que feia", com van subratllar ahir diversos dels ponents, i que cultivava l'exercici d'escriure cada dia. Durant l'acte es van anar projectant fotografies i documents sobre la seva vida.

La directora de l'Arxiu Comarcal, M. Luz Retuerta, va obrir l'acte destacant que Jordi Sans "tenia una faceta públic molt variada, amb moltes inquietuds socials", i va destacar la seva presidència al Centre Parroquial, com a regidor de cultura i educació a l'Ajuntament, el seu paper actiu en la fundació de l'Escola Mestral o el fet de ser membre actiu d'Esquerra Republicana.

L'exercici diari d'escriure d'un home que 

La petita cosa de cada dia són "reflexions d'una vida interior des d'una religiositat profunda", explicava ahir Cristina Sans, una de les filles de Jordi Sans, que va parlar en nom de la família. Sans va explicar que el seu pare "escrivia cada dia fent reflexions sota aquest mateix títol del llibre i de tant en tant en feia una tria per la família". D'aquesta tria, ara se n'ha fet una selecció dels textos "que trascendeixen el límit de la intimitat" i també de cartes al diari, que n'escrivia habitualment.

Cristina Sans va recomanar llegir el llibre amb calma i va parlar de l'energia que tenia el seu pare per escriure diàriament alhora que era una persona molt activa: "tenia un món interior molt ric i cada dia buscava un moment per pregar i per escriure, ho feia com un exercici diari".

A l'acte també va intervenir Antoni Romagosa, que va parlar de la seva amistat amb Jordi Sans, "compartida des que érem molt joves". Per Romagosa, "aquest llibre ens apropa el Jordi i ens aporta positivitat". Ferran Prats va explicar que havia compartit amb Jordi Sans "part de la vida, amb la fe i el Centre Parroquial" i va destacar com Jordi Sans havia arribat a "tenir nom propi sent fill d'un dels homes més estimats de Sant Feliu: va aconseguir ser Jordi Sans i no el fill de Llorenç Sans".

Finalment, Pep Armengol, que va començar explicant l'anècdota de com s'havien conegut, a partir de la presència de Jordi Sans al seu casament com a amic dels seus pares. "Un any més tard ens va enviar una felicitació i a partir d'aquí va néixer una correspondència epistolar que es va mantenir durant més de 20 anys". Armengol va comentar diverses converses compartides, com ara en relació a l'ús diari de la Renfe, sobre el català o reflexions de vida. També va destacar "la prosa rica i senzilla" del llibre i va acabar descrivint Jordi Sans com "un home de fe que posava passió i alegria com a testimoni de vida. Un home que creia en les petites accions de cada dia". Ara el podeu descobrir amb La petita cosa de cada dia, el seu llibre pòstum.

Podeu consultar la galeria d'imatges de l'acte aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat