Contes del tren abans que arribi el soterrament

Les santfeliuenques Leonor Parreu i Laura López han escrit dos dels retals del llibre "A cada conte hi passa un tren", un recull d'històries amb els trens de fil conductor

 • El llibre "A cada conte hi passa un tren"/ Foto: Anna Rovira. Anna Rovira
  El llibre "A cada conte hi passa un tren"/ Foto: Anna Rovira
  Fotos: Anna Rovira
 • El periodista Toni Muñoz i el regidor de cultura, Manel Martinez amb els autors/ Foto: Anna Rovira. Anna Rovira
  El periodista Toni Muñoz i el regidor de cultura, Manel Martinez amb els autors/ Foto: Anna Rovira
  Fotos: Anna Rovira
 • Alguns dels autors del llibre/ Foto: Anna Rovira. Anna Rovira
  Alguns dels autors del llibre/ Foto: Anna Rovira
  Fotos: Anna Rovira

Els trens han estat sempre escenari de novel·les i pel·lícules i ara arriba en format santfeliuenc. A cada conte hi passa un tren és un recull d'històries diferents situades en gran part dins del ferrocarril, o bé on el tren té una gran importància. Es tracta d'un conjunt de relats escrits per sis alumnes de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, dues de les quals són santfeliuenques: Leonor Parreu i Laura López. 

El llibre es va presentar la setmana passada a la Sala dels Àustries del Palau Falguera, amb la presència de cinc del sis autors presents. Tots ells alumnes d’un curs de narrativa de novel·la de l'Escola d'Escriptura de l’Ateneu Barcelonès que han decidit que abans d’acabar la seva novel·la individual escriurien aquest llibre conjunt. La presentació es va fer a Sant Feliu perquè dues de les autores són de la ciutat i perquè, tal com va descriure periodista santfeliuenc de La Vanguardia, Toni Muñoz, encarregat de presentar l’acte, “és un municipi que està partit pel tren”. De fet, Manel Martínez , regidor de cultura de Sant Feliu, va voler deixar clar els canvis que el tren ha portat a la ciutat i els que portarà: “el tren ha canviat Sant Feliu, va passar de ser un poble petit del segle XIX a ser la ciutat que som ara, quedant partida en dos. Ara estem en un moment d’il·lusió i esperança per veure com serà el tren soterrat i quin canvi ens portarà”. 

Lautora santfeliuenca Leonor Parreu és l'única de tots sis que ja té uns quants llibres publicats. El seu conte es diu El Tren i a la presentació va explicar que “volia parlar del tren com si tingués sentiments”. Per això, ha escrit relats en primera persona de totes les locomotores del segle XX, i avisa: “al final m’agrada donar un punt sorprenent”.

La també santfeliuenca Laura López és una altra de les sis autores del llibre. En el seu cas explica una història d’una noia que s’emmarca al Sant Feliu entre el 1975 i l’any 2015. Tracta sobre els costums de la noia i del poble que “evoluciona des de la importància de l’aparença i del què diran a una època on tot això és bastant igual”. A més a més, amb el conte, l’autora ha volgut fer recordar els carres i les botigues a la gent gran i que els joves també puguin conèixer-los com eren abans.

Xavier Vinyes, un altre dels autors, va explicar que al curs han après que “no es tracta de mostrar, sinó de llegir entre línies”, i això és el que ell ha intentat fer al seu conte Tardor. Marta Roureda, que també s’estrena com a autora amb el conte El revisor, s’ha centrat en “personatges que passen desapercebuts; com és el cas del revisor, un personatge que sempre hi és, i dia a dia va veient petites coses i va coincidint amb les mateixes persones”. Ella s’ha ambientat la història al tren del Pallars dels anys 50, una època en que “poc a poc anava canviant la vida dels pobles amb l’arribada de l’electricitat”. En el cas de Magda Argimón, explica una història d’una família de republicans vivint en una ciutat franquista que el pare a marxat a la guerra, i “la mare tracta de donar alguna alegria al seu fill, que es sent diferent”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat