Horts, habitatge públic, llengua i el col·lectiu LGTBI: els debats del ple de juny

A la sessió es va aprovar el Pla de Protecció del Parc Agrari, que finalment es flexibilitza, i la modificació del PGM per fer habitatge públic en un edifici del carrer del Pla

El ple de juny va seguir la tònica dels dos últims i es va allargar fins a la mitjanit. Tot i això, la sessió va ser menys tensa que a l'abril o al maig i es van aprovar diversos punts amb força consens i va tenir també un to de final de curs perquè es van tancar alguns temes oberts al llarg d'aquest any, com el Pla de Protecció del Parc Agrari (aprovat amb el vot favorable de la majoria del ple però amb el vot contrari de Cs, un regidor de VSF i PP), que al febrer va generar molta polèmica, el Pla de l'Abrat o el Pla de Residus, presentats també a principis d'aquest any i aprovats pràcticament per unanimitat, només amb el vot en contra de VSF, el primer, i l'abstenció del mateix grup, el segon.

El Pla de Protecció del Parc Agrari va ser el punt més debatut: va comptar amb la intervenció de l'Asociación Amigos de la Huerta, que veu amb bons ulls els canvis plantejats en relació al document presentat al febrer. Com és habitual en la majoria de plens, Ciutadans va presentar una moció sobre algun tema polític o lingüístic. En aquest cas, va ser un text que demanava que els materials les campanyes de comunicació de l'Ajuntament no es fessin només en català sinó també en castellà. A diferència d'altres vegades, però, el debat va ser més resposat i va rebre els vots favorables del regidor no adscrit, PP, VSF i ERC. El poscionament d'ERC va sorprendre al PDeCAT, que van ser els únics que van votar en contra de la moció, mentre que ICV-EUiA i PSC es van abstenir.

Llum verda a un Pla de Protecció del Parc Agrari d'aplicació més progressiva

El regidor de Medi Ambient, Manuel Leiva, va presentar al ple de dijous el pla de Protecció del Parc Agrari del Baix Llobregat, explicant que es flexibilitza incorporant un període de transitorietat "per adaptar realitats existens encabudes en un camí que ens faci arribar al compliment de la normativa". Entre altres qüestions, aquest pla contempla l'agricultura d'oci i l'autoconsum i estableix aquest període progressiu fins el 2024, en què s'anirà reordenant la situació dels horts actuals que hi ha en aquest sector.

Al ple va intervenir Abraham Barbosa, portaveu de l'Associació Amigos de la Huerta, que agrupa més d'una trentena de persones que cultiven els horts del Parc Agrari. Barbosa va expressar el punt de vista de l'associació davant dels canvis plantejats: "entenem l'annex d'aquest pla com un punt de partida per negociar, però hi ha molts matisos i volem que es garanteixin els compromisos establerts". Barbosa també va afirmar que des de l'associació "hem considerat que no ens volíem oposar del tot al pla, encara que això no hagi agradat a alguns partits" i va subratllar que l'associació "és apartidista i treballa per un problema social".

El Pla de protecció del Parc Agrari del Baix Llobregat es va aprovar amb els vots a favor d'ICV-EUiA, PSC, ERC, PDeCAT, Jordi Sospedra (VSF) i el regidor no adscrit, i els vots en contra de Cs, Silvestre Gilaberte (VSF) i PP. Aquests tres grups es van continuar mostrant crítics davant el pla, que Raul Alba (Cs) va qualificar la proposta de "fal·làcia i només serveix per enganyar les persones de bona voluntat". El portaveu de Ciutadans també va recriminar que "plantejar una reunió d'un dia per l'altre per solucionar un problema no creiem que sigui la millor manera d'arribar a una entesa", en referència a la trobada que es va fer a mitjan juny per explicar la modificació del pla.

Des de VSF, Silvestre Gilaberte va admetre "que hi havia hagut un recorregut positiu, però que no està acabat" i, igual que Elisabet Ortega (PP) van lamentar la manca de respostes rebudes a les al·legacions que havien fet respectivament al pla.

D'altra banda, també en matèria d'horts, el ple de juny va donar llum verda al reglament per l'ús dels horts urbans situats al carrer del Pla, amb els vots favorables d'ICV-EUiA, PSC, ERC, PDeCAT i el regidor no adscrit, el vot en contra de Cs i VSF, i l'abstenció de PP. Segons Manuel Leiva, es podran adjudicar a mitjans de setembre.

La quarta planta de l'edifici del carrer del Pla per habitatge públic

El ple va aprovar per unanimitat la modificació puntual del PGM per qualificar com a sistema d'habitatge dotacional públic la quarta planta de l'edifici del carrer del Pla, on hi ha el Mercadona. La compra d'aquesta planta anirà a càrrec de pressupost municipal i l'adequació es finançarà a través de l'AMB. Està previst que s'hi facin una vintena d'habitatges que tindran entre una i dues habitacions: seran pisos de lloguer per a joves i per a famílies en risc d'exclusió

Tot i el quòrum, diversos grups municipals, com Cs i el PDeCAT van retreure al govern la lentitud amb temes d'habitatge. L'alcalde, Jordi San José, va respondre que aquests temes "requereixen temps perquè hi ha un període de tramitacions i al·legacions i hem de cenyir-nos a un finançament metropolità, no correm perquè vinguin eleccions".

El debat de la llengua

Una de les mocions que va tirar endavant el ple va ser una proposta de Ciutadans en àmbit local, en què es proposava que els materials de difusió de les campanyes de comunicació i participació municipals siguin redactats en català i castellà. La moció es va aprovar amb els vots favorables de Ciutadans, ERC, VSF, PP i el regidor no adscrit, Luis Serrano. Elisabet Ortega, del PP, va votar-hi a favor defensant que "la societat és bilingüe i la comunicació de l'Ajuntament també ho hauria de ser".

Luis Serrano, el regidor no adscrit, va argumentar que "aquesta moció no busca el conflicte i es demana una cosa coherent". Des d'ERC, que no va argumentar al ple el vot favorable a la moció, Oriol Bossa creu que "és una evidència que aquesta era una moció més per buscar la tensió i confrontació política pura i dura, però si haguéssim votat que no, no hauríem estat honestos amb nosaltres mateixos". Bossa defensa que fa anys que "ens debatem si fem comunicacions només en català o castellà, el punt es va debatre en l'executiva local i es va acordar que es podien fer certes publicacions tant en català com en castellà".

L'equip de govern, format per ICV-EUiA i PSC, es va abstenir i el PDeCAT va votar en contra. L'abstenció de l'equip de govern la van argumentar els diferents portaveus: Manel Martínez, des d'ICV-EUiA, va afirmar que "el tema de la llengua és sensible i cal treure'l de la confrontació, per això ens abstindrem" i també va recordar que "el reglament vigent sobre aquest tema es va aprovar amb consens i estem oberts a debatre'l". De fet, aquest reglament va motivar l'abstenció del PSC perquè, segons Javier Molina, compartien el fons de la moció però es van abstenir perquè "hi ha un reglament vigent (aprovat el 2004) i no hi podem anar en contra". L'alcalde, Jordi San José, també va intervenir en aquest punt qualificant la proposta de "raonable" i va argumentar que "en segons quins materials ja s'alterna el català i el castellà, i estem en disposició de poder revisar el reglament actual".

El PDeCAT va ser l'únic partit que va votar en contra de la moció. La portaveu, Rosa M. Martí, va defensar que "el català és una llengua minoritària i per això s'ha de protegir". D'altra banda, el regiod del PDeCAT Manel Carrion va retreure el vot d'ERC en un tuit, afirmant que "Ens hem quedat sols pel que fa al vot negatiu. Afegir que aquesta moció va contra el reglament d'ús del català que es va aprovar per unanimitat (2004) i que l'equip de govern s'ha obert a modificar per afavorir el bilingüisme. Avui és un dia molt trist en el #plesantfeliu." També Jaume Manyoses, del PDeCAT, va expressar que: "Em sorprèn ingratament l'abstenció d'ICV-EUiA i el vot favorable d'ERC en contra del reglament d'ús del Català a l'Ajuntament, impulsat pel regidor republicà @MassagueJoan i aprovat per unanimitat el 2004".

En relació a aquest reglament, Bossa admet que "els partits que tenien consciència d'aquest reglament eren els que han governat els últims anys, ICV-EUiA, PSC o PDeCAT, la resta no n'érem conscients". Segons Bossa, fins al moment del ple no es va parlar d'aquest reglament i reconeix que "l'oposició fallem en no conèixer aquest tema però l'Ajuntament també per no haver-ho explicat prèviament". D'altra banda, Bossa també defensa que s'ha de poder obrir el debat de les comunicacions a fer-les en altres llengües, com també l'àrab.

Una moció per reivindicar més visibilitat del col·lectiu LGTBI

El ple també va aprovar la majoria dels punts de la moció presentada per l'entitat LGTBI Violeta, que reclamava més visibilitat per al col·lectiu LGTBI a Sant Feliu, coincidint que dijous era, a més, el Dia de l'Orgull LGTBI. La moció la va llegir Jordi Martín, delegat de Violeta a Sant Feliu, i també la va subscriure el regidor no adscrit Luis Serrano, fundador de l'entitat.

Després d'un debat entre tots els grups municipals, es van tirar endavant els punts que defensaven la comunicació de conjunta de l'Ajuntament per fer xerrades amb les escoles i instituts per la diversitat sexual o la creació d'un racó de la diversitat sexual i de gènere al Parc Nadal de Sant Feliu, entre d'altres. En canvi, es va rebutjar van ser els que demanaven el canvi de nom del Consell de les Dones: tant des del govern com ERC i PDeCAT es va defensar que aquesta qüestió s'havia de decidir des del mateix Consell de les Dones.

Comentaris

Antonio García
Sr. Raúl Alba, me veo obligado a escribir tras leer su comentario que, tal como nos tiene acostumbrados, está totalmente "fuera de tiesto" si me permiten la expresión.

Por problemas personales no puedo asistir físicamente al pleno, pero en los últimos 8 años los he seguido de principio a fin, antes por audio, después por vídeo a través de este medio o de la página del Ayuntamiento. Y como fiel seguidor de las intervenciones de todos los grupos y diferentes portavoces he de decirle en primer lugar que usted ha conseguido que echemos tremendamente de menos a su anterior representante de grupo.
El Sr. Alegre defendía su postura, sus argumentos, con algo de lo que usted carece y veo imposible que pueda adquirir: NIVEL POLÍTICO Y ÉTICA en su expresión.

Usted Sr. Alba está encantado de oírse (y por ello nos tortura con interminables peroratas totalmente huecas de contenido) pero créame, es el único que está encantado de hacerlo.
NO TODO VALE en política. Y los vecinos estamos muy cansados de postureo y teatros de politiqueo de bajo nivel. Sus exposiciones en muchos momentos son auténticas diarreas mentales, que jamás llegamos a ver en su antecesor. Su partido ha perdido mucho con el cambio, una pena. Sinceramente, yo no me lo imagino a usted de Alcalde, resulta estremecedor sólo imaginarlo.
Se le ve nervioso con el tema, pero bueno, en el caso de este último comentario suyo, no entiendo su problema. Si no estoy equivocado la moción se aprobó. A pesar del absurdo de ERC que más bien parece que no se entera. ..o directamente no se prepara los plenos.
Pero usted con sus tediosas, nerviosas y huecas exposiciones que sólo buscan crear maraña de la que se alimenta, rebaja el argumento hasta dejarlo vacío.

Usted ha rebajado mucho el nivel que los plenos de nuestra ciudad deberían mantener. Reflexione al menos por los fieles que os seguimos a pesar de no poder estar allí.
En resposta a Antonio García
Marcial martin Caballero San feliu de Llobregat
6.
No quiero entrar a valorar la critica realizada por su parte SR. Garcia, al representante de Ciudadanos , considero que es algo muy personal, yo en el escrito, evitaría el insulto que reiteradamente profana en contra del portavoz, nada mas que decir al respecto.
Yo si que puedo afirmar, y tengo pruebas fidedignas y reales, de que asisto desde hace muchos años a los plenos con visión y escucha en directo, es por ello que es muy poco probable de que se me escape algún detalle.
Lo que si puedo afirmarle al respecto de su ultimo párrafo, es que desde mi perspectiva, hace mucho tiempo que me estoy aburriendo en los plenos, hay muy pocos representantes en el hemiciclo, que den la talla política necesaria para poder aleccionar, a los que están presentes, y aquellos que como usted los escucha y los ve mediante vídeo. De asistir a los Plenos se debe, a que, me ilusionan los estadios políticos, sean de mi agrado o no. Lo mio es por principios, y a la vez vocacional
Usted ha criticado al representante de Ciudadanos, algo que respeto, y no se lo niego( solo el insulto reiterativo hacia su persona a lo largo del escrito, eso si se lo recrimino)
Pero poco interés debe usted tener en la vida política de la ciudad, cuando no se ha dado cuenta, y no me consta que lo haya hecho, el padecer usted, igual que yo el aburrimiento notable que algunos representantes trasladan con sus intervenciones, algunos ciudadanos que les están escuchando, pero el problema y la causa es que algunos de ellos, no vienen preparados ni suficientemente documentados , para trasladar a aquellos que les escuchan cierta tranquilidad, y como no seguridad, ya que en según que situaciones que se exponen, nos dejan en el mismísimo LIMBO . Un saludo Sr.Garcia.
  • 2
  • 7
Antonio García Sant Feliu de Llobregat
5.
Sr. Raúl Alba, me veo obligado a escribir tras leer su comentario que, tal como nos tiene acostumbrados, está totalmente "fuera de tiesto" si me permiten la expresión.

Por problemas personales no puedo asistir físicamente al pleno, pero en los últimos 8 años los he seguido de principio a fin, antes por audio, después por vídeo a través de este medio o de la página del Ayuntamiento. Y como fiel seguidor de las intervenciones de todos los grupos y diferentes portavoces he de decirle en primer lugar que usted ha conseguido que echemos tremendamente de menos a su anterior representante de grupo.
El Sr. Alegre defendía su postura, sus argumentos, con algo de lo que usted carece y veo imposible que pueda adquirir: NIVEL POLÍTICO Y ÉTICA en su expresión.

Usted Sr. Alba está encantado de oírse (y por ello nos tortura con interminables peroratas totalmente huecas de contenido) pero créame, es el único que está encantado de hacerlo.
NO TODO VALE en política. Y los vecinos estamos muy cansados de postureo y teatros de politiqueo de bajo nivel. Sus exposiciones en muchos momentos son auténticas diarreas mentales, que jamás llegamos a ver en su antecesor. Su partido ha perdido mucho con el cambio, una pena. Sinceramente, yo no me lo imagino a usted de Alcalde, resulta estremecedor sólo imaginarlo.
Se le ve nervioso con el tema, pero bueno, en el caso de este último comentario suyo, no entiendo su problema. Si no estoy equivocado la moción se aprobó. A pesar del absurdo de ERC que más bien parece que no se entera. ..o directamente no se prepara los plenos.
Pero usted con sus tediosas, nerviosas y huecas exposiciones que sólo buscan crear maraña de la que se alimenta, rebaja el argumento hasta dejarlo vacío.

Usted ha rebajado mucho el nivel que los plenos de nuestra ciudad deberían mantener. Reflexione al menos por los fieles que os seguimos a pesar de no poder estar allí.
  • 16
  • 3
Marcial martin Caballero San feliu de Llobregat
4.
Comento las mociones presentadas en la sesión de Pleno desde mi propia perspectiva y análisis, teniendo en cuenta que dicha opinión la manifiesto como ciudadano y como político, seguidamente pasó a exponer con brevedad, pero significativamente mi punto de opinión.
¡º- La moción presentada por LGTBI. VIOLETA, considero que en términos generales sus propuestas pueden ser tenidas en cuenta…………, , me atrevería a decir que YO, podría llegar a votarlas mediante transaccionales, si es que estas son aceptadas , alguna de las propuestas entran dentro de la decisión y aprobación, que pueda acordarse, dentro del orden existente en las entidades sociales afectadas, no….. En un pleno, y otras que entran de pleno en el ámbito privado, por lo que, ante esto, esta es mi opinión, de entrada no puedo aceptar el redactado de la moción, y menos, darle mi aceptación.
2º. Manifiesto de Adhesión y de compromiso con El Proyecto Educativo de Ciudad (PEC), considero que es un acierto para el futuro de la ciudad de San Feliu, por lo que es de proceder, que le de mi bendición y aprobación, magnifico el trabajo realizado por los miembros que componen las comisiones, lectora y creativa.
3º -Moción presentada por el grupo Ciudadanos al respecto de la necesidad en las campañas de comunicación sean estas redactadas en catalán y en castellano. Mi opinión es, que es de obligado cumplimiento que así sea, i si el ROM no lo contempla, u otro reglamento, que sean modificados, posibilitando que la comunicación escrita, sea realizada en las dos lenguas.
4º.- Moción de adhesión del Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat, que hace mención a la toma de Conciencia sobre el abuso y malos tratos a las personas mayores, considero sin la menor duda el que se tome conciencia de la realidad social que significa esta lacra, cada día en mayor aumento estadístico que sufren las personas mayores y tercera edad. Apruebo la iniciativa de adhesión.
5º.-Moción presentada, sobre la visión del mundo local catalán ante la realidad del refugio en El Estado Español. Intentamos ser papistas en lo que respecta a los acuerdos llevados a cabo con la CCE, no obstante olvidamos que en lo que respecta a las cuotas acordadas con los diferentes países comunitarios, ninguno ha cumplido con las cuotas exigidas. El tema de los refugiados es un tema muy complicado y esto se ha de consensuar con la Comunidad Europea en su conjunto. Por supuesto ordenar la entrada de refugiados, ya que la gran mayoría de los que llegan a nuestro país como tales, en sus países no existe ningún conflicto bélico. Antes de tomar decisiones, por favor documéntense mejor, con ello ganaran en credibilidad y solvencia política. No estoy de acuerdo con la moción.
6º.-Moción presentada de soporte al derecho de morir dignamente y la despenalización de la eutanasia, he de expresar mi repulsa e indignación, por el hecho de solicitar algo que no está solicitado en las calles por la ciudadanía, a mi entender, es una solicitud con tintes ideológicos, el abrir la puerta a la despenalización de la eutanasia y a la “supuesta muerte digna” mediante proyecto de Ley. Es muy importante concienciarse en profundizar en la investigación de mejorar los cuidados paliativos, ya que en países donde se ha dado prioridad a la investigación en cuidados paliativos, baja sustancialmente el nivel de demanda de la eutanasia. Mi opinión es, que parte de esta sociedad esta deshumanizada, es por ello que se intenta día a día integrar en la sociedad propuestas perversas del no a la vida (dígase aborto y eutanasia), por ello manifiesto un NO ROTUNDO a la eutanasia, y un SI ROTUNDO a la vida.
7º.-Moción presentada para instar al Gobierno del Estado Español para que devuelva los importes que dejo de subvencionar desde los años 2008 a la Generalitat, para la educación de 0- 6 años. Sin querer entrar en detalles, a lo largo de mi vida siempre he pensado que aquello que se debe, se tiene que pagar, por lo que en mi opinión es de recibo se hagan y se devuelvan las cantidades que según moción presentada se adeudan.
  • 2
  • 7
Raúl C's Sant Feliu
3.
Extracto del reglamento para el uso de la lengua catalana:

"5.1. Els llibres, les revistes i, en general, tots els cartells i publicacions que editi l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, com també els missatges que s’emetin a través dels mitjans de comunicació i la publicitat institucional, s’han de fer en català, llevat dels específicament destinats a la promoció exterior, que es poden fer en la llengua del públic destinatari sempre que sigui possible."

¿Donde pone que no se puedan hacer TAMBIEN en castellano? ¿No es mejor una interpretación INCLUSIVA que no una EXCLUSIVA? Al menos en catalán, pero por supuesto en castellano.

Queda claro y demostrado que los motivos de la abstención del ICV (y el PSC como acompañante en el gobierno) sobre esto punto eran espúreos y basados en una alergia atávica, radical y sobreactuada a todo lo que tenga que ver con la diversidad cultural de Cataluña.
  • 5
  • 12
Manel Martínez Sant Feliu de Llobregat
2.

M’extranya la argumentació del portaveu d’ERC, que es recull en el debat de la lengua, en referència al desconeximent sobre el reglament existent. És sorprenent que desconeixin un reglament que es va aprobar al 2004, a proposta del regidor d’ERC, que estava en aquell moment al govern. A part de que, independentment del reglament citat, m’imagino que ells han de tenir un posicionament sobre política lingüística sobre aquest qüestió.

  • 3
  • 5

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat