De la crispació inicial a la distensió en l'últim ple abans de l'aturada estival

L'informe de la Síndica de Greuges va protagonitzar bona part de la sessió de juliol, on també es va aprovar la liquidació del pressupost del 2017 amb el vot de qualitat de l'alcalde

L'informe anual de la Síndica Municipal de Greuges i la liquidació del pressupost van centrar el ple de juliol, que es va allargar tres hores i mitja. La sessió era l'última abans de la pausa d'agost i es va desenvolupar en un ambient incialment crispat, per tensions amb la gestió de l'informe de la Síndica, que a mesura que va anar avançant el ple es va relaxar, mantenint el debat en punts com la liquidació de pressupost però més distès en la resta de punts. La proximitat de les vacances d'estiu es respirava i, de fet, a diferència dels últims plens, només es va tractar una moció. Durant el mes d'agost la majoria d'activitat política municipal frena i el proper ple serà a finals de setembre.

L'informe de la Síndica de Greuges, debat principal del ple

L'informe de la sindicatura va ser motiu de tibantors prèvies a l'hora de començar el ple, que van retardar l'inici de la sessió. El debat d'aquest punt va ser un dels principals i va protagonitzar els primers noranta minuts del ple. Es tractava del primer informe de gestió que presentava la Síndica Municipal de Greuges de Sant Feliu, Julia Latorre, referent a les actuacions del 2017.

La síndica Julia Latorre va reivindicar la "tasca d'atenció personalitzada i de que es fa des de la sindicatura", que complementa la d'una administració cada vegada més gran complexa i virtual. També va reiterar l'agraïment a la feina feta per Magí Boronat, a qui just ara fa un any rellevava en el càrrec i va explicar que part de l'informe requeia en la tasca iniciada per l'anterior síndic. Pel que fa als temes més polèmics que arriben a les queixes de la Sindicatura continuen sent, segons va explicar Latorre, "la rapidesa de resposta dels tràmits administratius, sorolls urbans i d'establiments i via pública".

Part de l'oposició es va queixar que l'informe havia arribat tard i de manera precipitada. Els més crítics van ser el portaveu de Ciutadans, Raul Alba, i Luis Serrano, regidor no adscrit, que van retreure respectivament "el tracte amb indulgència des de la sindicatura a l'Ajuntament de Sant Feliu en realció a les gestions administratives" i la "desconformitat" amb l'actuació de la Síndica.

La liquidació de pressupost s'aprova pel vot de qualitat de l'alcalde

L'altre gran tema del ple va ser el debat sobre la liquidació de pressupost dle 2017. El punt el va presentar el regidor d'Hisenda, Josep M. Rañé, que va explicar que el romanent de tresoreria és de 2,6 milions d'euros. Segons Rañé, la xifra es deu a que el 2017 "ha estat un bon any en ingressos per la generació de noves plusvàlues i construccions motivades per una recuperació econòmica, per la contenció de la despesa en subministraments en estalvi de consum energètica". Uns números que majoritàriament no van satisfer a l'oposició: ERC, Cs, PDECat, un regidor de VSF i PP van votar en contra i només un regidor de VSF i el regidor no adscrit es van abstenir.

D'una banda, ERC va plantejar dubtes dels canvis de xifres de tres partides entre el pressupostat inicialment i el resultat final. D'altra banda, des de Ciutadans, van criticar la prestació de serveis perquè considera que "no tenen la qualitat que es mereixen". A més, el PDECat va retreure que aquest punt de l'ordre del dia no estigui dotat de més importància al web municipal. També van ser crítics VSF i PP: Silvestre Gilaberte va demanar que s'ajustessin algunes despeses i va retreure que la ciutadania no percep equilibri entre pagament d'impostos i serveis rebuts. Finalment, el PP va lamentar que el pressupost estigués massa vinculat a la construcció.

Tot plegat va suposar que la liqudiació de pressupost s'acabés aprovant amb el vot de qualitat de l'alcalde, perquè la regidora Mireia Aldana (ICV-EUiA) no era al ple. Per tant, hi van haver tants vots positius com negatius (9), a banda de les dues abstencions. L'anterior debat al ple sobre el pressupost municipal, al novembre, per tirar endavant els comptes d'aquest 2018, també es va aprovar amb el vot de qualitat de l'alcalde.

Unanimitat en les bases per adjudicar habitatge de lloguer

On sí que hi va haver unanimitat va ser en els tres punts relacionats amb habitatge. D'una banda, es van aprovar les bases per adjudicar 18 habitatges dotacionals en règim de lloger al carrer del Pla així com a les bases per subvencions per rehabilitació de pisos i cases per incorporar-los a la borsa d’habitatge de Sant Feliu. També en clau d'habitatge, tots els regidors i regidores van votar a favor d'una moció del PSC que instava els governs autonòmics i central a prendre mesures per uns preus de lloguer justos i estables.

Al ple de juliol també es va donar compte dels informes urbanístics per a l'aprovació inicial per part de l'AMB del Pla Especial de Protecció del Parc de Collserola i de la modificació del PGM. Lídia Muñoz va explicar que es protegiran els límits del parc natural i es refarà el polígon industrial amb 40.000 metres de sòl i 35.000 de sostre, que també ocupen els vials. Segons la regidora, això permetrà "guanyar sòl industrial" i "reactivar l'activitat econòmica" de la ciutat. Una qüestió que rebutgen des d'Amics de la Natura i Moviment Ecologista Santfeliuenc (MES), tal com van expressar en aquesta carta a Fetasantfeliu. El punt no es va votar perquè es tracatava només de "donar compte".

A la sessió també es van aprovar subvencions a diverses entitats dels àmbits de la Gent Gran, Dones, Solidaritat i Cooperació, Esports, Serveis Socials, Cultura i Persones amb Discapacitats. Hi van votar a favor tots els grups municipals, excepte Veïns per Sant Feliu, que només va donar llum verda als ajuts a entitats de Serveis Socials i Persones amb discapacitats.

A més, es va aprovar concedir una subvenció al Club Natació Sant Feliu per al projecte de l'any 2018, relacionat amb el pla de viabilitat del club esportiu. Aquest punt va tirar endavant amb les abstencions del regidor no adscrit i de VSF, però la majoria de grups de l'oposició van reclamar més informació sobre aquesta qüestió i un millor horari de reunions entre govern i oposició.

Podeu veure la galeria d'imatges del ple aquí.

Comentaris

Marcial martin Caballero San feliu de Llobregat
1.
OPERATIVA DE DOS MOCIONES. NICARAGUA y VIVIENDA ALQUILER.
Ultimo pleno, previo a las vacaciones de verano, pleno que por cierto, ha sido, distendido, ameno, y por supuesto surtido de una variedad de temas los cuales más interesantes, vaya por delante que entre los temas y propuestas tratadas , que por su relevancia merecen ser mencionadas con carácter puntualizado, tales como: Informe sindica de Greuges, aprobación Cuenta General, así como dar cuenta del Informes Urbanísticos, conceder subvenciones y aprobar bases reguladoras e informe del Pla de Rescat Social.
Dentro del Orden del día hubo dos aportaciones en forma de mociones, una de las cuales, la presentada por ICV-EUiA, no fue tratada en el Pleno.
Realizado el preámbulo, paso a la sinopsis del orden del día del pleno, me veo en la obligación personal de comentar dos temas, uno, porque?.. No se ha llevado al pleno en debate, todo y siendo un tema de extrema gravedad social, los acontecimientos que están sucediendo en Nicaragua, y el otro tema, el que corresponde a la moción presentada por el PSC , al respecto del acceso a la vivienda de alquiler, con precios de alquiler justos y estables
1º De momento estos son los datos que se están registrando en estos días en Nicaragua: 30 muertos, 428 heridos y unos doscientos arrestados, entre ellos desaparecidos, según fuentes de ONGs y fuentes oficiales.
Todo viene dado, porque el gobierno de Daniel Ortega, anuncia el 17 de abril, una dura reforma en el sistema de pensiones del Instituto Nicaragüense de Seguridad Social, elevando en sí, las contribuciones de los trabajadores y empresarios, imponiendo a la vez una retención del 5% a los jubilados, cierto es que el problema en si se fue flexibilizando, pero las formas y métodos de amedrentamiento de la población persisten en estos días, no habiendo signos de que se apacigüe el conflicto. Denuncio el hecho….., SIENDO SOLIDARIO, porque da la circunstancia de que los ciudadanos de la población de Estelí, ciudad que tiene un hermanamiento con la ciudad de San Feliu de Llobregat, están luchando por sus derechos y libertades, siendo represaliados sistemáticamente, me pregunta es: Como una ciudad!! Hermanada con San Feliu( como es la ciudad de Estelí y sus ciudadanos” hermanos”) sea olvidada en pleno y no sea presentada una MOCION, dejando patente todos los integrantes del Pleno, la inacción, además de no expresar, la repulsa y protesta en contra de las acciones que contra los ciudadanos Nicaragüenses, se está llevando a cabo por parte del gobierno de este país. Sres. Concejales, solicito de ustedes, como políticos y representantes de los ciudadanos, estén más por la labor, y por favor no se distraigan mas, de lo contrario llegare a pensar y dejo en entredicho, el que tengan la suficiente valentía y firmeza política, para poder desempeñar el cargo con garantías. Uno no debería ser político/a, ni obtener capacidad de representar a ningún colectivo, si a la vez se carece de memoria, ”alma” ,”corazón”, y temperamento ideológico.
2º.-No quiero extenderme excesivamente en lo que respecta a la moción presentada por el PSC, tan solo voy a exponer algún punto que creo debe ser tomado en consideración antes de tomar decisiones que a la postre a lo único que te puede llevar, no es a otra cosa que crear confusión, he de significar que el texto de la moción, en el fondo, busca en si….soluciones a las necesidad que en estos momentos existen en el tema de la vivienda, son claras, evidentes, y elocuentes , necesidades y problemas que comparto, pero….. Llevamos mucho tiempo intentando dar solución, sin ni siquiera ver atisbo alguno de solución, estas propuestas lo digo de buena fe, no dejan de ser “un brindis al sol”, es muy difícil en un mercado libre, como es el de la vivienda, intentar una intervención de la administración pública en el mercado, sin que, sin que en algún trazo de intervención se menoscaben los derechos constitucionales, dígase el derecho a la propiedad, todo y estando de acuerdo, en que también, el derecho a la vivienda es un derecho constitucional, los dos tienen que persistir dentro de un estado de derecho. Doy un ejemplo: no se puede intervenir un mercado libre, alegando que se solicita de él una regulación inmediata que imponga precios, justos, dignos y estables. Esta situación todo el mundo la desearía, incluso yo, pero no es así en la práctica. Soy un consumidor como muchos dentro de un sistema que me imponen, y con todos mis respetos hacia todos aquellos que desean una vivienda, he de decir que cuando me acerco a solicitar un servicio producto de una necesidad que tengo, ni en la administración pública, ni en el sector privado, me encuentro con precios que sean en su gran mayoría, precios JUSTOS, DIGNOS, Y ESTABLES, solicito sean prudentes en sus análisis, y por supuesto justos en sus decisiones.
Como antes he mencionado la moción tiene esencia en su fondo, pero no en su forma y contenido, no existe en ella sustancia que pueda sostenerla, es por ello que invitaría al PSC planteara otro redactado más técnico y real, que se ciña a la situación del mercado inmobiliario, y por supuesto desde el punto de vista del derecho.
Personalmente he de decir, que no votaría esta moción tal como se ha presentado, ya que a mi entender existen vacios legales y contextuales
  • 7
  • 14

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat