Neix TEDx SantFeliuLlobregat per promoure el debat i el coneixement

L'esdeveniment serà dissabte 15 de setembre: sis ponents parlaran de ciència, habitatge, desigualtat, feminisme, computació quàntica i canvi climàtic

El Palau Falguera serà l'escenari dissabte 15 de setembre del primer esdeveniment TEDx a Sant Feliu. Seran sis xerrades d'uns 15 minuts centrades en temàtiques diferents com són la propietat col·lectiva, la sequera i els boscos a Catalunya, la recuperació medul·lar, el feminisme, la computació quàntica i la desigualtat i conflicte a l'Àfrica subsahariana. Totes sis intervencions partiran d'un fil conductor comú: "Demà és Ara". A partir d'aquí, cadascú farà una exposició sobre el seu tema específic però mirant també cap al futur.

Sis temàtiques diferents: ciència, habitatge, feminisme, canvi climàtic, computació quàntica i desigualtat

La jornada es farà dissabte 15 de setembre al matí i constarà de sis xerrades de temàtiques diverses d’uns quinze minuts de durada. Les ponències seran sobre "Computació quàntica", amb Alba Cervera, màster d'Astrofísica, Física de Partícules i Cosmologia, "Desigualtat i conflictes a l'Àfrica subsahariana", amb Oscar Mateos, doctor en Relacions Internacionals i postgraduat en Cultura de Pau, "Sequera i boscos a Catalunya", ambm Jordi Martínez, doctor en Ciències Ambientals, "Propietat col·lectiva" amb l'arquitecta santfeliuenca Helena Trias, "El feminisme com a camí contra la distopia" amb Sònia Herrera, doctora en Comunicació Audiovisual i "Recuperació medul·lar" amb Guillermo García, Doctor en Neuroplasticitat i Regeneneració.

Sis xerrades de temàtiques diferents però lligades per un eix comú: Demà és Ara. Segons el santfeliuenc Arnau Picón, un dels organitzadors de l'acte, "per aquesta primera edició, volíem preguntar a experts sobre el seu camp específic, però amb la mirada posada en el futur. Aquest lema comú ens permet parlar de coses molt diferents, però amb la visió de què esperes que passi en el teu camp d'aquí uns anys". Precisament aquesta diversitat de ponències en un mateix acte és un dels objectius de TEDx: una visió del coneixement des d'una visió més àmplia.

"Això normalment no és habitual en els cicles de xerrades, que són de temàtiques més específiques", apunta Picón, que afegeix que "en aquest cas encara que t'interessi més una matèria concreta, acabes aprenent sobre medicina, arquitectura sostenible o investigació quàntica". Per l'equip organitzador, "això és molt enriquidor, perquè permet interessar-te per temes que desconeixes i aprendre'n".

Primer esdeveniment TEDx a Sant Feliu

És la primera vegada que s'organitza un esdeveniment en el format TEDx a Sant Feliu. La proposta és una iniciativa basada en les xerrades TED (TED Talks), una organització sense ànim de lucre dedicada a les idees de divulgació que va començar a Califòrnia fa trenta anys. Des de llavors, TED ha crescut i s'ha diversificat en múltiples iniciatives: manté dues conferències anuals que conviden personalitats diverses de tot el món a parlar màxim durant 18 minuts i moltes d'aquestes converses es poden veure gratuïtament a TED.com. La norma general és que els ponents han de presentar les seves idees de la manera més innovadora i atractiva possible en un quart d'hora aproximadament.

A partir d'aquí, han nascut diferents projectes vinculats a les TED Talks, i un és el de les TEDx, esdeveniments locals organitzat de manera independent per compartir una experiència semblant al TED: mantenint la marca, l'estructura i el disseny. Així neix TEDx Sant Feliu de Llobregat, que per dissabte 15 de setembre ha programat una jornada amb sis xerrades diferents seguint el patró TED. Es calcula que, de mitjana, hi ha cinc actes TED per dia en qualsevol punt del món.

La proposta de Sant Feliu és la primera que es fa al Baix Llobregat. "Vam veure que en altres llocs de Catalunya s'havien fet esdeveniments TEDx i ens va semblar un format ideal per portar persones molt interessants a Sant Feliu a parlar de temes molt diversos i interessants", explica Arnau Picón, un dels organitzadors. A Catalunya, ja se n'han fet en altres municipis com Barcelona (on n'hi ha a més d'un barri), Sant Cugat, Manresa, Reus, Tarragona, etc.

Requisits TEDx: xerrades curtes i el component audiovisual

Per tirar endavant les TEDx, TED estableix uns requisits concrets. La primera i fonamental és que són xerrades curtes: "es tracta d'explicar la idea, el projecte o a situació però no fer una gran tesi. Han de ser xerrades d'entre 15 i 20 minuts". Una de les característiques singulars d'aquest tipus d'esdeveniments és que durant les xerrades el vídeo i els altaveus en viu es combinin per fer reflexionar el públic. "Una de les premisses és l'aposta audiovisual: les xerrades s'han de gravar i tenir-les", explica Picón. Una altra de les condicions és que el primer any hi hagi un aforament limitat i que els ponents no rebin cap mena de compensació econòmica.

L'entrada a l'esdeveniment té un preu de 20 euros "per assumir les despeses de la gravació, els obsequis i l'esmorzar que hi haurà", explica Picón, que també afegeix que "els ponents venen de manera gratuïta, més de la meitat del preu de l'entrada es destinarà a la gravació". Picón admet que "pot ser una mica difícil d'entendre, però fer un esdeveniment TED és més que una xerrada, perquè implica també la gravació, alhora que el públic també compartirà un esmorzar amb els ponents i hi podrà parlar. Tot plegat té un cost i per això les entrades tenen aquest preu". Les entrades s'han de comprar de manera anticipada aquí i l'aforament és limitat.

A més d'Arnau Picón, l'equip organitzador està format per tres santfeliuencs més: David Espert, Caterina Romagosa i Rita Trias. La intenció és que, si funciona bé, el TEDx es pugui fer cada any a Sant Feliu. La primera edició serà dissabte 15 de setembre, a partir de dos quarts de deu del matí i fins les dues del migdia.

Comentaris

Laia Castelldefels
1.

Hola!
A on es poden recuperar els vídeos d'aquesta jornada de Ted Talks a sant feliu per poder veure'ls?

Gràcies,
Laia

  • 0
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat