Inaugurada una exposició sobre arquitectura i paisatge amb una conferència sobre el paper de les dones als masos

Un doble acte per defensar el patrimoni mentre en un altre punt de Sant Feliu s'enderroca part de la consergeria de la Torre Blanca

 • Foto: Marc Rius
  Foto: Marc Rius
 • Foto: Marc Rius
  Foto: Marc Rius
 • Foto: Jordi Jiménez
  Foto: Jordi Jiménez

Setembre arriba, com sempre, carregat d’activitat! La tornada al cole té aquest any, per a Sant Feliu, la novetat de la presència a l’ansem de quatre exposicions amb diferents temàtiques i diferents ritmes. De manera més concreta ahir, al Centre Cívic Mas Lluí, es va inaugurar la que porta per títol Construïm el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya. Com a complement (o plat principal per aquest cronista), la historiadora Carme Sanmartí va impartir la conferència Masos, dones i vida familiar.

Dialogant sobre el territori, sobre el passat i el futur.

La idea que el paisatge actual és el resultat de la interacció de diferents forces (humanes – socials, naturals, etc...) és una idea complexa. Una mostra d’això podria ser la varietat de paisatges presents en una sola entitat geogràfica – política com Catalunya. I és en aquest sentit que l’exposició inaugurada ahir (organitzada pel Departament de Cultura / IRMU / OPEI) vol dialogar amb els visitants per oferir una mostra de les diferents respostes que la gent de la plana, del litoral o de la muntanya davant dels diferents ecosistemes en els quals s’instal·len. Principal atenció es dona a l’arquitectura; aquesta eina permet l’arrelament i la continuïtat en l’explotació d’uns recursos a la vegada que permet l’estructuració d’un territori.

Evidentment, aquesta mirada cap al passat no té una finalitat nostàlgica, esdevé un punt de partida per reflexionar sobre el futur de les diferents poblacions (enteses com la suma de gent, pràctiques socials i arquitectura) al llarg dels processos de transformació permanent en què ens trobem atrapats. Entesos com a riquesa i patrimoni es valora com a necessària una actuació governativa adient per garantir la seva continuïtat.

La mostra la podreu veure fins al 28 de setembre, no badeu.

Masies i dones

Com a demostració de la temàtica tractada a l’exposició, la historiadora Carme Sanmartí va demostrar a la seva conferència el cosmos social que s’amaga sota el concepte masia. Amb mestria va oferir una dissecció dels elements principals d’aquesta institució social i econòmica que son els masos, prestant una especial atenció al nucli de la família i destacant, dintre d’aquesta, la posició – funció – valor del treball de les dones.

Com sempre agraïm, i molt, aquestes oportunitats per aprofundir en el coneixement de la nostra història de la mà de especialistes amb capacitat didàctica. Podeu veure la galeria d'imatges de l'acte aquí.

Bones paraules però males notícies

L’acte, organitzat pel Centre d’Estudis del Baix Llobregat, va ser l’ocasió per a la reunió de diferents representats institucionals d’alt nivell (M. Àngels Blasco, Dra. Gral. de Cultura Popular i Elsa Ibars, subdirectora Gral del Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic) i membres destacats de l’ajuntament de Sant Feliu o d’institucions locals i comarcals . Totes elles van recordar el paper primordial de l’entesa entre les institucions governamentals i les associacions per a defensar el nostre patrimoni i garantir el seu futur...

Malauradament, i ja de negra nit, ens assabentem que un dels pocs edificis històrics que tenim a Sant Feliu de Llobregat / Sant Joan Despí, la consergeria de la Torre Blanca, ha estat parcialment enderrocat! Sembla que el seu futur és incert i el primer senyal ha estat la destrucció de la seva característica teulada.

Aquesta construcció formava part del projecte aristocràtic dissenyat pel tercer marquès de Monistrol (J. M. Escrivà de Romaní i Dusai) i data de la segona meitat del segle XIX (la primera notícia és de 1888). Era el lloc triat per accedir al Palau de la Torre Blanca i per això estava engalanat amb la presència de dues esfinxs (avui situades a dins del parc) cosa que li donava un ambient monumental.

No és un fet contradictori que al temps que es parla de territori, arquitectura i futur s’estigui enderrocant una de les poques edificacions històriques de la nostra vila? Què serà el següent? Enderrocar l’estació de tren de Sant Feliu?

L’apiconadora no descansa, avall amb tot lo vell que ens arriba un futur negre i desconegut.

Comentaris

El Muntanyenc St Feliu de Llob
2.

Rafael Bellido Cárdenas això que dius "Cal tenir en compte que Sant Feliu compta amb un catàleg de protecció dels béns immobles, vigent des de l'any 1989" deu ser en paperassa .... perquè alhora de la veritat no feu res per protegir el patrimoni res de res. Es nota que estàs a pensió completa (uns 60466 €~ anuals)
Torre Abadal (datat segle X)
Masia Can Furriol (ara ha començat a fer alguna cosa...)
Entre d'altres.
Sense acritud.
Salutacions.

 • 7
 • 1
Rafael Bellido Cárdenas Sant Feliu de Llobregat.
1.

La consergeria de la Torre Blanca no es troba a Sant Feliu de Llobregat, i per tant, l'enderroc no ha estat una decisió d'aquest municipi. Cal tenir en compte que Sant Feliu compta amb un catàleg de protecció dels béns immobles, vigent des de l'any 1989, que vetlla per la protecció i remodelació d'aquestes finques.

 • 3
 • 3

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat