Avui és demà: Sant Feliu entra al món TED

Bona resposta al primer esdeveniment TED a la ciutat amb sis xerrades que van plantejar el futur en medicina regenerativa, quàntica, boscos, propietat col·lectiva, conflictes a l'Àfrica subsahariana i feminisme

  • Foto: Jordi Vinuesa
    Foto: Jordi Vinuesa
  • Foto: Jordi Vinuesa
    Foto: Jordi Vinuesa

Dissabte es va organitzar per primer cop a Sant Feliu un esdeveniment TEDx. Quan s'organitza qualsevol cosa per primer cop els dubtes sobre la resposta de públic són un maldecap afegit pels organitzadors. Si a més a més, es fa un acte on es pretén que algú passi un matí escoltant xerrades sobre ciència, ecologia, computació quàntica (!) i d'altres, la incertesa es multiplica.

Tenir l'aval de les xerrades TED (TED talks) pot ajudar però, hi ha realment tanta gent a Sant Feliu que les conegui? Finalment dissabte es va desvetllar la incògnita. La resposta va ser molt bona, més d'una vuitantena de persones (per indicacions de TED es va limitar l'aforament a un centenar de persones) es van acostar al Palau Falguera a passar un matí donant un cop d'ull al futur de la medicina regenerativa, els ordinadors quàntics, el feminisme, els boscos, els models de propietat col·lectiva i els conflictes de l'Àfrica subsahariana. El públic era variat, de totes les edats. La majoria coneixien les TED talks per Internet i tenien ganes de veure'n un de veritat i de convertir Sant Feliu en una seu fixa d'aquest tipus de xerrades.

TED és una organització sense ànim de lucre que organitza esdeveniments anomenats TED talks des de 1984 que consisteixen en un seguit de xerrades curtes, amenes i sobretot enriquidores que abracen multitud de temàtiques. Totes les xerrades es graven en vídeo i es pengen a Internet. Degut a l'èxit de la proposta arreu del món, es van crear els TEDx que són una versió organitzada de forma local i independent, amb ponents locals. A Catalunya n'hi ha hagut algunes a varies ciutats com Barcelona, Sant Cugat o Tarragona, i ara gràcies a un grup de joves emprenedors santfeliuencs, també a Sant Feliu.

Un matí per mirar al futur

Les xerrades tenien com a fil conductor l'eslògan Demà és ara i cadascun dels ponents, des del seu camp d'expertesa i partint de la situació actual, s'aventuraven a fer previsions sobre el futur.

Va començar Jordi Martínez, amb una xerrada sobre com el canvi climàtic pot afectar els boscos a Catalunya. De forma molt amena va explicar la importància dels boscos no només com a proveïdors de matèria primera per a l'home (com a combustible, element constructiu o com a base per a multitud d'eines) sinó també el seu rol en el clima i en el cicle del CO2. Va deixar alguna dada curiosa com que la quantitat d'aigua que circula pels troncs dels arbres de tot el món és més gran que la que circula per tots els rius.

Guillermo García va parlar del nou paradigma en el tractament de les lesions medul·lars. S'ha obert una nova via d'investigació que canvia la línia de recerca prevalent fins ara, la reconnectivitat (intentar que les neurones que s'han aïllat de la medul·la a causa d'un accident, es tornin a connectar) per la restitució que el que vol és, per mitjà d'estímuls elèctrics fer que les extremitats "recordin" i recuperin la funcionalitat independentment de les instruccions directes del cervell. La xerrada va despertar alguns moments d'entusiasme amb imatges de persones amb paraplegia movent una cama.

La darrera xerrada del primer bloc la va impartir la santfeliuenca Helena Trias que va portar exemples reeixits de diferents formes de propietat cooperativa arreu del món per mostrar que aquests models no són una mera utopia sinó que són ben reals i una opció a considerar en el futur.

Desprès d'una pausa per recuperar forces i prendre un cafè i una pasta (o una fruita), Alba Cervera va explicar de forma molt entenedora què són els ordinadors quàntics i perquè seran tan importants en el futur; per què les grans empreses tecnològiques i la majoria de països hi estan tan interessats i inverteixen cada cop quantitats més importants.

D'altra banda,Oscar Mateos va mirar de canviar la visió eurocèntrica que es té a Europa sobre el continent africà, desmuntant alguns tòpics molt concorreguts i mostrant que Àfrica és un continent de futur i que contràriament al que pensen alguns, és, a dia d'avui, un agent a considerar en el món.

Per acabar l'acte, Sonia Herrera va utilitzar la distòpia de ciència ficció "El conte de la serventa" per presentar el feminisme com a eina per avançar cap a un futur millor. De manera que acceptant que "un altre món és possible" cal preguntar-se com volem que sigui aquest altre món.

Valoració positiva del primer TEDx Sant Feliu de Llobregat

Un cop acabat l'acte, els assistents van sortir molt contents i amb ganes de repetir. Es van fer grups que discutien els continguts del dia i tothom va marxar a casa amb una llista de matèries per buscar a Internet, de manera que es van complir els eslògans de TED: idees que val la pena difondre, que inspiren al públic i que expandeixen la nostra ment.

Des de l'organització també han agraït la bona resposta a l'esdeveniment i fan una bona valoració d'aquesta primera edició. A les seves xarxes socials han afirmat que “el primer TEDx Sant Feliu de Llobregat va ser un èxit!” i han agraït al públic i ponents “l'experiència” de dissabte.

Per cert que una de les característiques de les xerrades TED és que es graven en vídeo i que es poden consultar després a internet. Els vídeos de les xerrades estaran disponibles a la web de TEDx aviat.

Podeu veure la galeria d'imatges de l'acte aquí.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat