Una Setmana del Patrimoni dedicada a recordar els efectes de la presència del tren a Sant Feliu

Del 19 de setembre al 7 d’octubre la ciutat s’omplirà d’exposicions, conferències i altres actes per parlar del passat, present i futur del ferrocarril a casa nostra

Un cop iniciat el curs acadèmic i abans de la Festa de Tardor, arriba a Sant Feliu una nova edició de la Setmana del Patrimoni. Enguany celebrem la cinquena edició amb una programació molt vinculada a l’actualitat i el pols ciutadà: el soterrament de les vies del tren.

Aquesta actuació, anhelada i reclamada per la ciutadania, posposada en diferents ocasions i que concita sempre dubtes sobre la seva realitat immediata va ser triada per la Mesa del Patrimoni per conformar la temàtica de l’edició del 2018. Amb tot això és va dissenyar la convocatòria que porta per nom Sant Feliu i el tren.

Com ja ve sent habitual, l’actual edició es desenvoluparà sota el model ja establert amb presència de tot un conjunt d’exposicions (cinc), la proposta Finestres al passat (amb setze emplaçaments al carrer) mostres o reculls de documentació (dos), conferències i taules rodones (vuit), visites guiades (tres) i la tradicional Caminada Popular que clourà d’edició d’enguany.

De la mateixa manera, tot i que Arrels Locals ja no coordina l’actuació, les associacions implicades en anteriors edicions repeteixen al 2018.

Aquest dimecres, 19 de setembre, es dona el tret de sortida de tot un seguit d’actes que, en un nombre proper a la vintena, inundaran la ciutat de memòria del que ha implicat per a casa nostra la presència del ferrocarril. Feu-vos amb el llibret per orientar-vos i no perdre-us res del que es faci. El podeu consultar al document adjunt.

Patrimoni en risc (com sempre)

Al mateix temps que gaudim d’aquesta Setmana i, per no desentonar, el patrimoni (el local, però també el comarcal o de país) pateix agressions permanents. L’arribada del ferrocarril a casa nostra a mitjans del s. XIX n’és un bon exemple. La construcció de les vies fèrries va provocar la desaparició tant d’infraestructures com de formes de vida associades a formes socials en desús. La seva implantació però va originar de nou tot un seguit d’elements materials o socials que configuraren la cultura del segle XX a casa nostra (ponts, edificis, nou urbanisme, oficis, etc...) Ara, la seva eliminació (via soterrament) procurarà de nou un terrabastall patrimonial que implicarà noves desaparicions (la més notable serà la de l’Estació).

Aquest és un dels signes del temps, la transformació social i l'evolució permanent (que no progrés) que es pot construir sobre un model que incorpori elements referencials del passat (amb la seva corresponent actualització ideològica) i que miri cap a un futur esperançador i amb elements clars d’identitat.

Tot sembla però, que a Sant Feliu, el model a seguir serà el de la ciutat dormitori (a l’ombra de la gran urbs) amb presència de serveis al ciutadà destacables però amb una identitat cada cop més difusa, més homogènia, més moderna però menys allunyada d’un caràcter propi.

Espero que aquest desencisat comentari no impedeixi la vostra participació a la Setmana del Patrimoni; aneu-hi, us ho passareu bé (i això és el que sembla que compta).

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat