Guia pràctica de les exposicions de la Setmana del Patrimoni

La vida al voltant de la via, els oficis del tren i l'impacte del ferrocarril a la ciutat centren la majoria de mostres ubicades en diferents punts de la ciutat

A partir d'avui comença la Setmana del Patrimoni, que aquest any se centra en la presència del tren a Sant Feliu, tal com explica Jordi de Amorós en aquest article. Podeu consultar totes les activitats programades a l'agenda de Fetasantfeliu i a l'arxiu adjunt de la notícia. A continuació fem un repàs pràctic a les set exposicions i mostres que s'han programat per aquests dies:

Finestres al passat de Sant Feliu

Un cop d'ull fotogràfic sobre les petjades que ha deixat el tren en els carrers de la nostra ciutat. Ponts, passos a nivell, edificis i carrers han estat aixecats o enderrocats al llarg d’un segle i mig condicionats per la presència de les vies del ferrocarril. Una mostra que es podrà veure a l'aire lliure, en els diferents punts ubicats als carrers de Sant Feliu.

Quan:  Del 19 de setembre al 7 d'octubre

On: Als carrers de Sant Feliu

 

Els oficis que el tren creà

L'USLA presenta aquesta exposició centrada en els primers oficis que va crear el ferrocarril en ple segle XIX. Una mostra comissariada per Lluís Miquel Tuells i Ángel Merino, i que s'aproxima a l'increment d'oficis vinculats amb el tren, com cap d’estació, maquinista, guardaagulles... L'exposició també repassa el paper de la dona en aquest món i de la influència del ferrocarril en el patrimoni cultural.

Quan:  Del 19 de setembre al 5 d'octubre (de dilluns a divendres de 17h a 21h)

On: Aula de Cultura de l’Ateneu

Inauguració: 19 de setembre a les 19h

 

Amunt i avall de la via

Organitzada conjuntament entre l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat i l'Ajuntament de Sant Feliu, l'exposició mostra com el ferrocarril ha modelat la configuració urbana de Sant Feliu. L'exposició retrata l'arribada del ferrocarril, a mitjan segle XIX i com el traçat de la via ha determinat l’evolució de Sant Feliu i dels seus barris, separant-los a través d’una barrera física, però també cultural i simbòlica. La mostra també repassa la reivindicació de la ciutat pel soterrament.

Quan:  Del 20 de setembre al 14 d'octubre (De dijous a dissabte, de 18 a 20h. Diumenges i festius, d’11 a 14h)

On: Sala d’exposicions del Palau Falguera (1a planta)

Inauguració: 20 de setembre a les 20h

 

Una vida enfront de la via

Un recorregut per la memòria visual del tren a Sant Feliu a través d’una vintena de parelles d’instantànies, d’arxiu i actuals. La mostra permetrà copsar el pas del temps per racons quotidians en els que el tren forma part del paisatge urbà i vital. L'organitzen ARES i Arrels Locals.

Quan:  Del 21 al 29 de setembre (Dilluns de 16 a 20.30h / De dimarts a divendres de 10 a 14 h i de 16 a 20.30 h / Dissabtes de 10 a 14h)

On: Sala Joana Raspall (Biblioteca Montserrat Roig)

Inauguració: 21 de setembre a les 18.30h

 

Marí Dot, el fill petit de Pere Dot. En el centenari del seu naixement

Més enllà del tren, una de les exposicions de la Setmana del Patrimoni d'aquest any es dedica al centenari de Marí Dot. Precisament aquest divendres, 21 de setembre, farà 100 anys que va néixer el fill petit de Martí Dot i Josefa Ribas. Creador de roses, va viure pràcticament tota la seva vida a la ciutat, a la finca de Sol i Vent, fins que el 1976, es va traslladar a la Palma de Cervelló. La mostra l'organitza l'Associació Amics de les Roses.

Quan:  Del 21 de setembre al 7 d'octubre (De dijous a dissabte, de 18 a 20h. Diumenges i festius, d’11 a 14h)

On: Sala d’exposicions del Palau Falguera (planta baixa)

Inauguració: 21 de setembre a les 19.30h

 

Recull bibliogràfic i aparador sobre el ferrocarril

La Biblioteca Montserrat Roig s’uneix a la V Setmana del Patrimoni amb un recull bibliogràfic sobre el ferrocarril i diversos objectes cedits per Lluís Tuells. Una mostra que documenta la presència del ferrocarril a Sant Feliu.

Quan:  Del 20 de setembre al 7 d'octubre

On: Biblioteca Montserrat Roig

 

Mostra de documents sobre l’impacte del ferrocarril a Sant Feliu

Podreu consultar documents originals de l’Arxiu sobre l’arribada i l’empremta que ha deixat el tren al llarg de més de segle i mig de presència a la nostra ciutat.

Quan:  Del 2 al 26 d'octubre

On: Arxiu Comarcal del Baix Llobregat (De dilluns a divendres, de 8.30 a 14.30h, i de dilluns a dijous, de 15.30 a 19h)

 

Comentaris

Valentí Grané Sant Feliu de Llobregat
3.

Mireu a la Galeria d'Imatges, les fotografies del Marc Rius de l'inauguració de l'Exposició de la Setmana del Patrimoni "Una vida enfront la via".
Apart del Regidor de Cultura que inauguraba l'Exposició,podreu comprobar pel número de Regidors dels vuit grups municipals del nostre Consistori que hi habia, l'interés que desperta el Patrimoni al nostre Ajuntament.
0.
Valentí

  • 9
  • 0
L'hereu de Cal Miano Sant Feliu Ll
2.

Aquest museu s'intentà fer negà, han passat molts anys.

S'apuntà Can Ricard com a lloc idóni-hi però aquell PSUC d'aleshores si negà i és cert que moltes famílies tenim, a les golfes, estris bonics mostrar.

I a més a més a SF hi ha un bon grapat de pintors...he estat al Museu de Molins, fà goix anar-hi.

  • 2
  • 1
Valentí Grané Sant Feliu de Llobregat
1.
Cada any a la Setmana del Patrimoni, podem reviure el Sant Feliu d'abans.
Vida a les Masies, oficis desapareguts, el tren, etc.
Podem veure, fotografies i documentació que es podràn tornar a veure sempre, gràcies al Arxiu Comarcal que en te cura.
Però, i els objectes de pagès, dels oficis, dels trens, etc. que quan els particulars que ho guardem no hi siguem, que passarà?
Jo crec que St. Feliu es mereix un Museu, em diuen que hi han altres prioritats, inclús m'ha dit una autoritat que un Museu com el que demano jo es un edifici on s'omplen de pols estris inútils.
Fa anys que demano que si no es pot fer un Museu, que l'Ajuntament, catalogui i guardi en una Nau, amb garanties, tots els objectes que anem donant, per si dintre de 30 o 50 anys algú creu que es posible fer un Museu, ja que llavors el que guardem ja s'haurà perdut.
Valentí

  • 3
  • 1

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat