El seguici més especial: la pluja desllueix l'inici de festes però no l'apaga

El primer dia de Festa de Tardor va quedar marcat per la pluja, quan tot just acabava d'arrencar el seguici. L'organització va cancel·lar tant el primer com el segon, però finalment els Ministrils van tocar i es va fer un seguici improvisat molt especial

 • Foto: Marc Rius
  Foto: Marc Rius
 • Foto: Marc Rius
  Foto: Marc Rius
 • Foto: Marc Rius
  Foto: Marc Rius

El dia s'havia llevat amb pluja però a mig matí els núvols van desaparèixer i a la tarda ja ningú pensava en la possibilitat que plogués. De fet, el lliurament del Mocador d'Honor i l'inici del seguici va començar amb normalitat fins que a dos quarts de nou va començar a ploure i no es va aturar fins al cap de ben bé una hora. Tot i això, els músics van arribar fins a la Plaça Lluís Companys i van situar-se en rotllana per continuar fent el toc del seguici i tocant el ball final, davant de gent que continuava a la plaça, protegits amb paraigües o aguantant sota la pluja, mentre que d'altres es van refugiar a la Sala Ibèria.

La festa no s'atura: un seguici improvisat remunta els ànims

Un bon xàfec que va aigualir l'inici de Festa de Tardor amb la suspensió del primer seguici i també del segon, perquè el terra de la Plaça Lluís Companys havia quedat impracticable per ballar-hi amb les bèsties. Dos seguicis suspesos i una sensació estranya per començar l'esdeveniment festiu més destacat de Sant Feliu. Colles i ciutadania van marxar a sopar, però va parar de ploure. I a quarts de dotze de la nit va començar a circular que els Ministrils tocarien. I les bèsties? No, perquè no podran ballar, o sí? Calia anar-ho a veure. I així ho van fer centenars de persones que es van concentrar a la Plaça de la Vila, on els ministrils tocaven per començar un "seguici improvisat" que es convertiria en una festa.

Un cop a la Plaça Lluís Companys, els Ministrils van agafar posicions i van tocar tots els balls d'entremesos de les colles, que van saber respondre a les ganes que Sant Feliu tenia del seguici amb imaginació i sentit de l'humor. Castellers i bastoners van obrir el seguici actuant amb normalitat sobre un terra encara xop, els Turcs i Cavallets van fer el seu ball nomes amb un cavallet però seguint la coreografia i els Diables van ballar sense foc. Fins i tot els Gegants de la Ciutat van desafiar el risc d'un terra moll i van atrevir-se a ballar.

Les bèsties ho tenien més difícil però ningú es va quedar sense el ball de la Mula, la Garsa o el Drac. Tant la colla de la Mula com la de la Garsa van substituir la seva bèstia per membres de la colla, que van fer el ball acompanyats i aplaudits per un públic totalment entregat. I el moment de glòria va ser per la colla del Drac, que va optar per fer servir un contenidor (verd, com el Drac) per moure'l amunt i avall de la plaça com si fos la bèstia. La Plaça Lluís Companys era una festa. I l'alegria col·lectiva va acabar d'esclatar amb el ball final, com a punt i final d'un seguici deslluït però especial i emocionant.

Un Drac improvistat. / Foto: C. Verdoy

Lluís Montfort i Joan Ribas 'Pipes', Mocadors d'Honor 2018

Qui es va salvar de la pluja van ser els Mocadors d'Honor, Lluís Montfort i Joan Ribas 'Pipes'. El lliurament d'aquest reconeixement santfeliuenc es va fer a les set de la tarda a la sala de plens de l'Ajuntament. El regidor de Cultura, Manel Martínez, va aplaudir i agraïr la tasca de tots dos per la ciutat i la cultura popular i destacant que "sou persones que de manera conjunta heu creat espais de comunitat per viure de manera compartida". L'alcalde, Jordi San José, els va definir com "dos geganters gegantins".

Tant regidors i regidores com el públic assistent a la sala de plens va aplaudir llargament tots dos Mocadors d'Honor, que van fer cadascú un petit discurs. Lluís Montfort va remarcar que "la tasca que he fet no l'he fet sol sinó amb la col·laboració de tots els companys i companyes de colles, és un esforç que estem fent per mantenir la cultura i les tradicions", mentre que Joan Ribas va destacar que "Sant Feliu es pot vanagloriar de tenir un teixit popular molt ampli i crec que la continuïtat de la cultura i la festa està garantida". Després d'això, van sortir al balcó de l'Ajuntament, on l'alcalde els va posar el Mocador d'Honor, van encendre el foc d'inici de festes i la gent concentrada a la Plaça de la Vila els va aplaudir.

Joan Ribas 'Pipes' i Lluís Montfort / Foto: Marc Rius

Un manifest de la comissió dels Mocadors d'Honor contra els empresonaments polítics i per la llibertat d'expressió

Després d'això i abans d'arrencar la comitiva cap al Palau Falguera, la comissió dels Mocadors d'Honor van llegir un manifest a peu de plaça, on afirmaven estar "en total desacord amb els empresonaments polítics i els exiliats polítics i culturals" i instant a recordar "tot l'esforç col·lectiu i d'associacionisme que va represetnar recuperar la Festa, després d'una dictadura que ens va privar, com es pretén ara, de la llengua, del model d'escola i de la cultura".

A més, van afegir que "la cultura ha de permetre la llibertat d'expressió per a totes i per a tots, indiferentment de les seves ideologies, pertinences i idenitats". El manifest el signaven tots els Mocadors d'Honor i en l'acte de la lectura del manifest s'hi va sumar una bona representació que duïa, a més del clàssic mocador de festes, un mocador groc. De fet, van acabar convidant la ciutadania a dur també aquest mocador per demanar la llibertat de presos polítics.

Foto: C. Verdoy

Comentaris

Un sanfeliuenc Sant Feliu de Llobregat
4.

Tequila!!! Pren nota:
La llibertat d'expressió és el dret de tot individu a expressar idees i opinions lliurement, i per tant sense censura. És un dret fonamental recollit a l'article 19è de la Declaració Universal dels Drets Humans, i la majoria dels sistemes democràtics també l'assenyalen

 • 31
 • 36
Lluna Sant feliu llobregat
3.
Felicitats mocadors D'honor.
Moltes grácies per el manifest
Visca la llibertat d'expressió!!!
 • 20
 • 36
Núria Rajadell Sant Feliu de Llobregat
2.

Voldria manifestar el meu sincer agraïment a totes les persones que formaven part del Seguici (tabalers, bastoners, acompanyants de bèsties, diables, geganters....), pel seu gran coratge en mantenir-se sota la pluja tocant, ballant o saltant.... fins arribar a aturar-la i aconseguir prosseguir amb el segon Seguici !!!.
Moltes gràcies per ser tan ferms !!!

 • 26
 • 0
Tequila Sant Feliu de llobregat
1.

Una vergüenza, mezclando política con ideología con fiesta, los que se saltan la ley a la carcel y al que no le guste que no se salte la ley. Las leyes están para todos a partes iguales o que se piensan estos políticos de pacotilla? Que pueden hacer lo que les de la gana sin tener consecuencias? Pues noooooo

 • 49
 • 45

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat