De la necessitat d'autoorganitzar-se a la crida a mantenir la tensió amb l'Estat

L'empresari Ramir De Porrata-Dòria va fer una xerrada a l'Ateneu Santfeliuenc on va apel·lar a "un 3-O mutiplicat per 100 i allargat en el temps”

L'Aula de Cultura de l'Ateneu Santfeliuenc es va omplir ahir dijous al vespre per escoltar la conferència de l'empresari Ramir De Porrata-Dòria. Qui va ser president del Cercle Català de Negocis va fer una xerrada, organitzada per la secció local de l'ANC, titulada “Autoorganitzar-se per vèncer” on va exposar el seu punt de vista sobre els escenaris possibles de cara als propers mesos.

Amb un to amè i ritme àgil, Ramir de Porrata-Dòria va insistir en dues idees principals: d'una banda, “la necessitat d'autoorganitzar-se per estar preparats” defensant que “cal fer un 3 d'octubre mutiplicat per cent i perllongat en el temps” i, d'altra banda, una crítica insistent contra el PSOE: “són el mateix, els hem de tombar totes les lleis i els pressupostos”. Per l'empresari, l'estratègia de l'independentisme s'ha de basar en mantenir la confrontació amb l'Estat “fer efectiva la república que es va declarar”.

Tres escenaris possibles davant la situació actual

Ramir de Porrata-Dòria va començar la xerrada contextualitzant el moment actual: “fins als fets d'octubre hi havia un full de ruta clar, però ara hi ha una situació d'incertesa”. Davant d'això i fent referència al seu paper d'empresari, va explicar que “davant d'un escenari d'incertesa, el món empresarial dibuixa escenaris”, que considera que n'hi ha tres de possibles. El primer seria un escenari “de replegament, en què els nostres polítics ens diuen que no som prous i es contranegocien partides autonomistes o millores de l'Estatut”. Per de Porrata-Dòria, això suposaria “una derrota i pràcticament la rendició”.

Un segon escenari seria en el què “mantenim la tensió amb l'Estat i intervé Alemanya”. Per argumentar la possibilitat que Alemanya intervingui, va fer explicar que “l'1-O Angela Merkel va trucar a Rajoy preguntant-li què estava fent amb la violència” i també va apuntar que “el 20 d'octubre hi va haver una reunió de caps d'Estat i després d'això es va aplicar un 155 mensy dur del previst i la convcatòria immediata d'eleccions”. Per l'empresari, la intervenció d'Alemanya implicaria que es plantegés en un referèndum “si volem seguir com ara o amb un model federal, però nosaltres hem d'aconseguir que hi hagi l'opció d'independència”. Ara bé, per de Porrata-Dòria, aquesta hipotètica intervenció “depèn de nosaltres: hem demostrar a Merkel que fins que no intervingui hi haurà inestabilitat judicial, política i econòmica. I per tant, hem de dir que no a les lleis del PSOE i fer caure el seu pressupost”.

El tercer escenari seria la via unilateral: “mantenim la tensió, no intervé Merkel, però la gent tira pel dret i els polítics segueixen la gent”. Una via que considera que “tenim tot el dret de tirar endavant si l'estat espanyol no s'asseu a oferir referèndum d'autodeterminació”.

En aquest sentit, va apel·lar a la mobilització massiva “per posar en marxa la república ja proclamada” i es va referir a diferents moments en què es podria aconseguir. Un dels més destacats serà, segons el seu criteri, “quan hi hagi la sentència dels presos, que hem de muntar un 3-O mutiplicat per 100 i allargat en el temps” però un altre pot ser “la propera crisi econòmica que serà molt més dura per Espanya que per Caalunya. Ara Espanya té un deute del 100% i el dèficit més alt de la UE: pot ser un moment de màxima feblesa de l'Estat que es pot aprofitar com un moment d'oportunitat”.

Crida a autoorganitzar-se, “mentalitat de victòria” i el consell "d'estalviar"

Davant d'això, va fer una crida al món independentista autoorganitzar-se i a tenir “una mentalitat de victòria”. Per l'empresari, l'octubre passat “no es va fer efectiva la república perquè els nostres dirigients polítics aleshores no estaven mentalment prepararats”. I va afirmar que Puigdemont “es va convertir en un home d'Estat l'endemà del 10 d'octubre, quan va perdre la força negociadora”. A més, va fer una altra recomanció: “estalvieu, perquè per fer efectiva la república caldrà presència al carrer perllongada i potser no podrem cobrar”.

La xerrada va durar una hora i tres quarts, i l'última mitja hora es va dedicar a les intervencions del públic. Moltes feien referència al paper que jugaran ERC i PDeCAT en relació als pressupostos de l'Estat i l'empresari va apuntar que “el PDeCAT té clar votar que no, si des del govern no li indiquen el contrari”. En aquest sentit, va animar la gent a fer pressió en l'entorn dels partits independentistes per evitar el vot favorable als comptes. L'acte es va acabar precisament fent referència al títol de la xerrada i fent una crida a “autoorganitzeu-vos: aneu als CDR i a l'ANC per estar preparats”.

Comentaris

Sanfeliuenc Sanfeta
3.

Puestos a dibujar escenarios, ¿qué tal uno donde la República sea efectiva, los trenes puntuales, la gente lea mas y el que gaste el rollo de papel higiénico lo reponga?
Como empresario no sé, pero como humorista tiene un gran futuro.

  • 3
  • 0
Raúl Cs
Un fanático y un incendiario incapaz de reconocer lo obvio: el ESTADO ha vencido. Después del choque de trenes solo ha quedado polvo y cenizas y el procés pasó a mejor vida. La "anhelada" republiqueta no duró ni un minuto... ¿un 3-O multiplicado por cuánto? Menuda risa, menudo ridículo.
En resposta a Raúl Cs
Oleguer Sant Feliu de Llobregat
2.

Molt curiós que un de Ciudadanos parli de fanàtics i incendiaris...

  • 19
  • 22
Raúl Cs Sant Feliu
1.

Un fanático y un incendiario incapaz de reconocer lo obvio: el ESTADO ha vencido. Después del choque de trenes solo ha quedado polvo y cenizas y el procés pasó a mejor vida. La "anhelada" republiqueta no duró ni un minuto... ¿un 3-O multiplicado por cuánto? Menuda risa, menudo ridículo.

  • 28
  • 24

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat