Dos detinguts per robatoris a Sant Feliu aquesta setmana

Se'ls vincula a diversos robatoris amb estrebades al carrer i a l'interior de vehicles que es van produïr entre dilluns i dimarts. En parlem amb el regidor de Seguretat Ciutadana, Manel Martínez, i el cap de la Policia Local, Raúl Vidal

Policia Local i Mossos d'Esquadra van detenir dimarts dos joves que podrien estar implicats en els robatoris amb força al carrer i a l'interior de vehicles que es van produïr entre dilluns i dimarts a Sant Feliu. "En els últims dies hem tingut uns quants robatoris concentrats a la ciutat que han acabat amb la detenció de dos joves que podrien ser els responsables", explica el regidor de Seguretat Ciutadana, Manel Martínez. Els casos encara s'estan investigant però hi ha "indicis que podrien ser ells". El cap de la Policia Local, Raúl Vidal, afirma que "dimarts va ser un dia dolent, hi va haver diferents robatoris al carrer amb estrebades i un d'aquets es va fer al costat de la comissaria". Precisament per això, les càmeres de seguretat ho van gravar i això "ha facilitat les detencions", segons Vidal.

Afegeix que també "sospitem que aquestes dues persones podrien estar vinculades amb els robatoris a l'interior de quatre vehicles a l'aparcament de la Rambla", que s'haurien produït dilluns. També en aquest mateix indret també hi hauria almenys tres cotxes més on s'haurien produït danys. A més, hi hauria un altre delicte que podria estar relacionat seria un robatori a l'interior d'un garatge. "Està sent una setmana complicada", admet Raúl Vidal, que apunta que "en dos dies hi ha hagut més robatoris que els que solen haver-hi en un mes".

Després de la detenció d'aquests dos joves, però, es van aturar aquesta sèrie de robatoris continuats. Tot i això, ara la investigació està oberta perquè "s'ha de demostrar que tots aquests robatoris els han fet les mateixes persones". El cap de la Policia Local, Raúl Vidal considera que "aquests robatoris han generat molt soroll, però els han comès dues persones, no hi ha bandes organtizades per cada cantonada de la ciutat".

Més presència policial i una junta de seguretat extraordinària

Davant d'aquests fets, s'ha incrementat la presència policial "en zones sensibles", tal com explica el regidor de Seguretat Ciutadana, en concret, "on hem detectat que s'ha produït algunes d'aquestes activitats". El cap de la Policia Local, Raúl Vidal, apunta també que "estem canviant alguns hàbits, com incrementar la vigilància unfiormada en zones on hi ha hagut més robatoris, i incorporar més agents de paisà, sobretot de Mossos, des de la Policia Local també ho intentem però se'ns coneix més". Manel Martínez també destaca que s'està en "coordinació permanent entre Mossos d'Esquadra i Policia Local".

En els propers dies també està previst que es convoqui una junta local de seguretat extraordinària per fer una avaluació dels dispositius que s'han activat i com estan funcionant, on participaran tots els cossos de seguretat i el delegat del govern. Serà en aquesta trobada on es valoraran també diferents mesures que es consideri que s'han d'aplicar en les properes setmanes.

D'altra banda, la plantilla de la Policia Local augmentarà properament. Manel Martínez ha explicat que s'està enllestint un procés d'estabilització de la Policia Local, que sumarà cinc agents més a l'actual plantilla i passaran a ser 56. "Estem fent un esforç per tenir el màxim d'agents i això donarà una ratio d'1,25 agents de policia local per mil habitants". Una xifra que, segons Martínez, se situa "a l'entorn del que estan la majoria de municipis de més de 35.000 habitants de la zona".

Augment dels robatoris en habitatges l'últim any

A banda dels robatoris d'aquesta setmana, en l'últim any també han crescut els robatoris a l'interior d'habitatges. Precisament aquest dilluns, el govern va facilitar als representants de l'oposició les últimes dades de què es té constància, actualitzades a data de 30 de setembre. Segons Martínez, "en l'últim any hi ha hagut un repunt dels robatoris a domicilis i en canvi han baixat a empreses i a l'interior de vehicles i comerços".

Aquest augment "comença a notar-se l'estiu del 2017 i arriba al màxim l'agost passat". Un increment que coincideix també amb un repunt "a tot Catalunya i a l'Estat, conseqüència de l'actuació sobretot de bandes especialitzades". En aquest sentit, "al setembre es van fer algunes detencions de bandes que actuaven a diferents punts del país". I justament també al setembre es van frenar aquest tipus de robatoris.

Millorar la sensació de seguretat

Tot i els robatoris d'aquesta setmana, Raul Vidal deixa clar que "no hi ha bandes que actuïn en diferents punts de Sant Feliu, si llegeixes alguns comentaris en xarxes socials sembla que no es pugui anar pel carrer i no és això". De fet, el regidor de Seguretat Ciutadana, Manel Martínez, considera que "el tipus de delicte que ha augmentat fa que s'hagi incrementat la sensació d'inseguretat" perquè els últims robatoris, "s'han produït fonamentalment al carrer i amb poc temps, això fa que s'incrementi la percepció d'inseguretat". Davant d'això, Martínez planteja dues línies d'actuació: "d'una banda, treballar perquè baixi el nombre de delictes i alhora treballar també per millorar sensació de seguretat".

Per això, el regidor creu que "no només hem de fer la feina de manera habitual sinó procurar que aquesta feina trascendeixi i ajudi a transmetre un clima de seguretat". I afegeix que "la preocupació per la seguretat la tenim sempre perquè en qualsevol moment hi pot haver un repunt de qualsevol tipus de delicte".

Desplegament de la Xarxa antirumors

D'altra banda, el regidor també apunta que en els últims mesos també s'han produït "comentaris a les xarxes socials que han contribuït a desinformat i a l'alarma social". Per exemple, això és el que va passar fa poques setmanes, amb una baralla que va tenir lloc a la Fira durant la Festa de Tardor. "Va ser una baralla multitudinària molt greu que va acabar amb dos ferits lleus". Tot i això, arran d'aquest fet van circular notícies i rumors per la xarxa que no eren certs.

Per aquest motiu, Martínez insisteix en la necessitat de combatre aquesta rumorologia, tant en aquest cas, com pel que fa als últims robatoris o als de l'estiu. Per combatre-ho, s'ha començat a posar en marxa la xarxa Antirumors, que es va reunir la setmana passada, "com a mecanisme per desfer o aclarir buscar complicitats perquè la ciutadania esitgui més ben informada i disposi de les dades reals".

L'objectiu de la xarxa és desmentir els rumors que no tenen fonament i creen alarma social amb informació rigorosa per evitar la seva difusió contínua en xarxes socials. Per tirar-ho endavant, es buscaran persones per actuar com a agents antirumors que rebran formació específica per trencar tòpics i evitar estigmatitzar col·lectius.

Comentaris

Carles Sant Feliu
8.

Respecte a la frase: "Després de la detenció d'aquests dos joves, però, es van aturar aquesta sèrie de robatoris continuats"

els robatoris de divendres al Palau Municipal d'ESports JC Navarro, van robar-hi cap a les 18h, a dins del pavelló, essent la mateixa setmana de les detencions, no es consideren continuats?

O es comença a posar fil a l'agulla molt aviat, o és normal que la sensació d'inseguretat vagi pujant fins a valors "alarmants"

  • 13
  • 1
Virginia Sant Feliu de Llobregat
7.

La noticia s'hauria d'ajustar a la realitat... Ja que es tracta d'una gran actuació duta a terme pels Mossos d'Esquadra de Sant Feliu de Llobregat, que van ser els que van detenir als dos individus.
Es cert que entre dilluns i dimarts aquests dos homes van generar moltíssima inseguretat entre els veïns de Sant Feliu de Llobregat. Felicitats a tots els membres de la comissaria dels Mossos de Sant Feliu de Llobregat, que d'una manera o d'una altra van participar en aquests fets.

  • 11
  • 1
Dani
Bon dia,

Sumo a esa preocupación general la específica de los residentes en la Plaça Francesc Macià.

Somos plenamente conscientes que la actual estructura de la obra facilitará la explotación comercial de negocios particulares de la plaza (único objetivo de las obras, no olvidemos) en detrimento de, entre otros factores, la seguridad del espacio. Zonas de visibilidad cero y esas pérgolas en exceso próximas a los balcones tienen números de convertirse en foco de atracción de maleantes e incívicos.

Todo esto ante el ninguneo y pasotismo de ICV en Sant Feliu, formación más interesada en cuidar sus cortijos que en velar por aquello que deberían asumir como responsabilidad de gobierno.

Mientras tanto, los residentes de la plaza esperan dese hace meses el informe de seguridad, y eso que el Sr. Raul Alba, de C’s, lo ha solicitado varias veces en el Pleno Municipal.

Saludos cordiales,
Dani
En resposta a Dani
Raúl Cs Sant Feliu
6.
A ICV se le suman los problemas... resultado del descuido y de la desidia. Seguiremos insistiendo en cuanto el informe de seguridad de FM. EXIGIREMOS al gobierno municipal que guarden y hagan guardar la seguridad de todos los ciudadanos. Las recetas de buenismo y azuzar (como siempre) los fantasmas de los extremismos no sirven. Aunque no les guste, deben también apretar a la Gen CAT en el cumplimiento de sus obligaciones (¿para ésto quieren la independencia? ¿para este desmadre que no pueden gobernar? La mejor red antirumores es la de ver a patrullas de polícia por la calle.
  • 11
  • 28
Laura Maldonado
R.. ALBA senyor?

Au vinga!
En resposta a Laura Maldonado
Raul Cs Sant Feliu
5.
El mejor desprecio... Es no hacer aprecio. Señora Maldonado, gracias por recordarnos que vamos por buen camino.
  • 8
  • 20
Dani
Bon dia,

Sumo a esa preocupación general la específica de los residentes en la Plaça Francesc Macià.

Somos plenamente conscientes que la actual estructura de la obra facilitará la explotación comercial de negocios particulares de la plaza (único objetivo de las obras, no olvidemos) en detrimento de, entre otros factores, la seguridad del espacio. Zonas de visibilidad cero y esas pérgolas en exceso próximas a los balcones tienen números de convertirse en foco de atracción de maleantes e incívicos.

Todo esto ante el ninguneo y pasotismo de ICV en Sant Feliu, formación más interesada en cuidar sus cortijos que en velar por aquello que deberían asumir como responsabilidad de gobierno.

Mientras tanto, los residentes de la plaza esperan dese hace meses el informe de seguridad, y eso que el Sr. Raul Alba, de C’s, lo ha solicitado varias veces en el Pleno Municipal.

Saludos cordiales,
Dani
En resposta a Dani
Laura Maldonado Sf
4.
R.. ALBA senyor?

Au vinga!
  • 15
  • 22

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat