L'equip de govern aprova pressupost i ordenances fiscals gràcies a l'abstenció de Jordi Sospedra (VSF) i el vot de qualitat de l'alcalde

La resta de partits i regidors de l'oposició hi van votar en contra. El ple d'octubre també va tombar una moció que demanava tornar a posar el llaç groc al balcó de l'Ajuntament

El govern es va quedar pràcticament sol per tirar endavant pressupost i ordenances fiscals per a l'any 2019. Tant l'un com les altres es van aprovar gràcies a una única abstenció del regidor de VSF Jordi Sospedra i al vot de qualitat de l'alcalde. Tot plegat en una sessió llarga, que va durar cinc hores i vint minuts. Els comptes per l'any que ve van centrar bona part del ple, però també hi va haver debat amb dues mocions oposades sobre la pancarta del balcó de l'Ajuntament: una la presentava ERC per demanar que es tornés a posar el llaç groc i l'altra Ciutadans, per reclamar neutralitat institucional i que es retirés també la pancarta actual. Totes dues es van tombar.

Només Jordi Sospedra s'absté als pressupostos i ordenances "com un vot de subsistència"

Al ple d'octubre es va presentar el pressupost municipal per l'any, que ve serà de 44,3 milions d'euros, dels quals 40,3 són per despesa corrent i 3,9 a inversions. Són 600.000 euros menys que l'any passat. Una reducció que es deu a la reducció de 2 milions d'euros en la partida d'inversions. En canvi, la despesa ordinària creix 1,2 milions d'euros, que serviran per millorar el salari de la plantilla de l'Ajuntament, increments en partides com l'atenció a la gent gran i la incorporació d'agents de Policia Local. El regidor d'Hisenda, Josep Maria Rañé, va defensar que "no són uns pressupostos de final de mandat, sinó de transició i preparació per iniciar-ne un de nou". També es van presentar les ordenances fiscals, que regulen els impostos i taxes. Rañé va explicar que l'IBI continua congelat i que es recapta més amb taxes com llicències urbanístiques o la recollida de paper i cartró. Els preus públics s'incrementaran aplicant l'IPC interanual del 2,2%.

Es tracta de l'últim pressupost del mandat, que es va aprovar gràcies a l'abstenció d'un dels regidors de VSF, Jordi Sospedra. Sospedra va votar diferent que l'encara company seu de grup municipal de VSF, Silvestre Gilaberte. Ja fa mesos que la crisi interna entre tots dos és oberta i és habitual que votin diferent segons els punts del ple. En aquest cas, el seu posicionament diferent va ser particularment decisiu perquè és el que va permetre a l'equip de govern tirar endavant els comptes.

Sospedra va fer referència a la seva situació actual de conflicte intern dins de Veïns per Sant Feliu i a la gestió d'aquest tema en reunions i plens. De fet, va admetre que "m'he pogut mirar menys aquests pressupostos per problemes interns amb el grup municipal" i va afirmar directament que votava "abstenció, com un vot de subsistència corresponent a les meves necessitats personals polítiques buscant la futura ampara del ple". Tot i això, també va apuntar que "l'IBI s'hauria d'haver reduït més, perquè a la llarga l'haureu d'acabar pujant".

El pressupost es va aprovar, per tant: amb 10 vots a favor de govern, 10 en contra de l'oposició (ERC, Cs, PDeCAT, PP, S. Gilaberte (VSF) i Serrano) i l'abstenció de J. Sospedra (VSF). Aquesta situació va deixar l’equip de govern pràcticament en minoria i va obligar l’alcalde a exercir el seu vot de qualitat per desfer l’empat.

Crítiques al pressupost per totes bandes

Tant els comptes com les ordenances es van debatre durant una hora i tres quarts. Des d'ERC, que ha votat en contra dels anteriors tres pressupostos, el seu portaveu, Oriol Bossa, va insistir en el seu cavall de batalla durant tot aquest mandat, la participació ciutadana: "des del 2015 que fem propostes per fer pressupostos participatius i no se'ns escolta. Si s'hagués fet, potser haurien tingut avui 3 abstencions i s'hagués negociat, potser 3 vots a favor". També des de Ciutadans han votat en contra cada any: Raul Alba, el portaveu, va descriure el pressupost per l'any que ve "com una fotocòpia de l'anterior" i va obrir la porta a la possibilitat "de reduïr algun cop a la vida alguna despesa corrent".

Des del PDeCAT, Manel Carrion, va retreure que "tenim massa despeses corrents finançades amb ingressos del totxo", una crítica que es va fer també l'any passat i va advertir que "continuem sense resoldre el tema del Complex".

Evolució d'abstencions i vots favorables al pressupost i ordenances fiscals durant el mandat:

 

PRESSUPOST 2016 (abstenció Serrano)

2017 (abstenció VSF+PP+Serrano)

2018 (abstenció PP)

2019 (abstenció Sospedra)

 

ORDENANCES 2016 (a favor Serrano, abstenció CDC i ERC)

2017 (a favor VSF, abstenció d'ERC, PP i Serrano)

2018 (a favor VSF, abstenció d'ERC, PDeCAT, PP i Serrano)

2019 (abstenció Sospedra)

 

També van votar en contra el regidor Silvestre Gilaberte (VSF), PP i el regidor no adscrit Luis Serrano, que en altres exercicis s'havien abstingut facilitant l'aprovació.

Gilaberte va criticar que "els pressupostos són continuïstes" i va lamentar que "la majoria de propostes que hem fet han quedat pendents". Elisabet Ortega (PP) va recriminar "que s'augmenti la despesa sense augmentar ingressos", però va argumentar el seu vot contrari per política general: "el PP no pot ser la crossa d'un govern municipal que intenta contentar partits independentistes i no neteja llaços grocs de fanals i carrers". També va votar 'no' Luis Serrano criticant que "els pressupostos no són participatius".

Pel que fa als preus públics, PP també es va abstenir.

 

 

 

Rebutjades les dues mocions sobre la pancarta del balcó de l'Ajuntament

La primera hora del ple es va dedicar a debatre sobre la polèmica per la retirada del llaç groc de la pancarta del balcó de l'Ajuntament. De fet, a les portes del consistori es va concentrar un grup de persones del CDR amb una pancarta de protesta que afirmava "ICV i PSC seguiu sent còmplices. La dignitat es defensa".

El debat es va fer a partir de dues mocions. Una la presentava Ciutadans, que en el ple anterior es va deixar sobre la taula, i que insistia en la "neutralitat institucional dels edificis municipals". La moció la va presentar Xavier Alegre, que actualment no és regidor del partit però serà el candidat a les municipals. L'altra moció la presentava ERC i demanava que es respectés l'acord del ple d'abril en relació a la pancarta de l'Ajuntament i que s'hi tornés a posar el llaç groc. Totes dues es van debatre intensament, però tant l'una com l'altra es van tombar perquè en tots dos casos ICV-EUiA, partit majoritari, va votar-hi en contra.

A la moció de Ciutadans hi van donar suport també PSC i PP. I a la moció d'ERC hi van donar suport PDeCAT, Jordi Sospedra i Luis Serrano. Silvestre Gilaberte es va abstenir en tots dos casos.

Llum verda a un canvi en el PGM per fer habitatges per a gent gran a Mas Lluí i a la reorganització del mercat de marxants

El ple també va aprovar modificar de manera puntual el PGM per ampliar els usos d'una parcel·la al carrer Clementina Arderiu amb Marquès de Monistrol, a Mas Lluí, per qualificar-la com a ús d'habitatge dotacional per fer-hi pisos tutelats per a gent gran. El punt es va aprovar amb el suport favorables de govern, ERC, Cs i PDeCAT, les abstencions de VSF i PP i un únic vot en contra del regidor no adscrit Luis Serrano. Tot i això, tots els grups municipals van apuntar que la ubicació d'aquest tipus d'habitatge, a Mas Lluí, no els semblava la més idònia.

D'altra banda, també es va donar llum verda a la reorganització del mercat de marxants. La regidora Lidia Muñoz va presentar la nova ordenació en què "es reduirà una cruïlla i arribarà fins a Rupert Lladó, alliberant prop de 100 places d'aparcament i millorant la seguretat". El punt va tirar endavant amb els vots a favor de l'equip de Govern i VSF, el vot en contra del regidor no adscrit i les abstencions d'ERC, Cs, PDeCAT i PP.

Podeu recuperar el minut a minut del ple d'octubre aquí i veure la galeria d'imatges aquí.

 

NOTA: Les fotos són del Marc Rius.

Comentaris

Carlos
La intervención de Jordi Sospedra en la sesión plenaria no tiene desperdicio, tal y como se redacta en el artículo: "--"m'he pogut mirar menys aquests pressupostos per problemes interns amb el grup municipal" i va afirmar directament que votava "abstenció, com un vot de subsistència corresponent a les meves necessitats personals polítiques buscant la futura ampara del ple". Tot i això, també va apuntar que "l'IBI s'hauria d'haver reduït més, perquè a la llarga l'haureu d'acabar pujant".--"

¿Por problmeas internos con el grupo no se ha podido "mirar" los presupuestos?... ¿Es que Jordi no tenía la documentación previamente a la sesión plenaria?

Y es de traca que en su intervención argumente que pese a estar con las políticas aplicadas sobre el IBI, que afecta a todos los ciudadanos, se abstiene permitiendo al gobierno aprobar los presupuestos por sus necesidades personales.... ¿Pero que intereses defiende Jordi en el pleno? ¿los de la ciudadanía? ¿o los suyos propios?

Lo que está claro, pase lo que pase en el grupo al que pertenece Jordi, es que el otro Jordi, el alcalde, va a intentar aprovecharse de la situación, no en interés de la ciudadanía, sino con un interés partidista, y como ejemplo el decreto que firmó esta semana para que al programa de los portavoces en la radio, en lugar de asistir el portavoz del grupo de Veïns, silvestre Gilaberte, el alcalde decretó que fuera Jordi Sospedra.... alucina vecina...

Ya sabéis vecinos y vecinas, si tenéis problemas personales, el alcalde os lo "solucionará" con un decretazo, y esto lo hace superveloz, porque el pleno fue un martes y en menos de una semana ya había firmado el decerto para "el problema" de su tocayo.


En resposta a Carlos
jordi sospedra roca sant feliu de llobregat
8.
Usted basa sus comentarios en lo que el periodista ha recogido del Pleno. Yo intervine con más cosas de las que se citan y he escrito un articulo en el diari de Sant Feliu sobre el tema. Allí se puede entender algo más.
Tanto rebomborio no lo entiendo, con 10 sobre 21 y una oposición que NUNCA ha sido capaz de hacer política conjunta, estos presupuestos estaban aprobados sin problemas y de hecho yo pensaba que se iban a probar con otras abstenciones u otra posición a favor.
En cualquier caso, yo voté negativamente unas inversiones de 800000 euros en Les Grasses y casi todos los demás votaron a favor de una inversión que a mi juicio no procedía (como tantas otras).
Pero es que este año por primera vez en tiempo, se han bajado inversiones, cosa que ya era hora, y se ha reducido el presupuesto. Considero que el Presupuesto del año anterior era peor que el de 2019, por tanto prorrogar los presupuestos actuales no era la mejor solución.
En cuanto a lo que el preiodista resalta .. 'susbsistencia politica' y que usted califiaca casi como egoismo personal. Permitame que le diga que yo fuí elegido concejal para que defendiera unos intereses sintetizados en un Programa. Para yo poder defender esto necesito tener voz (presenvcia) y esto es prerrequissito de todo lo demás ... ppor razones que puede adivinar el Sr Gilaberte ha hecho lo posibkle para que yo no exista, y evidentemente alguna interpretación legal podría ayudarle. Pero yo existo y reivindico mi presencia en lo que son derechos del Grupo (no del portavoz) como acceso a los medios.

Porque la no presencia deviene en la no existencia, y yo debo existir porque soy concejal porlos votos de 1475 personas en 2015 y no porque Gilaberte y allegados crean que ellos interpretan mejor los designios de los 1475 votos. Y como defiendo intereses de gente NO PUEDO SOMETERME a quienes intentan que no cumpla unos compromisos (con los votantes) que para mi son sagrados.
Espero lo haya entendido mejor, en cualquier cso estoy a su disposición.

(Una última cosa, el Pleno lo formamos 21 concejales, no 7 u 8 portavoces.
Los portavoces son figuras instrumentales (para ordenar los Plenos). Los intereses ciudadanos se representan en los 21 concejales, cuanta myor población más concejales hay).
Cuanddo un portavoz ha perdido la mayoría dentro de su Grupo municipal (caso de VPSF): deviene en un portavoz zombi o portavoz fantasma (aunque inercialmente asista a la Junta de portavoces), porque sólo se representa asímismo (al igual que su compañero de Grupo, pues somos 2 concejales).
El derecho a hablar en los medios es un derecho del Grupo).
  • 0
  • 0
Carlos
La intervención de Jordi Sospedra en la sesión plenaria no tiene desperdicio, tal y como se redacta en el artículo: "--"m'he pogut mirar menys aquests pressupostos per problemes interns amb el grup municipal" i va afirmar directament que votava "abstenció, com un vot de subsistència corresponent a les meves necessitats personals polítiques buscant la futura ampara del ple". Tot i això, també va apuntar que "l'IBI s'hauria d'haver reduït més, perquè a la llarga l'haureu d'acabar pujant".--"

¿Por problmeas internos con el grupo no se ha podido "mirar" los presupuestos?... ¿Es que Jordi no tenía la documentación previamente a la sesión plenaria?

Y es de traca que en su intervención argumente que pese a estar con las políticas aplicadas sobre el IBI, que afecta a todos los ciudadanos, se abstiene permitiendo al gobierno aprobar los presupuestos por sus necesidades personales.... ¿Pero que intereses defiende Jordi en el pleno? ¿los de la ciudadanía? ¿o los suyos propios?

Lo que está claro, pase lo que pase en el grupo al que pertenece Jordi, es que el otro Jordi, el alcalde, va a intentar aprovecharse de la situación, no en interés de la ciudadanía, sino con un interés partidista, y como ejemplo el decreto que firmó esta semana para que al programa de los portavoces en la radio, en lugar de asistir el portavoz del grupo de Veïns, silvestre Gilaberte, el alcalde decretó que fuera Jordi Sospedra.... alucina vecina...

Ya sabéis vecinos y vecinas, si tenéis problemas personales, el alcalde os lo "solucionará" con un decretazo, y esto lo hace superveloz, porque el pleno fue un martes y en menos de una semana ya había firmado el decerto para "el problema" de su tocayo.


En resposta a Carlos
Laura Maldonado SF
7.

Sospedra penoso.

  • 14
  • 2
Carlos Sant Feliu
6.
La intervención de Jordi Sospedra en la sesión plenaria no tiene desperdicio, tal y como se redacta en el artículo: "--"m'he pogut mirar menys aquests pressupostos per problemes interns amb el grup municipal" i va afirmar directament que votava "abstenció, com un vot de subsistència corresponent a les meves necessitats personals polítiques buscant la futura ampara del ple". Tot i això, també va apuntar que "l'IBI s'hauria d'haver reduït més, perquè a la llarga l'haureu d'acabar pujant".--"

¿Por problmeas internos con el grupo no se ha podido "mirar" los presupuestos?... ¿Es que Jordi no tenía la documentación previamente a la sesión plenaria?

Y es de traca que en su intervención argumente que pese a estar con las políticas aplicadas sobre el IBI, que afecta a todos los ciudadanos, se abstiene permitiendo al gobierno aprobar los presupuestos por sus necesidades personales.... ¿Pero que intereses defiende Jordi en el pleno? ¿los de la ciudadanía? ¿o los suyos propios?

Lo que está claro, pase lo que pase en el grupo al que pertenece Jordi, es que el otro Jordi, el alcalde, va a intentar aprovecharse de la situación, no en interés de la ciudadanía, sino con un interés partidista, y como ejemplo el decreto que firmó esta semana para que al programa de los portavoces en la radio, en lugar de asistir el portavoz del grupo de Veïns, silvestre Gilaberte, el alcalde decretó que fuera Jordi Sospedra.... alucina vecina...

Ya sabéis vecinos y vecinas, si tenéis problemas personales, el alcalde os lo "solucionará" con un decretazo, y esto lo hace superveloz, porque el pleno fue un martes y en menos de una semana ya había firmado el decerto para "el problema" de su tocayo.


  • 18
  • 2
Marcial Martin Caballero Sant Feliu de Llobregat
5.
En cuanto a la Moción presentada por el Grupo Municipal Ciudadanos, al respecto del cumplimiento de la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 5 de Julio de 2018, en la que queda de manifiesto, a la vez que, manifiestamente bien expresado, el carácter de neutralidad de que gozan los edificios municipales y espacios públicos, no solo de San Feliu de Llobregat, si no……., de aquellos que están en todo el territorio español, así lo especifica la Constitución y el Estatut de Catalunya, y aquellas leyes que para el caso, han sido redactadas ,sancionadas y promulgadas.
Añadir, para no extenderme en exceso, que he leído íntegramente la sentencia, y está claro que su lectura me ha llevado a una conclusión, que en síntesis, es la que manifestado “El pleno no tienen autoridad política, para acordar la utilización de los espacios y edificios públicos con carácter permanente, con finalidades estrictamente partidistas, por lo que toda acción que se realice en aras de hacer efectiva tal finalidad, debe ser desestimada, anulada, eso si….. sin menoscabo de las responsabilidades jurídicas que de ellas deriven, para aquel/llos que incumplen” la sentencia en si es la que corresponde, a la 579/2018. Siendo el Presidente el Ilmo Sr,: DON ALBERTO ANDRÉS PEREIRA. Voto Favorable a la Moción.
  • 2
  • 30
Marcial Martin Caballero Sant Feliu de Llobregat
4.
Después de este comentario, vuelvo a lo que también nos atañe, y que es motivo para reiterar. Como ya me exprese en su momento en anterior escrito, he de considerar que este rotulo, no tendría que estar expuesto a la vista del ciudadano, ya que, como casi todos entendemos y comprendemos, los edificios y espacios públicos son propiedad de la ciudadanía, me explico!!!!! . No son de los políticos en particular, y mucho menos de sus partidos, por lo que entiendo estos carecen de la necesaria potestad para llevar a cabo una decisión de estas características, además de considerar que un estado democrático así como un ordenamiento Constitucional, no son propiedad de los Partidos Políticos, y mucho menos que estos, puedan libremente administrarla a su antojo, puntualizo que la partidocracia es propio de regímenes dictatoriales, la misión de los partidos, es administrar, gestionar, y gobernar, dentro de los parámetros que la ley les otorga, creo entender y así entiendo, que esta no es, la forma de administración, de gestión, y mucho menos de gobierno que entre todos hemos elegido, y a la vez delegado para su cumplimiento, como forma de regir y orientar nuestro futuro, en este, nuestro país, ESPAÑA.
Pero si no ha habido suficiente argumento, me acogeré al fallo de la sentencia, expresión que emana de los Tribunales de Justicia y como no de la ley, existe una sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña con fecha 5 de Julio de 2018, la cual es aludida en esta convocatoria del Pleno, en forma de Moción en el apartado 5 (MOCI20180000048).Moción presentada por el Grupo de Ciudadanos.
  • 2
  • 25

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat