The Penguins publiquen 'Herois de cartró', el seu disc més personal

El nou disc del grup santfeliuc sortirà aquest divendres i dijous faran una festa de preestrena a Els Pagesos

Hi ha vida més enllà de Reggae per Xics. És el que volen demostrar la banda santfeliuenca de música jamaicana The Penguins amb el seu nou disc per al públic adult: Herois de cartró. Un treball més personal i on per primer cop canten en català i en què continuen explorant ritmes jamaicans alhora que exploren una sonoritat més pop.

Produït per Roger Rodés i enregistrat als Estudis Medusa, el quart disc de The Penguins surt publicat aquest divendres i el presentaran al desembre a la sala Apolo de Barcelona, però abans, aquest dijous, fan una festa de preestrena a Sant Feliu: la cita és a partir de les 21.30h a Els Pagesos i hi haurà escolta col·lectiva del disc, exposició de fotos i després sessió a càrrec de M&M i Penguins Selectors.

Cantar en català i ampliar el ventall d'estils per expressar millor

Amb Herois de cartró, The Penguins fan un pas endavant i aposten per cantar per primer cop en català en comptes de fer-ho en anglès, com havien fet fins ara amb Shuffle, cut and deal o Arctic Jamboree. Eduard Polls, saxofonista de la banda i coordinador del projecte, "el canvi de l'anglès al català arriba un cop constatem que l'anglès és una barrera comunicativa, no coneixem prou la llengua per transmetre els nostres neguits, i alhora ens adonem que som capaços de comunicar musicalment en català, tant amb Reggae per Xics com amb projectes paral·lels de la banda".

De fet, les lletres del disc mostren també certa maduresa de la banda i parlen sobretot "del pas del temps i aquests temes universals que ens neguitegen a tots". Polls explica que a l'hora de fer lletres, busquen transmetre "emocions pròpies" amb la intenció que el públic "s'hi pugui emmirallar", és a dir, "expressar pors i inquietuds personals però que ens permetin connectar amb tothom".

Amb aquest mateix propòsit de trobar noves fórmules per expressar els seus neguits, The Penguins també obre la mirada musicalment i fan un gir de Jamaica cap a Gran Bretanya. Polls destaca que "en aquesta línia de no limitar-nos, volíem ser més oberts a aplicar estils musicals per comunicar millor el que volem comunicar". És per això que entre els onze temes que conformen el nou disc n'hi ha alguns que s'acosten més al pop que al reggae o l'ska.

Tot plegat, però, sense deixar de banda l'essència de la música jamaicana, que es manté present, en menor o major mesura, en la gran majoria dels temes del disc. Eduard Polls afirma que "hi ha un lligam espectacular entre Anglaterra i Jamaica, i la vinculació entre les músiques britànica i jamaicana sempre hi ha estat, Madness és un emblema a l'hora de barrejar pop i música jamaicana". De fet, la influència de Madness és molt present a Herois de cartró "sobretot pel protagonisme dels teclats, tan característic de la banda".

El pes de Reggae per Xics

Aquest disc arriba després de l'èxit de Reggae per Xics (RPX), el projecte adreçat a la música familiar de la banda que els ha convertit en un referent en aquest sector. A l'abril van publicar el quart disc de RPX Ballant damunt la lluna i fa anys que volten per tot Catalunya presentant un espectacle que ha revolucionat la música infantil. L'experiència d'aquest projecte ha donat "experiència i solvència", segons explica Eduard Polls, que afegeix també que "no sabem si sense Reggae per Xics el projecte de The Penguins seguiria existint, estem plenament agraïts".

L'objectiu de la banda ara és "tornar a equilibrar" els dos projectes i aconseguir "arribar al mateix nivell, no tant a nivell de popularitat sinó que la gent que vingui a veure'ns s'endugui la mateixa sensació que quan viu intensament els concerts de Reggae per Xics".

"Una excusa per celebrar el disc"

La presentació del disc serà el 5 de desembre a la sala Apolo de Barcelona i aquest dijous a la festa de preestrena del disc a Els Pagesos ja vendran entrades. "La festa és una excusa per celebrar que treiem el disc", explica Eduard Polls. Tot plegat començarà a les 21.30h, es farà una escolta col·lectiva presentada per Jordi Jiménez, hi haurà una exposició de fotografia analògica d'Anna Vilarrú del procés de gravació del disc, pica-pica i després sessió de DJ amb M&M i Penguins Selectors.

El disc sortirà oficialment aquest divendres, en format CD i en edició de vinil limitada, però aquest dijous ja es podrà comprar també a Els Pagesos durant la festa de preestrena.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat