Neix Trans*Baix Power, una associació per donar visibilitat al col·lectiu transsexual

La nova entitat es va presentar ahir a Les Tovalloles amb la intenció d'"allunyar la imatge frívola que es té de nosaltres i lluitar per una societat equitativa"

  • Presentació de Trans*Power / Foto: Marc Rius
    Presentació de Trans*Power / Foto: Marc Rius
  • L'acte es va fer a Les Tovalloles / Foto: Marc Rius
    L'acte es va fer a Les Tovalloles / Foto: Marc Rius

"La transsexualitat és present a tots els nivells socials, és un fet transversal. Lluitar cada dia per defensar qui som no és fàcil". Rosa Maria Maristany s'explicava així ahir en la presentació de l'entitat Trans*Baix Power, una associació que neix a Sant Feliu però que té voluntat comarcal. Tot plegat amb l'objectiu de "visibilitzar el fet trans". Rosa M. Martistany, presidenta de Trans*Baix Power i Fina Campas, secretària de l'entitat, van plantejar ahir els principals objectius de l'entitat davant la seixantena de persones que va omplir la sala de Les Tovalloles.

A l'acte hi van intervenir també la regidora de Dones i Política d'Igualtat, Lídia Muñoz, i una representant de la Generalitat. Entre el públic, hi havia representants polítics de diferents formacions.

"Volem allunyar la imatge frívola que es té de nosaltres i lluitar per una societat més equitativa"

Rosa M. Maristany, presidenta de Trans*Power parla clar i sense embuts. En la presentació d'ahir, va començar descrivint una situació per la qual han passat moltes dones trans: "vivim en un món regit pel patriarcat, on la biologia ens determina i a partir d'aquí vhem rebut una educació concreta. Moltes de nosaltres ens vam adonar que els nostres genitals no es corresponien amb el gènere, però vam formar famílies i moltes trans visibles tenim fills, perquè vam seguir amb unes normes socials concretes".

Maristany va afegir que "poden passar molts anys abans no t'allunyis del teu patró imposat, però la teva personalitat íntima sempre acaba sortint". I defensava que "la nostra feina ha de ser inclusiva en una societat plural". Un dels propòsits de Trans*Power és "allunyar la imatge frívola que es té de nosaltres i lluitar per una societat més equitativa". En qüestions concretes, va indicar tres temes que les preocupen: "feina, habitatge i salut".

Pel que fa a la feina, va denunciar que "se'ns qüestiona el gènere ja només per telèfon" i va demanar que "es comencin a incloure persones trans en administracions". La secretària de l'associació, Fina Campas, va explicar que des de l'entitat ja s'estan establint aliances "amb associacions o sindicats com CCOO" i va aportar la dada que "l'índex de desocupació de persones trans està al voltant del 80%, moltes persones han perdut la feina en el moment de fer el trànist d'home a dona". A més, Rosa M. Martistany va lamentar que "trobar habitatge avui dia és molt difícil perquè encara hi ha molts estereotips antics i perversos sobre el col·lectiu" i en temes de salut, va lamentar que encara "falta informació als centres mèdics".

Proposta de xerrades en centres educatius

Un dels eixos clau de la nova associació és l'àmbit educatiu, a través de xerrades. "Per conèixer la nostra realitat cal enfortir la difusió de què som, com som, etc". D'aquesta manera, volen "explicar tots els transgenerismes del món trans a escoles: alumnat, professorat i, si s'escau, també als pares". També ofereixn suport a les persones que estan fent el trànsit.

Per la regidora de Dona i igualtat, Lídia Muñoz, Trans*Power és "una mostra d'empoderament i lideratge, treballar al seu costat és un exercici d'aprenentatge continu". I va posar èmfasi en dues qüestions clau que reivindiquen des de la nova associació: "la lluita contra el patriarcat, és una constatació, vivim en una societat marcada pel patriarcat heteronormatiu" i la "necessitat d'un marc normatiu que reconegui els drets de les persones trans."

A l'acte també va intervenir Lluïsa Jiménez, secretària d'igualtat de la Generalitat, que va aplaudir la iniciativa sobretot pel fet d'haver-se creat "més enllà de Barcelona, perquè de vegades viure a ciutat petites és més difícil. Jiménez va remarcar que "la diversitat ens enriqueix a tots plegats".

Agraïments a altres entitats i suport de l'associació Chrysallis

L'acte també va tenir espai pels agraïments. El més emotiu va ser al final, quan la germana de la Rosa M. Maristany va aplaudir públicament la tasca que està fent des de l'associació i ella va baixar de la taula on parlava per abraçar la seva germana. D'altra banda, des de l'associació van agraïr haver inclòs les dones trans al Consell de les Dones: "van entendre que les dones transsexuals són dones". Fina Campas també va agraïr "la feina de l'Ajuntamnet de Sant Feliu i l'acollida que hem tingut" i va fer un reconeixment públic també al "conseller Comín, perquè va ser l'impulsor del nou model de salut trans, a la consellera Bassa i a tots els presos polítics".

Al final de l'acte, també van rebre l'agraïment de l'associació Chrysallis, de famílies amb menors transsexuals, i de la mare d'un nen transsexual de Sant Feliu. D'altra banda, Rosa M. Martistany també va fer referència al fet que "sovint fem actes i reunions en un entorn que és transpositiu. Però avui gent aliena a aquest tema ens està acompanyant i escoltant, això és molt important". Un punt de partida en la tasca de visibilitzar el col·lectiu trans a la ciutat.

Podeu veure la galeria d'imatges de l'acte aquí.

Comentaris

Joan Grisó

twitter: https://twitter.com/baixpower
grup facebook: Trans*Baixpower & Roses de St. Feliu
En resposta a Joan Grisó
Joan Grisó
Welcome Trans*Baix Power & Roses de #SantFeliu.
Algú sap si tenen perfil a xarxes socials??
(he cercat a Facebook i Twitter, però sense èxit... per ara :-( )
En resposta a Joan Grisó
Joan Grisó #SantFeliu
1.

Welcome Trans*Baix Power & Roses de #SantFeliu.
Algú sap si tenen perfil a xarxes socials??
(he cercat a Facebook i Twitter, però sense èxit... per ara :-( )

  • 0
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat