Joana Raspall donarà nom a un carrer de Lleida que fins ara tenia nom franquista

La poeta santfeliuenca és una de les escollides per canviar el nomenclàtor de la ciutat vinculat a l'aixecament militar de 1936

La poeta santfeliuenca Joana Raspall donarà nom a un carrer de Lleida, que fins ara tenia un nom vinculat amb el franquisme. Serà un dels quatre noms de carrers que se substituiran per noms de quatre dones. L'alcalde de Lleida ho va explicar ahir al programa "Aquí, amb Josep Cuní" de Ser Catalunya i aviat es farà saber als veïns afectats aquest canvi de nom. Se substituiran els noms d'Alcalde Areny, Germans Recasens, Sangenís Bertran i l'avinguda Alcalde Recasens.

De moment, l'únic nom que s'ha fet públic és el de l'escriptora i poeta santfeliuenca Joana Raspall (1913-2013). Segons l'alcalde de Lleida, aquest canvi de nom respon a criteris de documentació històrica i de participació ciutadana. Fa uns mesos, l'Ajuntament de Sant Cugat també va donar el nom de Joana Raspall a una nova placeta de la ciutat. A Sant Feliu, la poeta també té un carrer amb el seu nom al barri de Can Bertrand.

Una comissió treballarà a Sant Feliu per canviar noms de carrers seguint el criteri de memòria històrica

A Sant Feliu encara hi ha carrers amb noms polèmics, com Joan Antoni Samaranch, que va ocupar diferents càrrecs públics durant el franquisme. Sobre aquesta qüestió, al juny de l'any passat el ple municipal va aprovar un punt que demanava eliminar de l'espai públic de Sant Feliu qualsevol referència que vulneri la Llei de Memòria històrica a més de feminitzar el nomenclàtor perquè actualment només 11 carrers de la ciutat tenen nom de dona. La moció també demanava començar el canvi per Joan Antoni Samaranch, que dona nom a un carrer del barri Falguera. 

Un any i mig més tard, aquest mes de desembre es constituirà una comissió per tractar aquest tema, formada per representants de totes les formacions polítiques municipals i per entitats de la ciutat que treballen la memòria històrica, com l'USLA, l'Arxiu Comarcal o el CECBLL, entre d'altres. Segons ha explicat el regidor de cultura Manel Martínez, la comissió valorarà "si s'han de fer canvis en la denominació dels carrers, tenint en compte els criteris de memòria històrica" però no es concreta si es parlarà dels noms de Samaranch o Montejurra, sinó que s'encarregarà l'estudi a les entitats i després es tornarà a debatre. La comissió també plantejarà quin nom posar a la nova plaça que es farà a la zona del carrer Armenteres i carrer Sant Josep, prop del polígon Matacàs.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat