ERC aposta per "repensar el 'nosaltres'" per combatre el racisme

Esquerra va organitzar dimarts un acte amb el secretari d'immigració de la Generalitat Oriol Amorós i la directora de la DGAIA Georgina Oliva. També hi van participar els responsables del Centre Mirabolà

  • El secretari de migracions de la Generalitat, Oriol Amorós / Foto: Txevi Sánchez
    El secretari de migracions de la Generalitat, Oriol Amorós / Foto: Txevi Sánchez
  • Responsables del Centre Mirabolà van parlar del centre / Foto: Txevi Sánchez
    Responsables del Centre Mirabolà van parlar del centre / Foto: Txevi Sánchez
  • La directora de la DGAIA, Georgina Oliva / Foto: Txevi Sánchez
    La directora de la DGAIA, Georgina Oliva / Foto: Txevi Sánchez

La precampanya per les municipals ja ha començat i prova d'això és que a Sant Feliu en els últims dies s'han fet dos actes de partit. Dissabte passat va ser En Comú, en una xerrada centrada en els pressupostos de l'Estat, i dimarts d'aquesta setmana va ser ERC amb un acte dedicat a demuntar tòpics racistes. "En els últims mesos a Sant Feliu s'ha generat rumorologia i certa inquietud a partir del repunt de robatoris que hi va haver a l'estiu a la ciutat", va afirmar a l'inici de l'acte Oriol Bossa, portaveu d'ERC i alcaldable del partit a les properes eleccions municipals. També va afegir que "hi ha qui s'ha agafat al píxel de la inseguretat, hi ha hagut manifestacions focalitzades en això, però aquí hi ha molts temes i volem proposar una foto més general".

Amb aquest propòsit i durant prop de dues hores, el secretari d'immigració de la Generalitat Oriol Amorós i la directora de la Direcció General de l'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) Georgina Oliva, juntament amb els responsables del Centre Mirabolà van explicar diferents realitat per eixamplar aquesta mirada i oferir aquesta "foto" més complexa. A l'acte, que es va fer dimarts passat a Les Tovalloles, hi van asssistir una quarantena de persones.

Georgina Oliva, directora de la DGAIA: "La majoria de joves arriben per immigració econòmica"

La directora general de la DGAIA, Georgina Oliva, va posar el focus en els joves que migren sols, que ara mateix són "3.300, un terç dels joves tutelats de la Generalitat, és a dir, joves que no tenen referents aduls". Oliva va subratllar que "el fenomen dels menors immigrats no és nou, el que és nou és l'impacte perquè els que abans arribaven en un any, aquest estiu han arribat en una quinzena". Per donar resposta a aquesta situació, va explicar que en un any, s'han creat 125 centres de protecció per atendre específicament aquests menors migrats sols. En total, n'hi ha 137 "amb l'objectiu que ningú es quedi sense ser atès i evitant centres grans amb centenars de menors".

Les causes per les quals arriben són "sobretot per immigració econòmica". El perfil majoritari són "joves entre 15 i 18 anys perocedents del Marroc, que marxen per la falta d'expectatives i oportunitats". Georgina Oliva va apuntar que "la majoria tene estudis primaris acabats i experiència laboral". La directora de la DGAIA també va fer referència a les crítiques generalitzades que hi ha hagut respecte els menors estrangers no acompanyats: "es diu que "la lían", però en general el grau de convivència dins dels centres és alt. Potser 3 "la lían" per 10 que no ho fan".

Oliva va defensar que "com a govern hem atès l'emergència, com hem pogut" i va admetre que alguns aspectes "poden ser millorables". Tot i això, va centrar ja la mirada cap al futur assegurant que "estem intentant crear oportunitats al món laboral, places de formació al món professional i treballant en projectes lúdics, intentant fer allò pel que ens vam manifestar un dia que era dir que "som societat d'acollida".

Oriol Amorós: "hem de repensar qui és el 'nosaltres'"

En l'acte també va intervenir el secretari de la Generalitat de migracions, Oriol Amorós, que va remarcar que "estem vivint una emergència com no s'havia viscut abans. Ubicar 3.000 persones de cop no havia passat en els últims 30 o 40 anys i, a més, són menors". Amorós va remarcar que "tot el que s'ofereix a aquest menors és el mateix que a d'altres joves tutelats".

Amorós també va fer referència al creixement de la població a Catalunya del 20% del 97 al 2010. "És un creixement extraordinari" i ho va posar de costat al fet que "som un dels pocs països on la ultradreta no ha entrat al Parlament. Això és perquè la majoria de brots racistes creixen sobretot en llocs on no hi ha immigració però hi ha molta presència de tema migratori en mitjans de comunicació, com a Polònia i Hongria, i perquè no és el primer cop que Catalunya viu un procés migratori".

El secretari de migracions també va fer referència al futur, insistint en "repensar qui és el 'nosaltres'". Va fer una crida a "construir un nosaltres que ens inclogui a tots, sense igualtat tota la resta són punyetes" i va insistir en la necessitat de fer "polítiques d'inclusió i d'igualtat", alhora que va remarcar que "no es pot fer ni un pas enrere en temes com la igualtat de la dona i els drets humans, però també hem de permetre la llibertat de culte". I va apel·lar també a la "necessitat que als consistoris hi siguem tots, igual que a les professions de prestigi de voluntariat. Hem de viure junts i trobar-nos".

Lucía López, directora del Centre Mirabolà: "A Sant Feliu hem tingut molt bona acollida"

A l'acte també hi van participar la directora del Centre Mirabolà, Lucía López, i un dels educadors del centre, en Karim. La directora del centre, ubicat a Sant Feliu des de fa prop d'un any, va explicar que "actualment hi ha 22 joves al centre, 20 dels quals estan fent cursos de formació o participen a l'aula d'acollida, a les 6 del matí estan esmorzant, a les 10 no hi ha ningú al centre dormint". Va fer referència així a les seves rutines i va parlar de la situació dels joves: "els acompanyem a començar a construir el seu projecte de vida". Tot i que "sabem que hem rebut crítiques", López considera que "en general a Sant Feliu hem tingut molt bona acollida" i "els joves hi estan a gust, prefereixen quedar-se aquí que anar a Barcelona".

En Karim és educador del Centre Mirabolà i ha treballat molts anys a Ciutat Vella. Ara ho fa a Sant Feliu: "quan va començar el projecte del centre, em va apassionar el que és Sant Feliu. Vam quedar molt agraïts de l'acollida de l'Ajuntament i les entitats". Però alhora apunta que també van detectar que "hi ha molts joves autòctons que també estan desocupats, sobretot a l'agost, on no hi havia actvitats per fer". Així, va defensar que "la mirada és què fem amb els joves del territori, més enllà d'on siguin. A Sant Feliu hi ha recursos a nivell de formació i lleure, però creiem que no n'hi ha prou".

A l'acte també es va explicar una experiència de fa quinze dies, quan un grup de nois del Centre Mirabolà va marcar alguns punts del recorregut de La Sansi, col·laborant amb l'organització. "D'aquesta experiència m'agradaria destacar l'emoció que sentien els nois de ser un més en aquesta organtizació en una cosa que s'estava fent pel poble", van explicar. D'altra banda, també va agraïr l"'acompanyament de comunitat musulmana i mesquita, durant mes del ramadà." Finalment, van avançar que aviat s'engegarà un projecte de mentories perquè persones de Sant Feliu "facin de tiets una tarda a la setmana amb aquests joves".

 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat