Qui són les 8 persones que es presentaran a les eleccions municipals del maig del 2019

Fem un cop d'ull als diferents candidats a l'alcaldia de Sant Feliu per a les properes municipals. Cinc són els mateixos que en les últimes eleccions i els altres tres són veterans de la política santfeliuenca

El 26 de maig de l'any que ve, se celebraran les eleccions municipals, que enguany coincideixen a més amb les europees. Quan falta poc menys de mig any per la data, a Sant Feliu ja s'han donat a conèixer vuit candidats i candidates a l'alcaldia. Cinc d'ells ja eren caps de llista en les últimes: Lourdes Borrell (PSC), Oriol Bossa (ERC), Xavier Alegre (Cs, que torna a Sant Feliu després d'uns anys al Senat), Elisabet Ortega (PP) i Luis Serrano (tot i que amb una candidatura diferent, ara amb Fem Poble). Dos més s'estrenaran com a caps de llista però porten molts anys a la política santfeliuenca: Lídia Muñoz (En Comú) i Jaume Manyoses (PDeCAT), i l'altre nom, Juan Antonio Vázquez, torna a la primera línia encapçalant candidatura aquest cop però amb les sigles de VSF. De tots ells, només el PP no ha aprovat qui serà cap de llista de manera oficial, però la decisió es dona per feta. 

Lídia Muñoz, Sant Feliu en Comú

A la primavera va ser escollida candidata d'ICV a l’alcaldia i a l'octubre de Sant Feliu en Comú. Lídia Muñoz serà la primera dona a encapçalar la llista dels ecosocialistes que en les properes eleccions aparquen les sigles de la coalició ICV-EUiA per cóncorrer-hi com a Comuns, amb Podem a dins. Muñoz és regidora de l'Ajuntament des del 2003, els primers vuit anys a l’oposició i els altres vuit, al govern i com a mà dreta de l'alcalde, Jordi San José. L'any que ve assumirà el repte de rellevar-lo després d'haver exercit d'alcaldessa accidental els primers mesos d'aquest any, per baixa de l'alcalde, una situació d’interinitat en la que no sempre ha pogut marcar perfil propi. Guanyar presència i lideratge i fer-ho sota sigles noves, principals reptes d’una jove veterana de la política local santfeliuenca forjada a l’escola política d’ICV.

 

Lourdes Borrell, PSC

Repetirà de cap de llista pels socialistes per tercera vegada consecutiva. A l'estiu va ser escollida candidata a l’alcaldia i al setembre va protagonitzar l’acte de la seva presentació oficial com a alcaldable junt amb el primer secretari del partit, Miquel Iceta, i acomboiada per bona part de la plana major de la federació del PSC del Baix Llobregat. En aquest acte al Centre Cívic Les Tovalloles va valdre’s de la seva experiència tant al govern com a l’oposició. En les properes eleccions Borrell se les haurà amb dos ex- PSC de renom i dilatada carrera política, ara al capdavant d’altres formacions: Xavier Alegre, a Cs, i Juan Antonio Vázquez, a Veïns per Sant Feliu, que pugnaran per un electorat afí. La incògnita serà descobrir com de trabades o de deteriorades estan les relacions interpersonals entre aquests antics companys de partit, per tal d’especular o descartar futures aliances postelectorals.

 

Oriol Bossa, ERC

Repeteix com a candidat d'ERC a l'alcaldia i ho fa amb aspiracions màximes. En aquest mandat s'ha estrenat com a regidor a l'oposició i ha combinat els retrets al govern per tics de vella política (cas bestreta, poca aposta per la participació ciutadana ) i pel tema de la independència, alhora que hi ha teixit aliances en temes socials. Bossa ha esdevingut la veu gairebé única del seu grup municipal en el Ple, i a mesura que s'esgotava el mandat ha anat rebaixant el to amb el govern, potser pensant en possibles aliances futures. ERC pot créixer i en són conscients, possiblement per això descarten l'aliança independentista que reclama el PDeCAT. El repte principal serà el d’oscil·lar entre la retòrica independentista i la entrada a govern amb formacions no independentistes, així com el fet de créixer en barris i districtes d’on parteix amb poca tradició de vot.

 

Xavier Alegre, Cs

Va ser el candidat de fa quatre anys, va obtenir dos regidors i al cap d'un any i mig va deixar l'Ajuntament per ser senador. L'ha rellevat Raul Alba, fent una oposició més dura que la que va engegar el mateix Xavier Alegre a principi de mandat. Ara, el senador tornarà a ser-ne el cap de llista, ratificat al setembre per l'agrupació local del partit. El seu passat polític a Sant Feliues vincula a l’etapa del PSC al capdavant del govern de la ciutat de les roses, amb Juan Antonio Vázquez d’alcalde ( 2003-2011) i ell de regidor d’urbanisme. Ciutadans parteix d’un magnífic resultat en un context excepcional com van ser les eleccions al Parlament de Catalunya del passat 21D de 2017, i per tant, com ERC, espera créixer, a l’hora que si ho fa a costa del PP es pot quedar sense aliats per optar a formar govern.

 

Jaume Manyoses, PDECAT

El PDECat canvia de cap de llista i opta per Jaume Manyoses per encapçalar la candidatura a les eleccions municipals del 2019. Militant de les joventuts de l’antiga Convergència ja va ser regidor de Sant Feliu del 2003 al 2015 i ara rellevarà Rosa M. Martí, després que a l'estiu va guanyar el procés de primàries contra l'actualment regidor Manel Carrion. L'objectiu del PDeCAT, que encara no està clar amb quines sigles és presentarà, és aconseguir una llista única independentista, una batalla que amb el 'no' d'ERC de moment sembla que té perduda. El repte serà no perdre bou i esquelles al barri centre i intentar aixecar el cap allà on pràcticament s’ha diluït per complert la seva penetració electoral.

 

Juan Antonio Vázquez

La principal sorpresa de les properes municipals és el retorn de qui va ser alcalde pel PSC del 2003 al 2010, ara com a cap de llista de l'agrupació d'electors de Veïns per Sant Feliu, convertida en un ‘significante-vacio’. Una finestra d’oportunitat per a tornar a l’arena electoral i política. L’editor del mensual gratuït Diari de Sant Feliu rellevarà el veterà però incansable Silvestre Gilaberte, al capdavant d’una agrupació d’electors d’origen veïnal i amb l’IBI per bandera, ara ja pràcticament desada. Vázquez torna a la política santfeliuenca i ho fa al marge del PSC, del que ja no en forma part, alimentant el discurs de parlar dels "problemes de la ciutat" i deixar de banda l'actualitat i dimensió extra local de tot partit polític. Caldrà veure si la seva presència convenç l'electorat de VSF i si captarà també part del potencial vot socialista o de Ciutadans, així com comprovar com de llimades o esmolades estan les seves relacions amb ICV i ERC

 

Elisabet Ortega

Bregada militant i única regidora que té actualment el PP a Sant Feliu serà per segona vegada la cap de llista dels populars amb el repte de no perdre l’escó,atesos els mals resultats del PP el passat 21D de 2017. Encara no és oficialment candidata, però té el suport de l'agrupació local per liderar la candidatura. Regidora des del 2011, té el repte de mantenir la representativitat, després d'un mandat en què ha donat suport al govern en alguns moments (l'any passat va abstenir-se als pressupostos) alhora que ha endurit el to amb l'eix nacional i amb els discurs de la seguretat.

 

 

Luis Serrano
Va ser el cap de llista de Junts per Sant Feliu, Podem va retirar el suport a la candidatura a un mes de les eleccions i al cap d'un any ho van fer Equo i Pirates. Des de llavors és regidor no adscrit, dos anys en què ha anat marcant perfil propi. Al setembre va anunciar nova candidatura, Fem Poble, i que ell en seria candidat, sense que hi hagi hagut primàries. Més enllà de defensar l'interès "de la gent de Sant Feliu" i amb lloc "per a totes les ideologies, caldrà veure com s'articula Fem Poble d'aquí al maig.

 

Comentaris

encuriosida sant feliu de llobregat
4.

algú sap si es presenta alguna candidatura del Prune a Sant Feliu?

  • 0
  • 0
Raül
Els únics partits que veig amb capacitat de créixer son Esquerra i Ciutadans, dues forces totalment oposades ideològicament.
Esquerra a part de crèixer les veig en sèries opcions de ser primera força al centre, a part de tenir bons resultats al barris Roses Castellbell, en els barris forjats de la inmigració dels anys 60-70 millorarà resultats, recordem que a les eleccions municipals del 2015 en tots els districtes va superar el 5%.Esquerra pot deixar a la marginalitat política a Sant Feliu menys al centre, on gràcies a aquest barri encara podrà mantenir representació a l'ajuntament. A l'altre pol oposat està Ciutadans que creixerà gràcies al vot del 21D, no crec que sigui primera força, però si rindrà un fort creixement, mínim dos regidors més que vindran sobretot dels barris populars i que en teoria sempre havien votat majoritariament a l'esquerra.
En resposta a Raül
Rantamplán Pipican Olorda
3.
Esquerra??? PODEMOS!!! Comunisme del bo i independentistes furibunds: "Visca Catalunya lliure i sobirana!!!" cridà l'amic Pablo. I com oblidar la imatge d'aquella diputada de Podem traient amb menyspeu la bandera espanyola del Parlament de Catalunya... O la del mateix alcalde San José coix, la Lídia Muñós i la resta de regidors de IC-V/Podemos votant en el butifarrendum independentista de l'1 d' octubre...
Ara no us descuideu l'estelada al calaix!!! Ja podeu presumir amb orgull del que sou!!!
  • 13
  • 18
Raül Sant Feliu
2.
Els únics partits que veig amb capacitat de créixer son Esquerra i Ciutadans, dues forces totalment oposades ideològicament.
Esquerra a part de crèixer les veig en sèries opcions de ser primera força al centre, a part de tenir bons resultats al barris Roses Castellbell, en els barris forjats de la inmigració dels anys 60-70 millorarà resultats, recordem que a les eleccions municipals del 2015 en tots els districtes va superar el 5%.Esquerra pot deixar a la marginalitat política a Sant Feliu menys al centre, on gràcies a aquest barri encara podrà mantenir representació a l'ajuntament. A l'altre pol oposat està Ciutadans que creixerà gràcies al vot del 21D, no crec que sigui primera força, però si rindrà un fort creixement, mínim dos regidors més que vindran sobretot dels barris populars i que en teoria sempre havien votat majoritariament a l'esquerra.
  • 13
  • 4
GatPelut Sanfe
1.
REGENERACIÓ DEMOCRÀTICA, els meus collo**!

1. El senyor San José, després de segles ocupant el tro, per fi dóna pas a algú nou. Algú que porta en política des de que porta bolquers, si fa o no fot.
2. Lourdes Borrell, tal qual com el senyor Alcalde, té assegurada la cadira gràcies a que pot pactar amb tot cristu: ICV o Ciudadanos.
3. Oriol Bossa. Menys mal, ERC, un dels pocs partits que varien la gent de tant en tant.
4. Xavier Alegre. Un que, no és que vingui de la política des de fot anys, sino que vé del calaix dels polítics vividors: el Senat.
5. Jaume Manyoses… Ja tocava que CIU/PDECAT/o com es digui aquesta setmana, fes una mica de neteja… Encara que sigui amb un pájaru que porta 12 anys de regidor…
6. Antonio Vázquez. Aquí ja es per descollonar-se. No en va tenir prou amb ser alcalde, que ara torna a la política amb un partit que ningú té clar que te de diferent a ICV…
7. L’Elisabet Ortega deixem-la tranquila, que amb els resultats electorals que treu ja està tot dit…
8. I el senyor Luis Serrano, amb el seu Podemos particular, més perdut que el GPS d’un boletaire.

Això sí… TOTS us vendràn la regeneració democràtica, el rejoveniment de la política, etc.
  • 21
  • 12

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat