Jaume Bosch presenta avui a l'Ateneu Santfeliuenc el seu llibre "La nostra policia"

L'exdiputat santfeliuenc d'ICV i exsotsdirector general de coordinació de les Policies Locals ha publicat un llibre sobre l'evolució del model de seguretat a Catalunya fins als atemptats de l'agost del 2017 i l'1 d'octubre

La nostra policia és el títol del llibre que ha publicat recentment el santfeliuenc Jaume Bosch, exdiputat d'ICV i qui també va ser sotsdirector general de coordinació de les Policies Locals i coordinador de projectes transversals de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. "Tenia material acumulat sobre l'evolució de les polítiques de seguretat des dels anys 80 fins l'actualitat, i arran de la gestió dels Mossos d'Esquadra dels atemptats de Barcelona i Cambrils i de la reacció de l'Estat contra els Mossos i el major Trapero, m'adono que el material recollit servia en gran part per explicar el que havia passat el 2017", explica Jaume Bosch.

El paper dels Mossos: de la gestió dels atemptats de l'agost a l'1 d'octubre

La gestió dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils i l'1 d'octubre arreu de Catalunya són dos moments fonamentals en la història dels Mossos d'Esquadra i als quals Jaume Bosch es refereix al llibre. Considera que "la reacció contra els Mossos per l'1 d'octubre no s'entén sinó es té en compte que el el 17A els Mossos van aparèixer internacionalment com una policia capaç de responsdre als atemptats, això fa urticària als sectors més centralistes de l'Estat i aprofiten l'1-O per intentar, d'alguna manera, escapçar la cúpula dels Mossos d'Esquadra".

Per Bosch, "l'actuació dels Mossos l'1 d'octubre va ser la correcta. Es confronten dos models. Un diu que la policia ha d'impedir referèndum sense afectar la ciutadania i un altre que s'ha d'impedir sigui com sigui. El major Trapero defensa que no es pot impedir aquest fet sense afectar greuemnt la convivència ciutadana." És per això que, segons Bosch, "qui compleix instruccions és el major Trapero i qui no el coronel Pérez de los Cobos que va provocar les càrregues". Per tot plegat, Bosch considera que "la paradoxa actual és que a qui va actuar correctament, Trapero, se li demanin onze anys per rebel·lió, i en canvi a Pérez de los Cobos, que va actuar de forma incorrecte, l'hagin ascendit".

L'evolució d'un model de seguretat que mai ha agradat a l'Estat central

Al llibre, també fa un repàs a l'evolució de la creació del model de seguretat que s'ha impulsat amb el desplegament del cos de Mossos d'Esquadra. "L'Estat central s'ha anat oposant al fet que Catalunya i País Basc tinguessin policia pròpia", assegura. Bosch explica que "als anys 80, la Generalitat, amb un equip liderat per Miquel Sellarès, construeix un model de seguretat en contraposició al de la policia franquista, que es basava en la repressió, en un model centralista i militarista".

Segons Bosch, el model que es duu a terme a Catalunya "es basa en el cos dels Mossos d'Esquadra i les policies locals", que considera que és "un sistema de seguretat arrelat al país, la llengua i el territori". I afegeix també que "la Constitució del 78 i l'Estatut del 79 ho fan possible, però el model és vist amb reticències per sectors més centralistes de l'Estat". Un dels punts clau en la història de la policia catalana és l'any 1994, "quan s'aprova que els Mossos substituiran al territori la Guàrdia Civil i la Policia Nacional", destaca Bosch.

Al llibre també fa referència a episodis foscos del cos de Mossos d'Esquadra: "davant del conflicte d'ordre públic l'actuació no sempre ha estat correcta: des del desallotjament dels indignats de la Plaça Catalunya fins a la pilota de goma que va deixar Esther Quintana sense un ull". Per Bosch, això "crea una relació molt conflictiva entre el cos de mossos i la societat catalana", però considera que "un cop Felip Puig ja no és conseller d'interior hi ha un canvi" i subratlla el paper de Trapero, "que demana disculpes i introdueix conceptes com la mediació":

Reptes de futur: una llei actualitzada i repensar el model de seguretat

Pel que fa a reptes de futur, Bosch apunta la necessitat "d'una llei del sistema de policia de Catalunya que reguli el funcionament de Mossos d'Esquadra i Policies Locals, perquè les lleis que els regulen estan desfasades". I un altre repte és "la utiltizació de la seguretat per part de sectors reaccionaris i d'extrema dreta per retallar llibertats, com Trump a Estats Units, Salvini a Itàlia o potser en un futur aquí amb acords entre PP, Ciutadans i VOX". En clau catalana, també adverteix "del perill evident de cara a les eleccions municipals de Barcelona, en què Manuel Valls aspira a ser candidat després d'aplicar a França polítiques properes a Sarkozy i Le Pen, tot i ser del partit socialista". Per això, Bosch creu que és clau pensar en "quina seguretat hem d'aplicar i si hem de sacrificar les nostres llibertats a canvi de seguretat".

De tot plegat i del llibre La nostra policia se'n parlarà avui en un acte a les 19h a l'Ateneu Santfeliuenc, on participaran l'editora Montse Ayats, l'exalcalde de Sant Feliu Francesc Baltasar i el periodista d'elmon.cat Quico Sallés.

Comentaris

Rantamplán Pipican Olorda
2.
El senyor (???) Bosch acaba de perdre la poquíssima dignitat que encara li quedava. I a més públicament i deixant testimoni escrit. Guaiteu, guaiteu!!! Això ho diu el seu líder!!!
https://www.youtube.com/watch?v=PcW_2kaLFYE
https://www.youtube.com/watch?v=Uepl4QDoERk
Amb tots els respectes senyor Bosch, el seu llibre és com si "Jack el Destripador" escrigués un tractat de cirurgia. I a més presumís. Que els mossos van col·laborar activament en l'execució del cop d'estat ho sap tothom. Déu n'hi do quines cabòries que té vostè al cap!!! Ni una mica de sentit del ridícul li ha quedat!!!
I li recordo que l'actuació dels mossos als atemptats del 17 d'agost a les Rambles va ser patèticament negligent almenys per:
-Confondre un laboratori d'explosius amb una casa okupa àrab.
-No interrogar al supervivent de l'explosió de la casa.
-Ignorar la informació proporcionada per la CIA.
https://www.elperiodico.com/es/politica/20180812/aviso-cia-atentado-rambla-barcelona-mossos-6986371
-Oposar-se a la instal·lació de pilones a les Rambles (compartida amb la seva camarada Colau)
-No estar al cas de la mesquita radical de Ripoll a on tot va començar.
No ens prengui per beneits, sisplau. Almenys no a tots els seus conciutadans.
  • 7
  • 11
pepelu calpiu
1.

Una de les poques persones de l'esquerra amb una visió racional de la seguretat ciutadana. Llàstima que ara es porti el populisme, negar la inseguretat encara que hi hagi proves, o tractar l'agressor com una víctima...

  • 10
  • 8

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat