Un ple de novembre marcat per les mobilitzacions socials i la precampanya per les municipals

Més d'un centenar de persones van assistir a la sessió per presentar una moció que reclamava millores a la sanitat pública. Al ple també es va aprovar la Xarxa Antirumors, amb l'abstenció de Ciutadans i PP

Prop de cinc hores i mitja es va allargar el ple de novembre, en una sessió que va tenir lloc dijous passat. Per segon mes consecutiu, el ple es va acabar prop de la una de la matinada, després de debatre més d'una vintena de punts. En clau santfeliuenca, es van debatre diferents mocions reivindicatives, amb especial pes de la que presentaven mitja dotzena d'entitats i liderades per la Plataforma de Pensionistes per reclamar millores a la sanitat pública. I en clau general, els temes van ser molt diversos, la qual cosa va generar una hora i mitja de debat entre els grups municipals. Tots van anar marcant posicionament en temes com la relació Catalunya-Espanya, presos polítics, monarquia-república o educació, entre d'altres qüestions, la qual cosa va deixar clar que la precampanya per les municipals ja és aquí.

El ple va ser l'últim del regidor de Ciutadans, Alex Cano, que va explicar que plega per motius laborals. A partir del proper ple, el substituirà M. Carmen Bravo. Serà el tercer canvi d'aquest partit en aquest mandat, després que també marxessin Xavier Alegre i Elisabeth Valencia (números 1 i 2 del partit) per anar al Senat i al Parlament, respectivament.

Llum verda a la xarxa antirumors

Un dels punts forts de la sessió va ser l'aprovació de la Xarxa Antirumors, que s'ha impulsat recentment a Sant Feliu. La va presentar un representant de la xarxa, que va explicar que l'objectiu és “desementir prejudicis, rumors i notícies falses, especialment les vinculades amb la població nouvinguda.” També va apuntar que des de la xarxa “es volen ressaltar aspectes positius de construir conjuntament una societat des de la diversitat i potenciar espais de treball cooperatiu per reforçar vincles entre veïns i veïnes de la ciutat".

La moció es va aprovar amb els vots favorables d'ICV-EUiA, PSC, ERC, PDeCAT, VSF i el regidor no adscrit Luis Serrano, mentre que Cs i PP es van abstenir. Des d'ICV-EUiA, la regidora Mireia Aldana va reivindicar que la xarxa “sigui un projecte de ciutadania, que la gent s'impliqui i s'arribi a consensos” i també des del PSC, Lourdes Borrell va defensar la xarxa com “una eina que permetrà desactivar rumors, identificar conflictes i fomentar l'espai de treball en xarxa”. Oriol Bossa, d'ERC, va afirmar que “l'onada xenòfoba que afecta Europa ha arribat també a Sant Feliu i entenem la xarxa com un instrument per crear un “nosaltres” compartit. Rosa M. Martí des del PDeCATva apuntar que “de vegades els reumors tenen la voluntat de fer mal a diferents col·lectius, mentre que Silvestre Gilaberte, de VSF, va assegurar que estava d'acord amb els objectius de la xarxa tot i que va retreure que “en els últims mesos ha faltat informació sobre alguns temes”.

El ple va donar llum verda a la proposta, però amb les abstencions de Ciutadans i PP. Des de Cs, Raul Alba va afirmar que “l'actualitat ha fet que hi hagi hagut rumors que han afectat alguns col·lectius i això és greu, però creiem que la declaració de la xarxa antirumors no planteja un treball seriós i som escèptics”. També Elisabet Ortega, des del PP, va defensar l'abstenció i va afirmar que “a Sant Feliu no hi ha problemes amb la immigració, sinó amb els delinqüents. No volem que s'amaguin dades”.

Reivindiquen millores a la sanitat pública

Un altre dels punts potents del ple de novembre va ser la moció que presentaven diverses entitats veïnals, la PAH i la comissió de pensionistes reivindicant una bona sanitat pública. La petició coincidia amb la setmana en què professionals de la salut estaven en vaga per reclamar millores al sistema sanitari. Més d'un centenar de persones va omplir la sala de plens per donar suport a aquest text i fins i tot es va habilitar una sala amb un monitor per seguir la sessió a l'Ajuntament.

La moció reclamava als polítics que s'involucressin activament per fer viables les demandes reclamades i per això van demanar a cadascun dels representants polítics que expliquessin com s'implicarien en aquesta reivindicació. A partir d'aquí, cada grup municipal va respondre a aquesta qüestió en un debat que va durar prop d'una hora i en què tots els partits van coincidir en la necessitat de millorar la sanitat pública. La moció es va aprovar per unanimitat.

A més d'aquest tema, al ple es van tractar també altres reivindicacions socials, com la de l'eliminació de la violència envers les dones, els drets dels infants, els drets de les persones amb discapacitats i el manifest del Dia Mundial contra la sida. Representants dels diferents col·lectius van assistir al ple per presentar les corresponents mocions, que es van aprovar totes per unanimitat.

La ferida interna de VSF, a debat al ple

El conflicte intern entre el grup municipal Veïns per Sant Feliu va ser un altre dels temes que va generar debat al ple de novembre. El grup municipal VSF demanava que s'anul·lés un decret d'alcaldia que mediava en la situació de tots dos regidors. El text el va presentar Consuelo Martínez, de l'actual grup de direcció de Veïns per Sant Feliu, que va retreure a l'alcalde que "la mediació, perquè Veïns no l'havia demanat" i el va acusar de fer-la "per l'oportunitat d'aprovar pressupostos". L'alcalde, Jordi San José, va respondre que el tema "és una crisi interna i és una llàstima que la incapacitat de gestionar un tema intern es traslladi al ple de Sant Feliu" i va defensar tmabé que "hi ha un grup amb dos regidors (Silvestre Gilaberte i Jordi Sospedra) i com que és una agrupació d'electors, tenen dret a intervenir el portaveu i el regidor". També va afegir que "si hi ha un acord entre tots dos, anul·lo el decret".

La moció no es va aprovar perquè només hi van votar a favor Cs, el regidor de VSF Silvestre Gilaberte i PP, mentre que l'equip de govern, ICV-EUiA i PSC, i el regidor de VSF Jordi Sospedra van votar en contra. ERC, PDeCAT i el regidor no adscrit no van votar perquè consideraven que el tema és una qüestió interna del grup municipal.

Una altra moció que es va tombar en clau local, va ser la que presentaven Cs i PP perquè Sant Feliu commemorés el 40è aniversari de la Constitució espanyola. Només els dos grups presentants i PSC hi van donar suport, VSF es va abstenir i la resta van votar en contra.

Unanimitat amb el protocol de la Festa de Tardor

El ple de novembre va aprovar per unanimitat el protocol de la Festa de Tardor. Un document que fixa les característiques del nucli tradicional de la Festa per garantir-ne el desenvolupament, tant en l'actualitat com pensant també en un futur. El text s'ha elaborat a proposta del Consell Municipal de Cultura, FETS i la Comissió de Protocol de la Festa de Tardor, i recull aspectes com la seqüència festiva, qui hi intervé i els actes més rellevants.

D'altra banda, es va donar conformitat també al projecte de reforma de l'edifici de l'Ajuntament. L'actuació pretén millorar la sostenibilitat de les instal·lacions municipals des del punt de vista energètic, de consum d'aigua i de millora de l'eficiència. El punt es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern, PDeCAT, PP i el regidor no adscrit, els vots en contra d'un regidor de VSF, i les abstencions d'ERC, Cs i l'altre regidor de VSF. La gran majoria de regidors de l'oposició, a més, van retreure al govern que el projecte no inclogui els despatxos de l'oposició a l'edifici consistorial.

Debat preelectoral en les mocions generals

L'última hora i mitja del ple (de 23.15h a 00.45h) es va dedicar a les mocions d'àmbit general, centrades en temes diversos i on tots els partits van marcar posicionament en qüestions que anaven des de la monarquia fins als presos polítics, entre d'altres. Tot plegat deixa clar que només falta mig any per les eleccions municipals i que tots els grups municipals aprofiten per treure pit en aspectes diversos, alhora que busquen el debat entre uns i altres i assagen la dialèctica, potser pensant en propers actes de precampanya de cara al 2019. Una situació que es pot repetir en els propers plens però que es fa un punt feixuga quan el debat té lloc a la mitjanit.

Les mocions que es van aprovar van ser una d'ICV_EUiA per derogar el delicte d'injúries a la Corona i per reafirmar el compromís amb els valors republicans i la democràcia, amb els vots a favor d'ICV-EUiA, ERC, PDeCAT i el regidor no adscrit, els vots en contra de Cs i PP, i les abstencions de PSC i VSF, una del PSC per instar el Departament d'Ensenyament a aturar els treballs d'elaboració i aprovació del Decret de Menjador, amb els vots a favor de l'equip de govern, Cs, VSF, PP i el regidor no adscrit, i les abstencions d'ERC i PDeCAT.

També va tirar endavant una altra d'ERC per demanar l'adhesió a la Xarxa de municipis per l'economia social i solidària, que es va aprovar per unanimitat. I una del PDeCAT, en la qual es demanava l'absolució dels presos polítics. Aquest text es va aprovar, excepte un punt on ICV-EUia es va abstenir, amb els vots a favor d'ICV-EUiA, ERC, PDeCAT, Jordi Sospedra (VSF) i el regidor no adscrit, els vots en contra de PSC, Cs i PP, i l'abstenció de Silvestre Gilaberte de VSF. D'altra banda, el PDeCAT presentava una moció sobre la sanitat pública gratuïta per a tothom, tots els grups la van debatre però es va acabar retirant perquè la demanda que es feia ja estava aprovada.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat