Els bombers de Sant Feliu se sumen a la vaga d'hores extres per denunciar condicions laborals precàries

La protesta és generalitzada a tots els parcs de bombers de Catalunya, va començar la setmana passada i està previst que duri un mes

  • Els Bombers de Sant Feliu se sumen a la vaga d'hores extres / Foto: Sergi Costa
    Els Bombers de Sant Feliu se sumen a la vaga d'hores extres / Foto: Sergi Costa
  • Foto: Sergi Costa
    Foto: Sergi Costa

Els Bombers han dit prou. Els parcs de bombers de la Generalitat fan vaga d'hores extres des de la setmana passada, després que una desena comencessin a principis de desembre i allargaran la protesta durant un mes. Els Bombers de Sant Feliu també se sumen a la protesta, que reivindica la falta de personal i mancances de material, que cada cop és més vell, o vehicles que no es renoven.

Hores extres per compensar la manca de personal

"Cada cop treballem amb menys condicions de seguretat, com a conseqüència de les retallades i de la manca de planificació, que ha estat inexistent", denuncia Joan Carles Cerdán, delegat sindical del cos de Bombers. Tot plegat també repercuteix a les condicions salarials dels bombers. Segons Cerdán, "actualment guanyem un euro més del que guanyàvem el 2008 i fem més hores extres". De fet, aquestes hores extres es fan servir per donar resposta a la manca de personal i precisament per això han engegat aquesta vaga d'hores extres com "una mesura comuna per fer notar la manca de personal. La situació és desesperant, no podem fer la nostra tasca per manca de materials, arrisquem la nostra vida i la de la gent.", assegura el delegat sindical.

A efectes pràctics, Cerdán posa un exemple comparatiu: "si hi ha un incendi a Barcelona, hi van 18 bombers. I a Sant Feliu, pel mateix incendi hi aniran 12 bombers, 4 de Sant Feliu, 4 de Cornellà i 4 d'un altre municipi. Però arribaran esglaonadament i els primers quatre que hi arribin s'hi deixaran la pell, abans no arribin els altres".

La vaga d'hores extres fa que durant aquests dies de vaga hi hagi hagut parcs que hagin quedat inoperatius o hagin hagut de treballar sota mínims. Aquest últim cas és el de Sant Feliu, en què divendres passat, per exemple, hi havia menys bombers del mínim que marca la llei. El parc de bombers de Sant Feliu dona cobertura a dotze municipis i a més de 170.000 habitants. Tenint en compte aquestes circumstàncies, la llei estipula que el mínim legal siguin sis bombres i divendres passat eren cinc, tal com van denunciar a través de Twitter.

Material que no es renova i un cos envellit

A més de les reivindicacions de millores de planificació i salarials, els Bombers també reclamen canvis en material. "Els vehicles són vells i hi ha materials com les màscares que estan en mal estat", apunta Joan Carles Cerdán. Al parc de Sant Feliu, la mitjana d'edat dels vehicles és de tretze anys, hi ha problemes amb la subjecció d'eines, d'accessoris a la cabina i constantment s'han de donar de baixa. A més, els Bombers també consideren que la climatització del parc no és correcta ni la protecció de l'equipament quan queda buit.

Un altre factor que preocupa els bombers és l'envelliment del cos de bombers. Al parc de Sant Feliu la mitjana d'edat és de 45 anys, una xifra força semblant a la de la resta del país. Davant d'això, el delegat sindical afirma que "ens han promès 1.200 bombers en quatre anys" però és escèptic: "cal formació i això vol anys, l'escola de Bombers no té capacitat per absorbir-ho."

Les reivindicacions dels Bombers no són noves i fa anys que denuncien mancances per les retallades i condicions laborals precàries. Segons els Bombers de Sant Feliu, les reivindicacions de fa quatre anys es mantenen i la situació fins i tot ha empitjorat. És per això que ara han dit prou i s'han sumat a aquesta vaga d'hores extres. A més, aquest dijous, 20 de desembre, també hi ha convocada una manifestació a Barcelona dels Bombers de la Generalitat per reclamar una revisió del conveni i la millora de les condicions laborals.

Comentaris

Parc Bombers Sant Feliu de Ll. Sant Feliu de Ll.
1.
Bona tarda,
Lamentem informar des del parc de bombers de Sant Feliu de Llobregat estem diàriament sota mínims, degut a la manca de bombers per una mala planificació i gestió des de fa anys de la Direcció de bombers (DGPEIS) de la Genaralitat de Catalunya.

Falta de personal, falta de mitjans materials i falta d'un correcte estat de manteniment de vestuari (roba de treball). També patim la falta de material d'intervenció, manca de manteniment de vehicles, flota obsoleta, i un llarg etc.. a part de la pèrdua de sou i pagues que encara ens deuen.

Per fer palesa la falta de personal, bombers de la Generalitat hem decidit no fer més hores extres durant un temps determinat (hem de decidir en Assemblea cada cert temps les accions a seguir), com a conseqüència el parc de Sant Feliu queda sota mínims molt freqüentment. El mínim legal són de 6 BOMBERS al nostre parc, malauradament estem 5,4, fins i tot 3 en dies puntuals. Això comporta una reducció de seguretat per a nosaltres (treballem en equips de binomis), però també RESTA EFICIÈNCIA a les possibles actuacions del nostre territori. El nostre àmbit d'actuació en primera sortida consta dels següents 11 municipis:

SANT FELIU DE LL.
MOLINS DE REI
SANT JUST DESVERN
EL PAPIOL
SANT VICENÇ DELS HORTS
TORRELLES DE LL.
CERVELLÓ
LA PALMA DE CERVELLÓ
CORBERA DE LL.
VALLIRANA
PALLEJÀ

Si hi ha cap accident de trànsit, o es crema casa teva. Arribarem amb un o dos camions (depèn del dia), però la població ha de saber que si hi hagués simultaneïtat o serveis de llarga durada, la ajuda des de Martorell o Cornellà de Ll. per exemple, es demora més en el temps.

Volíem informar de la nostra situació actual del parc de bombers de la nostra ciutat.

Salutacions i Bones Festes.

Desembre 2018. Torn D Sant Feliu de Ll.
  • 7
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat