Es manté la fragmentació i la correlació de forces, segons la projecció electoral de GESOP

L'enquesta imatge municipal encarregada per l'Ajuntament dona la victòria a Sant Feliu en Comú, seguit de PSC. ERC i Cs creixerien, mentre que PP podria quedar sense representativitat

Pocs canvis en la política santfeliuenca a les eleccions municipals del 2019. Això és el que es desprèn de l'enquesta d'imatge municipal realitzada pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) entre el 12 i el 19 de novembre a 800 persones empadronades a Sant Feliu a partir de telèfons fixos i mòbils. Segons aquesta enquesta municipal, la representativitat dels diferents grups municipals seria força similar a la que hi ha actualment. És a dir, l'ordre de partits més votats es mantindria com l'actual, tot i que partits com ERC i Ciutadans creixerien en nombre de regidors, Sant Feliu en Comú i PSC es quedarien igual o augmentarien en una persona, mentre que PDeCAT, VSF i PP es mantindrien com ara o en perdrien un.

Panorama similar, però amb matisos: Sant Feliu en Comú i PSC podrien créixer ERC i Ciutadans guanyen un regidor i la resta en podrien perdre

Si les eleccions municipals se celebressin ara Sant Feliu en Comú, la coalició formada per ICV-EUiA i Podem obtindria un resultat similar o superior al de les eleccions del 2015, i aconseguiria entre 6 i 7 regidors (ara en té 6). Cal tenir en compte que fa quatre anys Podem no es presentava conjuntament amb Iniciativa. D'altra banda, el segon partit més votat també seria de nou el PSC, que també podria créixer i treuria entre 4 i 5 regidors (ara en té 4). Tots dos partits són actualment socis de govern en minoria, amb 10 regidors dels 21 de l'arc de representativitat municipal.

ERC i Ciutadans serien els partits que més creixen, però es mantindrien en la mateixa posició que ocupen actualment: tercera i quarta respectivament. Segons l'enquesta. Segons l'enquesta, ERC guanyaria un regidor, passaria de 3 a 4, igual que Ciutadans, que en tindria 3 en comptes dels 2 actuals. A la part baixa de la taula seguirien, amb el mateix ordre que en l'actualitat, PDeCAT, VSF i PP. Tant PDeCAT com VSF podrien mantenir els 2 regidors actuals o bé perdre'n 1, mentre que el PP és qui podria sortir més mal parat perquè seguiria amb una regidora, com ara, o fins i tot podria quedar fora de l'Ajuntament.

Pel que fa al trasvasament de vot, destaca una part important de votants de PP que ara afirma que votaria Ciutadans, així com votants de CiU i d'ICV-EUiA que ara votarien ERC. També és rellevant el trasvassament de vots de part dels qui va votar la candidatura Junts per Sant Feliu, que ara optaria pel PSC.

D'altra banda, també cal destacar que en intenció directa de vot, 1 de cada 3 persones entrevistades afirma que no sap què votaria.

Poc coneixement del pacte de govern i dels líders polítics locals

Només un 27% de les persones enquestades sap que el pacte de govern actual està format per una coalició entre ICV-EUiA i PSC, mentre que un 24% només sap que governa ICV-EUiA i un 33% de la ciutadania entrevistada no ho sap.

Per districtes, on més es coneix el pacte és a Roses-Castellbell (3 de cada 10 l'esmenten) i, en canvi, on menys és a La Salut (4 de cada 10 no el saben).

Pel que fa al coneixement dels líders polítics, només la meitat de les persones enquestades sap dir el nom de l'alcalde. Tot i això, la notorietat ha crescut més de 12 punts comparat amb el 2014. L'enquesta també posa de manifest el desconeixement generalitzat dels líders polítics perquè la majoria de les persones entrevistades -6 de cada 10- no saben dir-ne el nom espontàniament de cap altre que no sigui l'alcalde. La més citada és la líder del PSC, Lourdes Borrell (un 23%), seguida, a distància, de la portaveu d'ICV-EUiA, Lídia Muñoz (13%).

En canvi, quan es fa aquesta pregunta suggerint diferents noms també destaca el de Borrell: 7 de cada 10 la coneixen; seguida de Juan Antonio Vázquez (qui va ser alcalde de Sant Feliu i ara candidat de VSF), a qui coneixen 6 de cada 10.

Les persones amb més formació i les nascudes a Sant Feliu són qui més coneixen els diferents líders polítics del municipi.

Jordi San José, Lídia Muñoz, Jaume Manyoses i Oriol Bossa, polítics més valorats

La ciutadania aprova la majoria de líders polítics de Sant Feliu. De fet, quatre reben una valoració de més d'un 6: la portaveu d'ICV-EUiA i candidata de Sant Feliu En Comú Lídia Muñoz és qui obté més bona nota (6,3), seguida de Jaume Manyoses (6,2), que actualment no és regidor però serà el candidat del PDeCAT. Treuen un 6 tant l'alcalde, Jordi San José (una dècima menys que el 2014) i el portaveu i proper candidat d'ERC Oriol Bossa. En canvi, n'hi ha tres que suspenen. Els qui treuen pitjor nota són Xavier Alegre, que ara no és regidor però serà el cap de llista de Cs, (3,6) la portaveu del PP Elisabet Ortega (4) i el regidor no adscrit i candidat de Fem Poble Luis Serrano (4).

Tots els polítics reben bona valoració dels seus respectius electorats. Oriol Bossa és el més ben valorat entre els seus votants, seguit de Jaume Manyoses i Lourdes Borrell.

L'Ajuntament va presentar ahir els resultats de l'enquesta municipal ahir dimecres en roda de premsa, que es poden consultar aquí. El document també aporta informació sobre altres qüestions, com la valoració de la gestió municipal o la satisfacció i preocupacions de la ciutadania. En els propers dies, anirem publicant més notícies en relació a aquests aspectes.

L'enquesta l'ha desenvolupat el Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) mitjançant una contractació menor amb pública concurrència i ha costat prop de 16.000 euros.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat