La seguretat ciutadana, el soterrament i la neteja de l'espai públic, principals preocupacions de la ciutadania segons l'enquesta del GESOP

Per barris, la seguretat ciutadana és el principal maldecap a Can Calders, Roses Castellbell i centre. A La Salut i Mas Lluí la preocupació prioritària és el soterrament, mentre que a Falguera i Les Grases l'estat de l'espai públic

La preocupació per la seguretat ciutadana es dispara a Sant Feliu, comparat amb fa quatre anys, segons l'enquesta d'imatge municipal de l'Ajuntament elaborada pel GESOP i publicada a finals de desembre. L'enquesta també preguntava sobre qüestions polítiques i plantejava un panorama electoral basat on es manté la fragemntació i la correlació de forces. 

Els tres problemes principals per la ciutadania són la seguretat ciutadana, el soterrament i l'estat de l'espai públic i la neteja. La inquietud per totes aquestes qüestions creix, comparat amb fa quatre anys.

La preocupació per la seguretat ciutadana es dispara i ja és el principal problema per la ciutadania

Especialment destacat és l'augment de la preocupació per la seguretat ciutadana, que el 2014 era un preocupació citada per menys d'un 2% de la ciutadania i ara s'ha disparat fins al 22,9%, és a dir, gairebé una de cada cinc persones enquestades. Ja és el principal problema per a la ciutadania santfeliuenca. Una inquietud que també ha crescut en els últims mesos en altres ciutats com Barcelona, tal com indicava el Baròmetre publicat fa pocs dies

 

Per districtes, on és més preocupa és a Can Calders, on és la principal preocupació per pràcticament una de cada tres persones enquestades, per un 30,5%. També als barris de Roses Castellbell i al centre és el maldecap principal, amb un 23,2% i 22,5% respectivament. En canvi, a Mas Lluí és on aquest percentatge és més baix però també se situa a prop de la mitjana santfeliuenca: un 18,3% de les persones enquestades es mostra preocupada per la seguretat.

 

La seguretat ciutadana és l'aspecte negatiu més destacat per la ciutadania, però paradoxalment aquest aspecte s'aprova quan es pregunta directament per quina valoració se'n fa. És a dir, és un dels problemes citats espontàniament i quan es demana que es puntuï bé o malament aquesta qüestió, 6 de cada 10 valoren positivament la seguretat ciutadana a Sant Feliu i 3 de cada 10 creuen que aquest aspecte està "malament".

Per barris, els més crítics són La Salut, Can Calders i Les Grases. I per electorat, els més preocupats per aquesta qüestió el 2015 van votar PP, Ciutadans i CiU.

 

 

Creix la preocupació pel soterrament i la gran majoria creu que no arribarà

El 2018 ha estat l'any en què s'han anunciat les obres del soterrament, però aquesta preocupació no només es manté sinó que creix 4 punts comparat amb fa quatre i vuit anys. És la principal preocupació per 1 de cada 5 de les persones enquestades, és a dir, prop d'un 20%. Per barris, els que queden més separats per la via són els que més citen aquesta inquietud: és la principal preocupació, tant a Mas Lluí com a La Salut, on l'esmenten 1 de cada 4: en concret, un 26,7% i un 26,3% respectivament.

A més, malgrat els anuncis d'aquest 2018, la gran majoria no confien en què el soterrament arribi a bon port: 4 de cada 10 tenen poca confiança en què arribi i 3 de cada 10, gens. Aquesta desconfiança és generalitzada a tots els barris i també es manté en els votants de tots els partits.

 

L'espai públic i la neteja, principal maldecap a Falguera i Les Grases 

L'estat de l'espai públic i la neteja són les altres preocupacions prioritàries de la ciutadania: a nivell general un 18% consideren que és un problema, 3 punts més que fa quatre anys. I hi ha dos barris que situen aquesta qüestió com la principal inquietud: Falguera (28,1%) i Les Grases (27,8%).

De tota manera, sorprenentment, aquest aspecte és el més ben valorat quan es pregunta a la ciutadania per la situació a Sant Feliu en relació a l'estat de l'espai públic. 7 de cada 10 en fan una valoració positiva i només 3 de cada 10 suspenen la ciutat en aquesta qüestió. De fet, tant aquest punt com el soroll són dels aspectes més ben puntuats de Sant Feliu per la ciutadania enquestada.

Valoració negativa de Sant Feliu en relació a l'habitatge

A banda de la seguertat ciutadana, una de les preocupacions que ha crescut més en aquests quatre anys és l'habitatge. No és un dels problemes més citats, però sí un dels que més creix. Preguntats espontàniament, prop d'un 6% el citen com a problema, mentre que el 2014 el percentatge no arribava ni a l'1%.

En canvi, a diferència de la seguretat ciutadana o la neteja, que quan es pregunta directament la valoració general surt més positiva, aquí passa a l'inrevés. És a dir, la majoria valora negativament Sant Feliu en relació a l'habitatge.

Els més crítics en aquest aspecte són a Roses Castellbell, Can Calders i La Salut. I pel que fa a posicionament polític, els que valoren pitjor aquest aspecte són els qui fa quatre anys van votar ICV-EUiA i VSF (61,7% i 66% respectivament).

Les preocupacions que més es redueixen comparat amb fa quatre anys tenen a veure amb aspectes econòmics i la percepció de crisi, que el 2014 anys era més alta que ara. Així, baixa la inquietud per l'atur (del 14% al 3,6%), pels impostos (cau del 10% al 3%) i per la manca de comerç (del 12,4% al 8%).

Satisfacció general positiva de viure a Sant Feliu 

La gran majoria de la ciutadania està satisfeta de viure a Sant Feliu. De les persones enquestades, la meitat, un 49%, ho està bastant i un 36% ho està molt. D'altra banda, 1 de cada 10 ho està poc. Per districtes, La Salut és on hi ha persones més insatisfetes i creix aquest últim percentatge: 1 de cada 5 està poc satisfet de viure a Sant Feliu.

Pel que fa a l'evolució de l'últim any, hi ha diversitat d'opinions. Un 35,5% creu que ha millorat, un 31,4% ha empitjorat i un 29% considera que està igual. En perspectives de futur, la majoria és optimista i creu que millorarà.

Tot i l'augment de la preocupació per la seguretat ciutadana, la tranquil·litat es manté com l'aspecte més positiu a l'hora de valorar el que més agrada de Sant Feliu. Ho destaquen un 28%, 2 punts més fins i tot que el 2014. Una percepció que és comuna a tots els districtes.

D'altra banda, el segon aspecte més ben valorat és el fet d'estar ben comunicat i els transports: un 26,9% així ho creu.

L'enquesta d'imatge municipal l'ha desenvolupat el Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) i ha costat prop de 16.000 euros. Podeu consultar l'informe complet aquí.

Comentaris

VENEN ELECCIONS
I dale! Que no passa res, no hi ha delinquència! És una SENSACIÓ i/o PERCEPCIÓ! No us agredeixen, teniu sensació d'apunyalats. No us roben, teniu la sensació que la porta de casa no encaixa bé... Si es que... no us entereu eh...

Algú de l'Ajuntament maquillant la inseguretat en 3, 2, 1...
En resposta a VENEN ELECCIONS
josep mas llui sant feliu de llobregat
2.

Inseguretat de les dones en parles també? vivies a Sant Feliu als anys 80? ahhhhhh.....

  • 6
  • 2
VENEN ELECCIONS Mas Lluhí
1.

I dale! Que no passa res, no hi ha delinquència! És una SENSACIÓ i/o PERCEPCIÓ! No us agredeixen, teniu sensació d'apunyalats. No us roben, teniu la sensació que la porta de casa no encaixa bé... Si es que... no us entereu eh...

Algú de l'Ajuntament maquillant la inseguretat en 3, 2, 1...

  • 8
  • 5

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat