Arriba a Sant Feliu una exposició de Francesc Boix, conegut com el fotògraf de Mathausen

Dimarts s'inaugura "Els primers trets de Francesc Boix", que es podrà veure a l'Arxiu Comarcal fins el 17 de febrer. Es faran visites guiades i activitats complementàries durant tot el mes

  • L'exposició de Francesc Boix es podrà visitar a partir de dimarts 15
    L'exposició de Francesc Boix es podrà visitar a partir de dimarts 15
  • Retrat de Gregori López Raimundo i Francesc Boix en un balcó de l'Hotel Colón de Barcelona. 1937
    Retrat de Gregori López Raimundo i Francesc Boix en un balcó de l'Hotel Colón de Barcelona. 1937

Francesc Boix (1920-1951) és conegut com el fotògraf de Mathausen perquè les seves fotografies al camp d'extermini van servir com a prova gràfica del genocidi nazi. Boix va fer les fotos quan estava tancat al camp d'extermini, i es va jugar la vida per enviar els negatius fora del camp a través dels joves integrants del comando Poschacher.

El fotògraf va arribar pres a Mathausen després que amb la derrota dels republicans a la Guerra Civil, s'exiliés a França, als camps de refugiats, a les brigades de treball de l'exèrcit francès. Més tard, un cop començada la Segona Guerra Mundial, a caure a mans de l’exèrcit alemany que el va traslladar fins a Mauthausen.  Quan es va acabar la Segona Guerra Mundial, Boix va ser l’únic català deportat que va actuar com a testimoni en els processos judicials contra el nazisme a Nuremberg i Dachau.

Fotografies de la vida diària dels soldats a la rereguarda als fronts d'Aragó i Segre

El setembre de 2016 la Generalitat va obtenir una col·lecció d'imatges de la Guerra Civil de Francesc Boix realitzades al front d'Aragó i al front del riu Segre. Es tracta d'imatges que va fer Boix quan tenia 17 anys i que permeten completar el llegat d'un dels fotògrafs més destacats del país. Ara aquestes fotografies es podran veure en una mostra a Sant Feliu.

L'exposició és una selecció de les primeres fotografies fetes per Francesc Boix, quan el 1938, durant la Guerra Civil espanyola, es va incorporar voluntàriament amb 17 anys a la 30a Divisió de l'Exèrcit Popular de la República. Mostren imatges de la vida diària dels soldats a la rereguarda als fronts d'Aragó i del Segre. Els comissaris de l'exposició són Ramon Barnadas i Ricard Marco de Fotoconnexió, i l'ha produïda per l'Institut d'Estudis Ilerdencs.

La mostra arriba a Sant Feliu, coincidint amb que el 25 de gener farà 80 anys que les tropes franquistes van entrar al Baix Llobregat. El dia de la inauguració, dimarts 15, es farà una visita guiada amb els comissaris de l'exposició. També diumenge 27 se'n farà una altra, que necessita inscripció prèvia a acbaixllobregat.cultura@gencat.cat

Un cop inaugurada, l'exposició es podrà visitar en horari de dilluns a dijous, de 8.30 a 14.30 h i de 15.30 a 19 h, i divendres, de 8.30 a 14.30 h.

Un documental i una pel·lícula a CineBaix al febrer dedicades al fotògraf

A més, es faran dues activitats paral·les a CineBaix per aprofundir en la figura del fotògraf Francesc Boix. El 14 de febrer, a les 19:30 h, es projectarà a CineBaix el documental “Las dos guerras del fotógrafo Boix”, dirigit per Joan Sella i es farà un cinefòrum amb els comissaris de l'exposició i amb August Andreu, amic de Francesc Boix i de la seva família. El cap de setmana del 15, 16 i 17 de febrer es projectarà també la pel·lícula “El fotògraf de Mauthausen”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat