Lídia Muñoz es presenta com a candidata a l'alcaldia en la posada en escena de l'aliança dels 'comuns' a Sant Feliu

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el candidat a les europees pels 'comuns' Ernest Urtasun van participar ahir a la presentació. Lídia Muñoz va defensar un Sant Feliu amb l'habitatge, el soterrament i el feminisme com a prioritats

  • Ernest Urtasun i Ada Colau van participar ahir a la presentació de Lídia Muñoz com a candidata / Foto: Marc Rius
    Ernest Urtasun i Ada Colau van participar ahir a la presentació de Lídia Muñoz com a candidata / Foto: Marc Rius
  • Lídia Muñoz es va presentar ahir com a candidata a l'alcaldia per Sant Feliu En Comú Podem / Foto: Marc Rius
    Lídia Muñoz es va presentar ahir com a candidata a l'alcaldia per Sant Feliu En Comú Podem / Foto: Marc Rius

"Això va de Sant Feliu" és el lema que proposava ahir la candidatura Sant Feliu En Comú Podem per a les properes eleccions municipals. Per primera vegada, ICV-EUiA integrarà les seves sigles en l'aliança conjunta dels 'comuns', que es va valdre de l'acte d'ahir per fer una exhibició d'unitat amb la participació d'Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, Ernest Urtasun, candidat dels comuns a les europees, la portaveu de Podem Noelia Bail i l'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, històric d'Iniciativa.

Una presentació que s'havia de fer a la Plaça de la Vila, però la pluja va traslladar l'acte a la Sala Ibèria, que van omplir unes 250 persones. L'acte es va allargar durant prop d'una hora i mitja, amb set intervencions i una introducció musical amb Marta Cerdán a la veu i Oscar Roc a la guitarra, interpretant un tema d'Extremoduro i 'Bella Ciao'.

Lídia Muñoz defensa una candidatura basada en la lluita per la igualtat amb l'habitatge, el soterrament i el feminisme com a prioritats

"Em defineixo sobretot com a santfeliuenca, dona baixllobregatina, d'esquerres, feminista i ecologista. Entenc que no hi ha cap manera de canviar el món que no passi per millorar la quotidanitat i les condicions de vida de les classes populars". Així es va definir ahir Lídia Muñoz, candidata de Sant Feliu En Comú Podem, que va començar el seu discurs agraïnt Angel Merino i Jordi San José: "referents, que encarnen valors i principis que sempre he defensat". Muñoz també va reivindicar els orígens de la seva família a Laujar de Andarax i a Extremadura: "reivindico les arrels, la mostra de la Catalunya real, plural i diversa. Catalunya és un sol poble".

La candidata va defensar "el pas endavant de liderar Sant Feliu En Comú Podem" i va vincular els valors d'En Comú i Podem com "el feminisme i la lluita per la igualtat" com "valors que sempre s'han defensat també des d'ICV-EUiA i el PSUC". També en relació a sigles i projectes en comú, Muñoz va aplaudir la feina feta per Ada Colau, que va citar com a "referent" i de qui va dir que "està canviant les bases del model de societat amb una forma de governança que a Sant Feliu no és tan nova".

En clau santfeliuenca, la candidata a l'alcaldia va defensar tres grans eixos "importants": habitatge, soterrament i femnisme. En habitatge, va defensar el Pla d'Habitatge d'aquest mandat i el parc d'habitatges de lloguer social que està previst que s'engegui aquest any, així com el projecte de pisos tuelats per a la gent gran. A més, també va fer referència "a l'impuls i oxigen que Ada Colau ens ha donat en habitatge des de de l'AMB". Pel que fa al soterrament, Lídia Muñoz va assegurar estar "convençuda que és una realitat" i va defensar "el foment de les zones verdes, la connexió amb el Parc Nadal i Can Fargas, així com el màxim sòl destinat a sostre públic". A més, va defensar l'aposta de "generar espais públics de qualitat que incorporin perspectiva de gènere".

Citant a Angela Davis, Lídia Muñoz va remarcar el paper del feminisme com a "eina per combatre el feixisme" i va fer una crida per tornar a sortir al carrer el proper 8 de març per defensar els drets de les dones "perquè el carrer sigui un espai segur". Precisament va aprofitar l'esment a la seguretat per afirmar que "la garantia del dret a la seguretat no ha d'anar mai en detriment de la llibertat, hem demostrat que sabem liderar també en seguretat, que no emmascarin les polítiques de seguretat amb xenofòbia o racisme" i va remarcar que Sant Feliu és "una ciutat acollidora i cohesionada".

Més enllà de la capital del Baix Llobregat, Lídia Muñoz va acabar fent referència als presos polítics: "a Catalunya vivim situació d'excepcionalitat, el conflicte polític ha de tenir resolució judicial. No podem tenir polítics i polítiques a la presó".

Ada Colau fa una crida a "fer polítiques per la gent" per frenar l'extrema dreta

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, era una de les convidades a l'acte més esperades d'ahir i la que també va acumular més 'selfies' amb persones del públic abans i després de l'acte. Colau va fer un discurs centrat en les municipals i alhora també defensant la suma de 'comuns'. Pel que fa a la confluència, va qualificar d'"especialment necessari i il·lusionant el camí que uneix gent diversa que ve de la lluita organitzada i també de l'àmbit més social, som gent comuna i cal sumar forces".

Colau va remarcar que "el pas de Catalunya en Comú amb Podem té rellevància històrica i marca el camí" subratllant que "igual que a Barcelona, Sant Feliu En Comú Podem no ens presentem per ser un partit més sinó per guanyar perquè hi ha vides en joc", en relació a "els retrocessos que hi ha a Europa amb l'extrema dreta i les amenaces a la gent més vulnerable. Les polítiques han d'estar al costat de la gent".

L'alcaldessa de Barcelona va treure pit de polítiques d'aquest mandat, com la inversió social o la regulació turística "que ha posat límits als habitatges turístics il·legals i als hotels al centre de la ciutat". Colau també va picar l'ullet a Sant Feliu defensant que "necessitem una Barcelona humil, que vol relacions de cooperació amb ciutats germanes com Sant Feliu, pionera en la tarifació social".

De cara a la batalla per l'alcaldia de Barcelona, Colau va carregar contra Manuel Valls, afirmant que "és molt rellevant que el candidat de Ciutadans hagi dit que el primer que farà serà desmuntar l'operador energètic municipal, el dentista i la regulació hotelera", i va remarcar que "Ciutadans és un partit que diu que és democràtic però que governa amb l'extrema dreta a Andalusia, això es una vergonya que no deixarem de denunciar". Va atribuïr l'auge de l'extrema dreta a "polítiques fallides de governs que han estat dèbils amb els forts i forts amb els dèbils" i va fer una crida a revertir-ho "fent polítiques per la gent".

Urtasun i San José reivindiquen el municipalisme per "garantir la igualtat"

També Ernest Urtasun, candidat dels 'comuns' a les eleccions europees va parlar de "l'extrema dreta ha estat capaç de penetrar amb molta força amb moltes zones d'Europa, però a l'àrea metropolitana ha tingut dificutltats" i va fer una crida a "seguir guanyant aquest combat perquè si no hi ha arribat és perquè hem tingut pobles que no han abandonat les desigualtats socials" i va citar Jordi San José, com "un alcalde que ha sabut acompanyar a la gent durant aquests anys".

D'altra banda, l'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, va fer un discurs on va insistir en l'"agraïment a les arrels" i a la necessitat "d'enfortir les ales". San José va qualificar Lídia Muñoz com a "fonamental per Sant Feliu perquè ha dirigit àrees importantíssimes per garantir la bandera de la igualtat". Igual que Muñoz, San José també va fer un agraïment a Ada Colau com a presidenta de l'AMB en relació a les polítques d'habitatge i va assegurar que "ens deixarem la pell pq la Lídia guanyi a Sant Feliu i la gent de Sant Feliu ens deixarem la pell perquè Ada Colau guanyi a Barcelona".

L'arrencada de Sant Feliu En Comú Podem

A l'acte també van intervenir Manuel Leiva i Loren Rider, representants d'EUiA i de Podem Sant Feliu, i que formaran part de la candidatura de Sant Feliu En Comú Podem. Leiva va posar èmfasi en la unitat afirmant que "avui es visualitza l'esperit unitari, en crisi a molts llocs" i va defensar "la lluita per la sanitat pública, feminisme, PAH, escola pública lliure de retallades". Des de Podem, Loren Rider també es va referir a la candidatura fruit de "persones de sensibilitats diferents que prenen la decisió de sumar forces amb un projecte que vol apostar pels serveis públics per condicions de vida dignes per tothom" i va posar de referents "municipis com Barcelona i Madrid, que marquen el rumb".

Una idea que també va subratllar Noelia Bail, secretària general de Podem, parlant de "la importància dels ajuntaments del canvi" i de "posar la vida al centre", a més de destacar el pes del Baix Llobregat en "la lluita pels drets socials i laborals, on també sabem el que és tenir diferents identitats".

A les properes municipals, Iniciativa canvia de sigles i s'integra en Sant Feliu En Comú Podem. Un nom, per cert, que també s'acaba d'estrenar, com es podia veure ahir en la diferència entre els cartells en paper, on no apareixia "Podem" però, en canvi, sí que hi era a la pantalla projectada durant l'acte.

Podeu veure la galeria d'imatges aquí.

FOTOS: Marc Rius

Comentaris

juan Sant Feliu de Llobregat
2.

¡Cuántas caras nuevas! Los mismos de siempre, los que llevan en la poltrona un montón de años...poque Lídia no es nueva... ¿Qué modelo nuevo de ciudad proponen? Seguir haciendo lo mismo...lo mismo que hace 20 años. Renuévense, por favor.

  • 16
  • 10
Mas De lo mismo
1.

Despres de segles a la poltrona, l'emperador SanJosé, d'aquell partit que tan treu pit de la regeneració política, ens porta la seva hereva a les eleccions, amb el típic populisme fàcil de vendre a les masses (feminisme, racisme, etc.). I si no t'agrada, sempre tenen l'excusa polivalent: "ets extrema dreta".

  • 28
  • 22

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat