De la medicina a la història: un treball d’investigació sobre els efectes de l’epidèmia de grip de 1918

L'autor és José Luis Bóveda, metge i historiador, que ofereix una aproximació holística a aquest esdeveniment mortífer en el seu centenari. L'obra es va presentar ahir a l'Arxiu Comarcal

  • José Luis Bóveda és metge i historiador / Foto: Marc Rius
    José Luis Bóveda és metge i historiador / Foto: Marc Rius
  • El llibre es va presentar a l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat / Foto: Marc Rius
    El llibre es va presentar a l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat / Foto: Marc Rius

Una sala plena a vessar, més de setanta persones segons els organitzadors, va escoltar amb atenció la conferència-presentació del llibre L’epidèmia de grip de 1918. L’altre enemic d’una societat en guerra (una visió de del Baix Llobregat) escrit pel metge i historiador José Luis Bóveda Treviño.

L’expectació estava més que justificada; aquest treball bibliogràfic i acadèmic (és la publicació del seu Treball de Recerca de Graduació) ens aporta informació de primera mà sobre uns esdeveniments d’escala global i el seu reflex local i comarcal: l’epidèmia de grip de 1918.

De la medecina a la història (o viceversa)

El José Luis és un professional de la medecina de llarg recorregut; especialista en atenció intensiva, membre i responsable de la UCI de la Vall d’Hebron al llarg de més de 40 anys ha combinat la seva dedicació amb la investigació i la difusió. Per si això no fos prou acaba de graduar-se en Història. Evidentment, en el moment de realitzar el seu treball de graduació l’elecció del tema a tractar havia de ser resultat de la combinació de les dues disciplines que domina: una aproximació històrica als orígens i efectes de la pandèmia de grip de 1918 al Baix Llobregat (tot just ara que és compleix el seu centenari).

El resultat, publicat per Nèctar Edicions, Consell Comarcal del Baix Llobregat i l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, és un volum més que interessant amb el que atansar-nos a aquest esdeveniment mortífer (capítols 1 i 2) i, el que creiem més interessant, el seu impacte i petjada a la nostra comarca (capítol 3).

La revisió (profusa) de la documentació oficial, el profund coneixement de la bibliografia especialitzada i el reflex dels fets a la premsa permeten teixir un treball d’investigació que incideix en aquesta idea tan positiva dels apropaments sincrètics (en aquest cas medecina i història) a fets històrics i que ofereix resultats molt atractius per al públic en general.

Felicitats a l’autor i als responsables de la publicació. L’aposta per la investigació (històrica en aquest cas) i la seva divulgació comença a escassejar en aquests temps de crisi de les humanitats, de refregits pseudodivulgatius o de precarietat dels i de les investigadores joves. Si us plau, insistiu per aquest camí.

Res més, aprofiteu i llegiu-lo; el volum estarà disponible en la vostra biblioteca pública en breu!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat