"Aquells dies foscos": nou canal a Fetasantfeliu

Ara que fa 80 anys de l'entrada de les tropes franquistes a Sant Feliu engeguem un nou canal. Publicarem 9 entrades amb material inèdit per recordar els primers dies i mesos de l’ocupació

Amb l’excusa dels aniversaris rodons sempre traiem de nou temes recurrents que ens serveixen per bastir espais informatius (banals?). És difícil abstreure’s d’aquestes dinàmiques modernes. Tot i aquesta advertència, nosaltres volem insistir per recordar, una altra vegada, la data del 25 de gener de 1939: el dia que les tropes franquistes ocuparen Sant Feliu de Llobregat. Aquest any es compleixen vuitanta anys de l’efemèride.

La darrera data rodona (el 75è aniversari) ja vam insistir en aquesta qüestió en aquesta mateixa publicació (1) i des d’altres instàncies (l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat) també es va fer un important esforç de recopilació de documentació per il·lustrar la fita (2).

Ara però volíem fer un petit experiment, diferent, menys acadèmic, més proper. Vam proposar-ho al Consell de Redacció de Fetasantfeliu: obrir un Canal que oferís al llarg de nou entrades (a publicar entre gener i setembre) tot un seguit de materials que ens recordessin aquells primers dies de l’ocupació i els canvis que tothom va haver de suportar.

Si bé tindrà un ritme marcat pel calendari no vol ser un dietari stricto sensu. Tampoc vol ser un relat històric exhaustiu i complert. Ans al contrari, té la pretensió d’oferir, sempre que sigui possible, documents inèdits que il·lustrin la vida quotidiana dels nostres veïns al llarg d’aquell 1939. Seran, per dir-ho d’alguna manera, com postals que ens arribaran des del passat. Si bé ens oferiran una imatge incomplerta i mancada de complexitat si que ens permetrà, si les mirem una darrera de l’altra, totes arrenglerades, tenir una visió aproximada d’aquell temps, d’aquells dies foscos!

 

  1. De Amorós, J. (2014) “25 de gener de 1939: el dia que el va entrar a Sant Feliu de Llobregat” Fet a Sant Feliu Document en línia.

  2. ‘La irrupció del franquisme al Baix Llobregat. Els documents com a testimoni' Arxiu Comarcal del Baix Llobregat Document  en línia.

 

Comentaris

Cristina Sans Sant Feliu
2.

El mort per foc de morter al Pg. Bertrand el 25 de gener del 1939 era el meu beaavi, Anton Pibernat Cortès.

  • 10
  • 0
Lluc sant feliu
1.

Ja era hora que algú documentés aquest episodi de la historia a Sant Feliu. És vergonyós que hi hagi tant poc material en referència a, ja no només al franquisme (més tractat), sino a la Guerra Civil a Sant Feliu (del 1936 al 1939). Per consultar això has d'anar a l'Arxiu... Perquè no hi ha material en línea (o molt poc)?

Bona feina per part del FetaSantFeliu!

  • 29
  • 2

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat