El centre de culte musulmà obre portes al nou local de Can Calders

Dissabte es va inaugurar el nou centre en una jornada de portes obertes. Des de l'Associació Musulmana Al-Rahma comencen etapa amb la intenció que el centre pugui ser "un lloc de trobada"

La de dissabte era una tarda especial per a la comunitat musulmana de Sant Feliu. Després d'un procés llarg per trobar i habilitar un local més gran que el que han tingut durant els últims catorze anys, obria portes el nou centre de culte musulmà. Un local ubicat al carrer Monmany, al barri de Can Calders, una antiga nau industrial reconvertida ara en centre de culte, molt més espaiós que el local anterior, el del carrer Ventura i Gassol, al barri centre, on havien estat des del 2004 fins ara.

Un espai més adequat i molt celebrat per l'Associació Musulmana Al-Rahma, que dissabte va organitzar una jornada de portes obertes a la ciutadania per donar a conèixer l'espai i "apropar móns", tal com van explicar el en discurs d'inauguració. A l'acte hi va participar sobretot de la comunitat musulmana i també s'hi van sumar representants polítics de Sant Feliu i entitats de la ciutat.

Els parlaments d'inauguració començaven a les sis, però les portes van obrir a partir de les cinc i des de primera hora ja s'hi respirava un ambient festiu d'alegria col·lectiva: globus vermells a l'entrada, te i dolços per a tothom, i un munt de mòbils immortalitzant el moment. Especialment quan va començar l'acte oficial, amb els parlaments i els cants que es van fer en l'espai que serà l'oratori i que dissabte estava adequat com una sala d'actes que va acabar quedant petita.

"Volem que el centre sigui també un lloc de trobada"

Des de l'Associació Musulmana Al-Rahma es van encarregar de llegir el discurs d'inauguració tant en àrab, català i castellà, a través de l'imam, i dos membres de la comunitat, el Kamal i la Flavia. "Hem arribat al dia d'avui després de molts anys de preparació i d'esforç", van explicar, insistint en què l'espai s'ha tirat endavant "amb diners de la comunitat. Som diferents famílies i cadascú ha treballat com ha pogut per fer possible que el centre s'hagi obert". L'imam també va destacar la voluntat "de convivència" i es va insistir en què "volem sentir-nos com a ciutadans i participar amb tothom".

També es van adreçar al veïnat afirmant que "sabem que pot resultar confusa aquesta nova etapa per alguns veïns, però sapigueu que som veïns, coincidim als parcs o fent un cafè a la plaça de la Vila". Van remarcar que "les portes del centre són obertes, volem que ho sentiu així" i per això van afegir que "no només volem que el centre no sigui només un espai per la religió sinó també un lloc de trobada i un espai de formació per a dones i nens". I en aquest sentit, van subratllar la inteció de "ser propers" i la voluntat "d'apropar mons".

A més, van fer un agraïment al veïnat de l'anterior centre de culte, amb qui van explicar que han mantingut "una excel·lent relació". De fet, ara deixen aquest local i a les portes del que ha estat el seu local durant més de deu anys es podia llegir un text d'agraïment al veïnat "per aquests anys de germanor i respecte". Van agraïr també a l'alcalde i a l'equip de govern "per mantenir el diàleg i escoltar-nos" i "a la plataforma antiracista i antifeixista de Sant Feliu pel suport".

Jordi San José: "a Sant Feliu tothom és ciutadà es digui com es digui"

L'alcalde, Jordi San José, va afirmar que "tenim veïns i veïnes que fa unes quantes dècades que estan entre nosaltres i que ja som nosaltres". San José va felicitar la comunitat per "la seva tasca i la seva ciutadania plena a Sant Feliu" i va insistir que "a Sant Feliu tothom és ciutadà es digui com es digui, i han de tenir les mateixes condicions, per construir conjuntament una ciutat que ha de ser amb tots i per a tots".

San José va fer el parlament acompanyat a l'escenari d'alguns portaveus de partits tant de govern com d'oposició presents a l'acte, Lídia Muñoz (ICV-EUiA), Lourdes Borrell (PSC), Oriol Bossa (ERC) i Raul Alba (Ciutadans). I precisament va remarcar la "unitat" política en aquest sentit fent referència a la presència de regidors i partits polítics, "els representants de la ciutadania entenem que a Sant Feliu creiem en la igualtat de drets i deures per tots".

Nova etapa a Can Calders

El centre de culte musulmà començarà ara la seva activitat en aquest nou local, però el trasllat fa anys que s'està gestionant i uns quants més que s'han anat recollint fons econòmics. Precisament fa prop de dos anys Sant Feliu va viure el rebuig de part de veïnat de Can Calders al trasllat del centre. L'abril del 2017, quan van començar els tràmits per ampliar els usos de la nau industrial en qüestió, alguns veïns van començar una recollida de signatures per demanar que s'aturés el trasllat.

Des del primer moment, tant govern com oposició van posar-se al costat de la comunitat musulmana i la modificació d'usos es va aprovar el juny del 2016. A més, davant de les protestes de part del veïnat també es va mobilitzar la plataforma antifeixista i antiracista de Sant Feliu.

El moment més crispat va ser el juliol del 2017, amb la manifestació organtizada per Democracia Nacional en contra d'aquest trasllat, que es va respondre amb una contramanifestació. Després d'això, però, no hi ha hagut més protestes d'aquest tipus. 

Ara amb l'obertura del nou centre, la comunitat musulmana engega una nova etapa i amb la intenció de donar-se a conèixer i que la gent s'hi apropi. "Aquest centre és un lloc d'esperança". Així ho descriu la Flavia, de l'Associació Musulmana Al-Rahma, que explica que el fet que el nou local compti amb més espais i això facilitarà "que es puguin fer activitats en condicions més adequades i que hi hagi espai per tirar endavant altres activitats i obrir-nos perquè la gent ens pugui conèixer més".

L'espai compta ara amb diferents sales, una de les quals serà per als infants, una cuina, que permetrà "que puguem fer més àpats col·lectius" i més sales, on es podrà resar, es faran classes d'àrab o diferents activitats. Des de l'Associació, la Flavia destaca que el fet de tenir un espai més ampli "permetrà treballar més activitats amb les dones, nens i joves, i això és importantíssim, volem que tothom trobi el seu espai i que les dones s'empoderin". 

FOTOS: Raül Clemente.

Comentaris

Rantamplán
I van ser feliços i van menjar tots anissos. "Centre de culte musulmà". Pffff, llamemos a las cosas por su nombre y no por su significado: MESQUITA, por el bien del noble (?) oficio (?) del periodismo. Particularmente ha sido ver a la feminazi de la Lídia Muñós ahí tó "esponjá" que diría Aznar, con su chupa de cuero y su churumbel en brazos en plan Alianza de Civilizaciones a ful, e ipso facto me ha venido a la cabeza Loquillo cantando "Qué hace una chica como tú en sitio como este...". ¿Pero qué clase de aventura han ido a buscar ahí todos estos políticos de izquierdas? ¿Acaso han ido a defender los derechos de la mujer? ¡Pues no! Han ido a buscar cual alligator de ciénaga de Florida los votos de los magrebís, esos a los que las izquierdas consideran los revolucionarios del futuro, su nuevo "El Dorado" particular. Porque su ideario ha resultado un fracaso tremendo y a los de aquí ya no nos la dan más con queso. Igual que los vividores de los sindicatos. Ya saben, como aquí en España no nacen niños hace falta que vengan inmigrantes a pagarnos las pensiones. A un país con una economía estancada, sin inflación, con un 15% de paro, con salarios de miseria y problemas tremendos de vivienda en las principales ciudades. ¿El principal perjudicado? El currito español. Ese al que las izquierdas dicen querer y amar. Más competencia por un puesto de trabajo poco cualificado, mano de obra más barata con el neoesclavismo en el horizonte, peores servicios públicos y degradación de los barrios populares. ¿Que estoy haciendo populismo? Miren a Francia. Un país fallido, en lo social y casi en lo económico, con dos realidades paralelas incompatibles condenadas a soportarse de por vida, y en vilo las 24h por el terrorismo islámico. Esto es lo que les ha deparado toda la inmigración del Magreb que acogieron en los '70 para hacer más competitiva su economía vía devaluación de salarios, y fomentada por la patronal francesa. Por cierto, a quien no me esperaba ver ahí fent xerinola es a Raul. Ahora que ya se sabe que Ciudadanos se ha afrancesado mucho últimamente. No hay que olvidar que ellos son partidarios del liberalismo salvaje, están embelesados con Macron y sus impuestazos y sus chalecos amarillos. Desde luego que se están ganando a pulso el apodo de "la veleta naranja". Pero, oigan, amics meus tots, qué pasa con esto:
https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20190203/seis-detenidos-por-violar-a-una-joven-en-sabadell--ultima-hora-7284236
Y con esto:
https://www.ara.cat/societat/triplica-arribada-menors-estrangers-no-acompanyats-MENA-Catalunya-juliol-Generalitat-reclama-Estat-recursos_0_2061394032.html
¿Y con la oleada de atracos en Sant Feliu? ¿Y con todos los demás actos criminales que han cometido estos MENAS en Cataluña, la mayoría de violencia sexual contra la mujer? ¿Les suena la frase "de aquellos polvos vienen estos lodos"? ¿Saben ustedes lo que hacen? ¿Volem acollir? ¿Les pagamos un pastizal para esto? ¿Dirá algo l'associació Mirabolà al respecto de todos estos actos criminales cometidos por sus muchachos? ¿O el llepasubvens del Chakir El Homrani? ¿O el imán de nuestra mezquita? ¿O la Xarxa Antirumors (sí papá)? ¿O tu Raul? ¿Esto cómo se explica sin quedar en ridículo?
Y por si hay alguien a quien le atormente la duda: en efecto, cuando pueda votaré a VOX.

En resposta a Rantamplán
Raúl Cs Sant Feliu
4.
Señor Rantamplán,

No acierto a comprender su enfado.

Me habían dicho muchas cosas... pero lo de afrancesado nunca lo imaginé (vivir para ver).

Guste o no guste, allí había ciudadanos de Sant Feliu (y de otras ciudades), y muchísimos con la ciudadanía española en el bolsillo. Y muchos con la ciudadanía española en el bolsillo, compartida con sus raices originales. Esa ciudadanía de la cual los indepes abjuran.

Estoy encantado que este país, y sus valores constitucionales, sean la garantía para dar derechos y oportunidades a aquellos que no han tenido esa posibilidad ni los derechos que en España disfrutamos. Supongo que ellos lo valorarán mucho más que muchos de nuestros compatriotas.

Y para todos los casos, para los de aquí y los de allí, los límites los marca la Ley. Los que roban no distinguen, y roban a ciudadanos españoles de origen andaluz, murciano, catalán o marroquí. Es lo que tiene el choriceo.

El mejor antídoto para la exclusión es la integración. Y parecernos a los mejores y no a los peores.

Y lo reconozco, soy un inmigrante de origen inmigrante. De una larga tradición de familias que han habitado siempre en tierras fronterizas. Y como no me creo más ni mejor que nadie, encantado de compartir un rato con santfliuenses como yo.

Respeto sus intenciones de voto... pero obtener votos no justifica decir y proclamar cualquier cosa. Otros no lo sé, pero ese precio no lo pensamos en Ciudadanos pagar.

Reciba un cordial saludo.

PS. Si considera que manifestar esto es hacer el ridículo, lo asumo.


  • 3
  • 0
Rantamplán Pipican Olorda
3.
I van ser feliços i van menjar tots anissos. "Centre de culte musulmà". Pffff, llamemos a las cosas por su nombre y no por su significado: MESQUITA, por el bien del noble (?) oficio (?) del periodismo. Particularmente ha sido ver a la feminazi de la Lídia Muñós ahí tó "esponjá" que diría Aznar, con su chupa de cuero y su churumbel en brazos en plan Alianza de Civilizaciones a ful, e ipso facto me ha venido a la cabeza Loquillo cantando "Qué hace una chica como tú en sitio como este...". ¿Pero qué clase de aventura han ido a buscar ahí todos estos políticos de izquierdas? ¿Acaso han ido a defender los derechos de la mujer? ¡Pues no! Han ido a buscar cual alligator de ciénaga de Florida los votos de los magrebís, esos a los que las izquierdas consideran los revolucionarios del futuro, su nuevo "El Dorado" particular. Porque su ideario ha resultado un fracaso tremendo y a los de aquí ya no nos la dan más con queso. Igual que los vividores de los sindicatos. Ya saben, como aquí en España no nacen niños hace falta que vengan inmigrantes a pagarnos las pensiones. A un país con una economía estancada, sin inflación, con un 15% de paro, con salarios de miseria y problemas tremendos de vivienda en las principales ciudades. ¿El principal perjudicado? El currito español. Ese al que las izquierdas dicen querer y amar. Más competencia por un puesto de trabajo poco cualificado, mano de obra más barata con el neoesclavismo en el horizonte, peores servicios públicos y degradación de los barrios populares. ¿Que estoy haciendo populismo? Miren a Francia. Un país fallido, en lo social y casi en lo económico, con dos realidades paralelas incompatibles condenadas a soportarse de por vida, y en vilo las 24h por el terrorismo islámico. Esto es lo que les ha deparado toda la inmigración del Magreb que acogieron en los '70 para hacer más competitiva su economía vía devaluación de salarios, y fomentada por la patronal francesa. Por cierto, a quien no me esperaba ver ahí fent xerinola es a Raul. Ahora que ya se sabe que Ciudadanos se ha afrancesado mucho últimamente. No hay que olvidar que ellos son partidarios del liberalismo salvaje, están embelesados con Macron y sus impuestazos y sus chalecos amarillos. Desde luego que se están ganando a pulso el apodo de "la veleta naranja". Pero, oigan, amics meus tots, qué pasa con esto:
https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20190203/seis-detenidos-por-violar-a-una-joven-en-sabadell--ultima-hora-7284236
Y con esto:
https://www.ara.cat/societat/triplica-arribada-menors-estrangers-no-acompanyats-MENA-Catalunya-juliol-Generalitat-reclama-Estat-recursos_0_2061394032.html
¿Y con la oleada de atracos en Sant Feliu? ¿Y con todos los demás actos criminales que han cometido estos MENAS en Cataluña, la mayoría de violencia sexual contra la mujer? ¿Les suena la frase "de aquellos polvos vienen estos lodos"? ¿Saben ustedes lo que hacen? ¿Volem acollir? ¿Les pagamos un pastizal para esto? ¿Dirá algo l'associació Mirabolà al respecto de todos estos actos criminales cometidos por sus muchachos? ¿O el llepasubvens del Chakir El Homrani? ¿O el imán de nuestra mezquita? ¿O la Xarxa Antirumors (sí papá)? ¿O tu Raul? ¿Esto cómo se explica sin quedar en ridículo?
Y por si hay alguien a quien le atormente la duda: en efecto, cuando pueda votaré a VOX.

  • 5
  • 9
Roc
Més sectes, i el triple de conservadores que la cristiana...

On ha anat l'esquerra i el progrés social?
En resposta a Roc
Jordi Casanovas SF
2.

He conviscut amb aquesta bona gent, gent de SF 14 anys, al carrer de casa.

Son molt amables i si poden ajudar en qualsevol cosa ho fan.


Els hi desitjo el millor allà on siguin!

  • 33
  • 10
Roc sanfeliusººº
1.
Més sectes, i el triple de conservadores que la cristiana...

On ha anat l'esquerra i el progrés social?
  • 12
  • 20

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat