Ple de gener: la precampanya ha començat

Els partits marquen perfil en una sessió on es van aprovar dos punts per tirar endavant habitatge protegit i en què l'oposició va tombar la reforma del mercat de marxants

Falten poc menys de quatre mesos per les eleccions municipals i als plens cada cop es nota més. El to de precampanya electoral va marcar la sessió de dijous passat, que es va allargar prop de quatre hores i mitja, fins a les dotze de la nit, amb el debat d'una trentena de punts. A la primera sessió de l'any, tots els grups municipals van aprofitar per marcar en perfil propi en temes socials, es va tornar a fer un debat sobre El Complex molt semblant al de l'últim ple, es van aprovar punts sobre habitatge i transport anunciats en les últimes setmanes i la reforma del mercat de marxants no es va aprovar perquè l'oposició en bloc hi va votar en contra. 

A més, els punts principals del ple feien referència a qüestions debatudes ja anteriorment. Els més destacats que es van tirar endavant van ser el conveni regulador del Pla de Viabilitat del Complex, els passos necessaris perquè la 4a planta de l'edifici del carrer del Pla comprada per l'Ajuntament sigui habitatge protegit i la modificació del PGM perquè una parcel·la de Mas Lluí pugui ser per construir-hi pisos tutelats per a gent gran.

Al ple també es va presentar una cara nova, la regidora Noèlia Fontana d'ICV-EUia, en substitució de M. Cinta Daudé, que es va acomiadar al ple anterior.

Marcar perfil en les mocions socials

A la primera part del ple és quan hi ha més gent a la sala de sessions de l'Ajuntament i dijous passat es va notar especialment. En les primeres mocions d'àmbit local que es van debatre, sobre el restabliment del servei d'urgències nocturnes i pediatria del CAP El Pla i sobre les millores de les condicions laborals dels Bombers de la Generalitat, tots els partits van voler dir-hi la seva, malgrat eren mocions conjuntes entre diversos partits en què ja hi ha un posicionament conjunt. Tant des d'ERC com PDeCAT van protestar afirmant que no havien format part de la moció dels Bombers per expressar el seu punt de vista i s'havien trobat que tots els partits van acabar pronunciant-se i l'alcalde va admetre que havia estat un error obrir el torn a tots els partits en les mocions conjuntes. Totes dues es van votar per unanimitat.

La moció sobre els Bombers la va presentar Alfred Fernández, en representació del cos de Bombers de Sant Feliu, que va denunciar tant "la manca de personal com problemes de material", assegurant que "la situació és dramàtica" i que "no hi ha resposta per part de l'Administració", cosa que els ha portat a fer "vaga d'hores extres".

Més mocions: pisos ocupats, educació, Parc Agrari i detencions arbitràries a independentistes

En clau local, es van aprovar tres mocions més. El PP en presentava una que demanava mesures de seguretat en pisos ocupats il·legalment. El text va rebre el suport de tots els grups municipals, excepte ERC, que hiva votar en contra "per una qüestió de principis ideològics" perquè consideraven que "la moció criminalitza la pobresa energètica". La resta de grups hi van donar suport, tot i que des d'ICV-EUiA van afirmar que compartien el punt de vista d'ERC i van afirmar que el problema també "ve d'un problema de pobresa habitacional". Segons el regidor Manel Martínez, "ja s'intenta fer un seguiment dels pisos ocupats i s'actua quan hi ha una situació de riscs".

Una altra de les mocions la presentava CCOO, instant l'Ajuntament a incorporar la titulació de pedagogia al catàleg de llocs de treball de les coordinacions als centres educatius 0-3. Hi van votar a favor tots els grups, excepte Ciutadans que hi va votar en contra. L'altra venia d'Unió de Pagesos, per establir mesures per pal·liar els danys per la pluja del 2018 als cultius del Parc Agrari del Baix Llobregat. En aquest cas, la majoria hi van votar a favor, excepte VSF i Cs que es van abstenir

Al final del ple també es van debatre dues mocions d'àmbit general. Una moció la presentaven ERC i PDeCAT, per rebutjar les detencions arbitràries contra independentistes, en relació a les que es van fer a Girona al mes de gener sense ordre judicial. El text es va aprovar amb els vots favorables, a més d'ERC i PDeCAT, d'ICV-EUiA, Jordi Sospedra (VSF) i el regidor no adscrit Luis Serrano. PSC, Cs i PP van votar en contra i Silvestre Gilaberte (VSF) es va abstenir.

Llum verda a habitatge protegit i l'etern debat d'El Complex

Al ple de gener es van debatre també sobre dos punts relacionats amb l'habitatge. D'una banda, es va aprovar per unanimitat qualificar com a habitatge dotacional la 4a planta de l'edifici del carrer del Pla que va comprar l'Ajuntament al desembre, per construir-hi 15 pisos de lloguer de protecció oficial. I d'altra banda, es va aprovar provisionalment la modificació puntual del PGM per ampliar els usos de la parcel·la d'equipaments del carrer Clementina Arderiu amb Marquès de Monistrol, per edificar-hi habitatges tutelats per a gent gran. El punt va rebre el vot a favor de la gran majoria, excepte PP, que es va abstenir i el regidor no adscrit Luis Serrano, que va votar en contra. En el debat d'aquest punt es va debatre un cop més sobre la idoneïtat de la ubicació dels pisos d'habitatges tutelats: Cs, PDeCAT, PP i Luis Serrano consideren que s'haurien de situar en algun altre barri del municipi.

Si un tema genera sempre debat al ple és el de la gestió del Complex. Al desembre va ser el punt estrella i es va aprovar el Pla de Viabilitat, amb el suport majoritari dels grups, malgrat tots van exposar també matisos en relació a aquesta qüestió. Un debat que es va tornar a repetir en aquesta sessió, amb l'aprovació del conveni regulador d'aquest Pla, la declaració d'especial interès l'activitat esportiva que s'hi fa, les noves tarifes d'aquest any i la novació hipotecària descrita al Pla de Viabilitat, per tal "d'agilitzar la negociació per anul·lar el crèdit i afavorir la liquiditat d'El Complex".

La declaració de l'activitat esportiva d'especial interès, que permet bonificacions de l'IBI, es va aprovar per unanimitat. D'altra banda, el conveni va rebre els vots a favor de pràcticament tots els grups, excepte l'abstenció de VSF i el vot en contra del regidor no adscrit Luis Serrano, i les tarifes van tirar endavant amb el suport de la majoria de grups, excepte Serrano que també hi va votar en contra i el regidor de VSF Jordi Sospedra, que es va abstenir.

L'oposició tomba la reforma del mercat de marxants pels "problemes de mobilitat" i "manca de consens entre paradistes"

La regidora de comerç Margarita Llongueras va plantejar la reorganització del mercat de marxants dels dilluns. Un dels canvis que es proposen és eliminar les parades del mig del tram del carrer Sant Josep entre Joan Antoni Samaranch i Ramon i Cajal. L'alcalde, Jordi San José, va defensar que la proposta "és una solució que millora els temes que plantejaven els veïns i ha permès encaixar totes les expectatives dels paradistes".

El punt, però, es va tombar perquè l'opoició en bloc va votar-hi en contra. Des d'ERC, Cs, PDeCAT i el regidor no adscrit Luis Serrano van criticar sobretot "el problema de mobilitat" que consideren que causarà la nova distribució plantejada del mercat, que preveu restringir anar de la carretera Laureà Miró al carrer El Pla. I VSF i PP van qüestionar "el consens dels paradistes" afirmant que "es percep cert malestar" i que "no se'ls ha escoltat prou".

La reforma, per tant, no va tirar endavant perquè els 11 regidors i regidores de l'oposició van votar-hi en contra i el punt només va rebre el vot favorable de l'equip de govern. L'alcalde, Jordi San José, va afirmar que "això posa de manifest que el punt no s'ha treballat suficientment, s'haurà de revisar i reprendre-ho". Per San José, "la proposta és bona perquè resol problemes de seguretat que van plantejar els veïns però no s'ha treballat el consens necessari".

Podeu veure la galeria d'imatges del ple aquí.

FOTOS: Marc Rius.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat