Un cas d'abusos sexuals en l'esport esquitxa Sant Feliu

Una investigació del diari ARA destapa diversos casos d'abús sexual a menors arreu de l'Estat per part d'un entrenador que va treballar durant un any en tasques administratives al CN Sant Feliu. El club ha expressat "tolerància zero"

Una investigació del Diari ARA ha destapat diferents casos d'abusos sexuals en el món de l'esport a Catalunya. Un d'aquests és el d'un entrenador de natació amb dues condemnes per abús sexual, però que mai ha entrat a presó, i ha passat per diferents clubs de Catalunya i Espanya. La investigació recull diferents testimonis de noies que expliquen com l'home havia abusat d'elles mentre n'era entrenador, algunes menors d'edat. Es tracta de L.A, que actualment es dedica a entrenar esportistes de duatló i triatló, però que havia passat per piscines de clubs com Molins de Rei, Olot, la residència Blume d'Esplugues i també el Club Natació Sant Feliu.

Des del CN Sant Feliu, van emetre la setmana passada un comunicat on expressaven "tolerància zero" amb els abusos sexuals. A més, en el text també aclarien que en el cas de Sant Feliu, l'home no va estar contractat com a entrenador sinó per fer "tasques tècniques i administratives", tal com també va explicar en una entrevista a Ràdio Sant Feliu, el president del club, Jorge del Ojo.

El reportatge d'investigació del Diari ARA és el resultat de la feina d'un any que ha permès endinsar-se en el món dels abusos sexuals en l'esport. En declaracions a Fetasantfeliu, Albert Llimós, periodista autor de la investigació, explica que "quan vam crear la secció de periodisme d'investigació volíem abordar aquesta qüestió. Teníem molt present el cas de Larry Nassar, metge de l'equip nacional de gimnàstica d'Estats Units que va abusar de centenars de gimnastes. Aquest problema existeix i a partir d'aquí vam començar a investigar, a buscar, noms, clubs, entitats, esportistes... Potser hem parlat amb més de 400 persones", assegura.

El pas de L.A. per Sant Feliu: 11 mesos treballant per al club el 2008 i un cas arxivat als jutjats el 2014

Segons la investigació del diari ARA, L.A. va arrencar la seva carrera com a entrenador de natació a Molins de Rei. D'allà va anar a Olot, a la residència Blume i després a Las Palmas, on va estar sis anys. El 2003 va ser condemnat a dos anys de presó per abusar de tres nedadores a Las Palmas, una d'elles menor d'edat. Segons recull la investigació, "s’aprofitava de l’esperança de les noies de participar en campionats i se les enduia a una sala on –sempre a soles– els feia “adoptar postures indecoroses i els feia tocaments al pits, natges i fins i tot la vagina”, tal com va detallar la sentència".

L.A. va treballar per al CN Sant Feliu durant 11 mesos, del febrer del 2007 al gener del 2008, segons assegura el Club santfeliuenc. Després d'aquí va passar a Lloret i després a Pontevedra, on va ser acusat per una altra menor per abús sexual el 2016. La condemna va ser d'un any. A més, segons el reportatge "abans que se sabés la sentència del cas de Pontevedra, ja el van denunciar per un altre delicte d’abusos sexuals, un cas que es va acabar arxivant el 2014 a Sant Feliu perquè no es va poder acreditar que ell cometés el delicte." En aquest cas, "la presumpta víctima va ser una dona d’uns 40 anys" i és l'únic testimoni amb qui el diari ARA no hi ha pogut contactar.

Des de llavors, L.A. ha estat apartat dels clubs i es dedica a entrenar esportistes del món del duató i triatló. La investigació parla també amb altres testimonis, com un el d'una noia de Cervelló, el 2016, que també relata com en un entrenament ell li va demanar que es traiés la roba.

El CN Sant Feliu expressa "tolerància zero" 

La setmana passada, el CN Sant Feliu va emetre un comunicat expressant "tolerància zero" des del club davant dels fets que es descriuen a la investigació. A més, també van fer alguns aclariments en realció al pas de L.A. pel club santfeliuenc. Des del Club matisen que L.A. va ser contractat del febrer del 2007 al gener del 2008 i que no va treballar com a entrenador. El president del CN Sant Feliu, Jorde del Ojo, explicava dijous en una entrevista a Ràdio Sant Feliu que "feia una tasca de direcció tècnica i administrativa. No feia tasques d'entrenador ni portava cap equip d'entrenament". Segons s'explica en el comunicat, l'objectiu era "donar forma a l'estructura esportiva de competició en el salt a la nova instal·lació" i que l'acomiadament va ser "per desavinences estructurals i de gestió amb la direcció del club, sense cap incidència en aquest període".

En l'entrevista a Ràdio Sant Feliu, Jorge del Ojo també afirma que "no sabíem res d'això, és molt complicat saber el que fa algú en la seva vida personal" i agraeix que des del 2015 "disposem d'una eina molt important per totes les entitats esportives que és la llei de certificació de delictes sexuals per part dels treballadors. El president del club explica que "en el nostre cas també ho demanem a les persones que treballen al Complex, estiguin o no en contacte amb menors d'edat. És una garantia que tenim i que s'ha de renovar cada any".

També a Ràdio Sant Feliu, Jorge del Ojo va insistir en què "des de la nostra entitat defensem la tolerància zero amb aquests temes i hi estem molt a sobre". I posava d'exemple una reunió recent conjunta amb Mossos d'Esquadra, famílies i esportistes per parlar també "de l'impacte de les xarxes".

Trencar el tabú dels abusos sexuals per crear consciència

Recentment s'han fet públics diversos casos d'abusos sexuals a menors, tant en el món de l'esport com també en l'Església. Per Albert Llimós, el periodista que ha investigat aquest cas de l'entrenador de natació, "el cas dels Maristes va ser determinant, a partir d'allà es van aconseguir canviar protocols i si a poc a poc van sortint coses, la gent pot saber que és una realitat i apartar personatges d'aquest tipus".

El periodista insisteix que "falta transparència i claredat, assumir que de vegades no donem prou importància a temes com aquests". Ho atribueix al fet que "som una societat molt patriarcal i masclistes i es permeten aquestes conductes que no es poden permetre". Davant d'això, per Llimós, "és important poder parlar-ne i ser-ne conscients, els mitjans de comunicació podem trasladar aquestes qüestions a l'opinió pública".

La investigació del diari ARA es pot llegir aquí i, segons afirma el mateix autor, Albert Llimós, "crec que és un tema pot tenir continuïtat".

Comentaris

Aitor Rubio Gómez Sant Feliu de Llobregat
1.


Com a ex waterpolista i ex nedador del Club Natació Sant Feliu desmenteixo el seu comunicat degut a que aqest home va ser entrenador durant aquesta temporada del club portant a nedadors de l'entitat entre els quals es trobava el fill del actual president.

  • 12
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat