Neix MTK, una cooperativa audiovisual a Sant Feliu

Tres santfeliuencs s'han unit en aquest projecte en format cooperatiu ubicada en una nau del polígon Matacàs. Hi ha tres platós i un espai coworking

La nau número 15 del polígon industrial Matacàs era fa un any una empresa de cartró. 750 metres quadrats a la planta baixa, 70 a la primera planta. Sostres alts, finestrals amplis, una nau industrial. Ara, després de mesos de reformes, s'ha convertit en la seu de MTK, una cooperativa de serveis audiovisuals formada per tres santfeliuencs que s'han unit per tirar endavant aquest projecte. El local compta amb tres platós i un espai de coworking, i a partir de la setmana que ve comença a funcionar. Més endavant, de cara a la primavera preveuen fer una inauguració.

Tres platós per llogar, coworking, borsa de serveis i un espai per xerrades i exposicions

"La idea va començar fa un any. Buscàvem algun local on poder ubicar estudis de foto, de so, un coworking... Vam estar a punt de llogar una nau al centre de Sant Feliu que ens va agradar, però al final el propietari va preferir vendre el local i vam continuar buscant", explica David Espert, un dels tres socis de la cooperativa MTK. En la recerca, van trobar aquesta nau a Matacàs, que va acabar sent "molt millor, el local està més bé, hem hagut de fer menys obres i la ubicació és molt millor per aparcar o per gent que vingui de Barcelona".

El David Espert ve del món de la producció d'imatge i es va unir amb l'Albert Marsà i l'Albert Obiols, que es mouen en el món tècnic de la imatge i del so. Tots tres han creat la cooperativa MTK, que ofereix serveis audiovisuals. "D'una banda, lloguem els platós. En tenim de tres tamanys diferents i sobretot ho encarem al món del vídeo i la publicitat. Però també n'hi ha un de més petit destinat a fotografia", explica el David Espert.

L'altra gran branca és la del "lloguer de taules, en format coworking". Un espai que està ubicat a la primera planta de la nau i on a partir de la setmana que ve ja s'instal·la Bruna, una altra cooperativa audiovisual. A més, també ofereixen "una borsa de serveis, disposem de convenis amb empreses de lloguer de material per qui ho necessiti, per exemple". A més, també "ens agradaria oferir xerrades i debats, presentar exposicions al 'hall', proposar un calendari de formacions... Volem que no només sigui una nau sinó un nucli de vida", asseguren.

El format cooperativa

Des de MTK han triat ser una cooperativa: "la idea incial era constituir-nos com a empresa, però finalment ho vam fer en format cooperativa", explica David Espert, que destaca l'assessorament que han rebut de l'Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat. I estan molt satisfets amb la fórmula perquè "ens agrada la idea cooperativista i el món de l'economia sociali i, a més, també és un format que facilita l'estructura i que fa que tots tres siguem parts iguals".

Un format que no és nou en el món de l'audiovisual a Catalunya, però sí en el tema de serveis, tal com explica David Espert: "hi ha productores, però cooperatives de serveis audiovisuals no n'hi ha". Un altre aspecte que subratllen del cooperativisme és que "ens permet entrar en la xarxa de l'economia social" i per això "els subministraments, les assegurances, etc... Ho estem fent amb cooperatives".

La transformació de l'espai

Aquests mesos han estat molt intensos pels tres membres de MTK. Al juny van signar el contracte de lloguer i des de llavors han començat les obres, que en principi s'havien d'acabar al desembre però que s'han allargat fins ara. A més, ells tres s'han encarregat de bona part de la feina de remodelació, sense externalitzar-ho: "tirar parets, pintar la nau, la instal·lació elèctrica, part del mobiliari"... Són algunes de les tasques que han fet entre tots tres i que, alhora, fan que se sentin encara més seu el projecte.

Una feinada viscuda en pròpia pell que ha transformat una nau industrial en un espai audiovisual. "El canvi ha estat molt bèstia, ara costa imaginar-se com era abans", expliquen.Aquesta setmana els membres de MTK estan acabant d'enllestir els últims detalls perquè l'espai funcioni a partir de dilluns que ve. Amb l'arribada de Bruna Cooperativa i la gravació del primer anunci, la feina de tots aquests mesos per convertir la nau en MTK començarà a ser una realitat.

A més, aviat posaran en marxa la web i al març volen fer una inauguració de l'espai, per obrir-lo a la ciutadania i amb el propòsit de no ser només una cooperativa audiovisual, sinó també espai de trobada on es puguin creuar sinèrgies. De moment, per a resoldre qualsevol dubte, els podeu escriure a hello@mtkspace.com.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat