Les lectores zero, acceptar-se a un mateix i els nassos de la Ruth Tormo

La santfeliuenca Ruth Tormo va presentar divendres “Quina tocada de nassos”, una novel·la sobre l'adolescència i la importància de ser un mateix

La sala Joana Raspall de la biblioteca Montserrat Roig estava divendres passat a la tarda plena d’infants i de cares conegudes de l'Ajuntament on la santfeliuenca Ruth Tormo va treballar en el departament de comunicació durant nou anys. 

Ruth Tormo presentava Quina tocada de nassos, una novel·la juvenil guanyadora del premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya i que parla del camí cap a l'adolescència de la Mila i el Liam, dos joves que busquen explicar-se i trobar sentit a tot allò que viuen i, sobretot, trobar-se a ells mateixos i definir-se com a individus amb personalitat pròpia, malgrat les inevitables contradiccions de l'edat. Una adolescència que l'autora viu de prop amb els seus dos fills on afirma que "els nens i nenes creixen massa de pressa i en molts casos per culpa dels pares". És per això que el llibre clama a la "la llibertat" dels joves i també al "voler fer allò que t'agrada fer" explica l'autora.

Pel que fa als nassos, aquesta part del cos és una de les protagonistes del llibre i no només perquè el protagonista en tingui un de ben gros sinó que també perquè el títol de cada capítol del llibre porta una frase feta amb aquest mot. La sala a més, estava envoltada de nassos il·lustrats per la també artista de Sant Feliu Mar Coronado.

La presentació del "Quina tocada de nassos "es va fer d'una forma peculiar i molt dinàmica. El públic de la sala era l'encarregat de treure d'una caixa objectes relacionats a preguntes que la Ruth contestava de forma directa.

L'ajuda de les lectores zero

Fruit d'aquestes preguntes vam poder conèixer més a la Ruth i saber, entre altres coses que acostuma a escriure als caps de setmana, al llit envoltada de coixins i amb la porta tancada per trobar el seu moment d'inspiració. Reconeix que "molts dels llibres que compro als meus fills, primer me'ls llegeixo jo" i anima als pares a llegir novel·la juvenil per comprendre més als seus fills.

Tormo va parlar també del que ella anomena "lectores zero", filles d'amigues seves que li agrada la lectura i a qui la Ruth deixa llegir el llibre abans que a ningú per escoltar la seva opinió. Una figura clau explica "sobretot perquè al final d'aquest llibre em vaig encallar i vaig ficar-lo al calaix. No sabia com acabar l'història i les lectores zero em van encaminar" explica, mentre mira amb mirada còmplice a alguna d'elles amagada entre el públic.

No és el primer premi que Tormo guanya, l'escriptora i periodista porta escrivint des de l'adolescència i ha estat mereixedora de diversos premis de contes i narrativa curta, entre els que destaquen els guardons Elsa Garcia (Papiol, 2018), Núvol (2017), Joles Sennell (La Seu d'Urgell, 2017) o el Joan Petit (Blanes, 2017). Alguns dels seus contes s’han publicat a la revista Cavall Fort.

Per finalitzar l'acte i abans de començar el berenar, la periodista Sílvia Guillén, que fins l'any passat va presentar el programa "El Mirall" de Ràdio Sant Feliu va llegir el primer capítol del llibre tancant així un acte familiar i molt santfeliuenc.

 

FOTOS:  Sílvia Hernández.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat