Una dona denuncia un cas d'abús sexual de l'entrenador Leo Armentano a la piscina de Sant Feliu

Tres dones més denuncien en un article al Diari ARA abusos sexuals de l'entrenador Leo Armentano. Parlem amb Salud Orihuela, que en va patir el 2016 a la piscina de Sant Feliu i ara ho ha denunciat. El Club Natació assegura que no en sabia res

Nou cas d'abús sexual en l'esport per part de l'entrenador Leo Armentano. Després de la investigació del periodista Albert Llimós al diari ARA que destapava diversos casos del mateix entrenador, en els últims dies tres dones més han denunciat abusos sexuals per part del mateix entrenador en els últims anys. Una d'elles és Salud Orihuela, que l'acusa d'abusos continuats durant un any i mig, mentre ell era entrenador personal i situa un dels episodis el 2016 a la piscina dels nens de Sant Feliu, on li va tocar els pits "davant de tothom". Armentano havia treballat una temporada al Club Natació Sant Feliu entre el 2006 i el 2007, ara no hi treballava però, segons ha explicat a Fetasantfeliu Salud Orihuela, hi havien anat diverses vegades a entrenar.

Des del Club Natació Sant Feliu asseguren que no tenien constància d'aquest fet. El president del CN Sant Feliu, Jorge del Ojo, assegura que "ho desconeixia totalment, sinó s'hauria actuat". També apunta que "pot ser que hagués vingut més vegades, no ho tenim controlat" però que se li va vetar l'entrada un cop es va publicar el primer reportatge sobre els abusos. El president del Club també demana que si algú més ha patit una situació semblant els ho comuniqui.

El malson de Salud Orihuela

Salud Orihuela, de 39 anys, explica en aquest article al diari ARA que va conèixer Leo Armentano el 2015 a la Marató de Barcelona i va patir diversos abusos sexuals en instal·lacions esportives de Barcelona i també a Sant Feliu. En declaracions a Fetasantfeliu, Salud Orihuela explica que "no ha sigut fàcil" arribar a fer públic el seu cas, però que es va veure reflectida en el reportatge que treia a la llum tants casos d'abusos de Leo Armentano i per això va voler denunciar.

La Salud va contractar Leo Armentano com a entrenador personal perquè s'estava preparant per unes proves esportives i "necessitava resultats". Afirma que "volia un rendiment ràpid i me'l van recomanar". Al principi, no va passar res, però al cap d'un temps van començar els abusos, que ell "relacionava amb tècniques de prestigi". També explica que "l'entrenament individual costa molt i ell com a entrenador et va donant confiança" i afegeix que "quan ja portes uns mesos, si vols aconseguir resultats, saps que no pots canviar d'entrenador. Per això és difícil sortir-ne".

Un episodi d'abús a la piscina de Sant Feliu

La Salud viu a Barcelona i els entrenaments amb Leo Armentano els feien a llocs diferents, com al Complex Esportiu Can Negre de Montjuïc, i també la piscina de Sant Feliu. Un dels episodis d'abús sexual va passar prescisament a les instal·lacions santfeliuenques, on ella explica que anaven de tant en tant a entrenar. En una d'aquestes ocasions, li va tocar els pits a la piscina dels nens "davant de tothom". La Salud explica que "es va ficar a la piscina a mi i em va estranyar, perquè mai havia vist que un entrenador ho fes". I recorda com "hi havia gent, però ningú va dir res, la gent tampoc sap quina relació tens i tothom mira cap a una altra banda".

A la piscina hi entraven comprant l'entrada per accedir-hi. Salud Orihuela assegura que "ell proposava anar a Sant Feliu perquè deia que tothom el coneixia, perquè hi havia entrenat molts anys". A banda de la piscina, també recorda com Armentano la feia córrer per l'aparcament de sorra que hi ha al costat del Complex. "En comptes d'anar a una pista preparada, em feia donar voltes per l'aparcament, entre els cotxes, no tenia sentit. I de vegades m'havia demanat que em fiqués al cotxe per canviar-me, no ho vaig fer, però em feia sentir malament".

Ella l'havia volgut frenar alguna vegada, però "ell em deia que no em confongués, per exemple que havia de tenir els mugrons activats per començar a entrenar, que eren tècniques d'elit, cada cop estava més deixat anar". Fins que el setembre del 2016 la Salud Orihuela es va plantar: "vaig trobar un altre entrenador i vaig dir prou". Ara viu "sensacions molt contradictòries, em diuen que sóc valenta, però també em sento culpable de no haver-ho denunciat fa dos anys".

Ara la Salud denunciarà el cas a la justícia, conjuntament amb dues dones més que també han patit abusos d'Armentano mentre era entrenador personal. "El que voldria és que se sàpiga el que fa i que es retiri, que no ho tornin a patir altres persones", explica. A més, també qüestiona "que hi hagi un entorn que el protegeixi, no entenc com pot haver-hi gent que ho tapi".

Entrada vetada a Leo Armentano al CN Sant Feliu

Davant de l'episodi d'abús viscut a la piscina de Sant Feliu, el president del Club Natació Sant Feliu, Jorge del Ojo, assegura a Fetasantfeliu que "des del club no teníem cap constància que això hagués passat, no hi havia cap denúncia, si no, s'hauria actuat". Leo Armentano hauria entrat com a usuari a les instal·lacions per dur a terme tasques d'entrenador personal. Segons ha explicat del Ojo, "no ho tenim controlat, pot ser que hagués vingut alguna altra vegada, però ho desconec". El president del club també ha explicat que des que es va publicar la primera investigació "s'ha vetat l'accés a aquesta persona a les instal·lacions".

Segons Jorge del Ojo, no es té constància de més abusos per part de Leo Armentano a Sant Feliu, però demana que "si algú n'ha patit, es posi en contacte amb el Club i, a partir d'aquí, ho comunicaríem a l'Ajuntament per activar els protocols necessaris". El president del CN Sant Feliu insisteix que desconeixien "completament" l'historial de Leo Armentanto i insisteix que "la llei de delictes sexuals ens permet poder prevenir casos d'aquest tipus".

A banda de les denúncies que es van fer públiques al reportatge de l'ARA, han anat apareixent casos més recents, com el d'una treballadora del Club Natació Molins que el va denunciar l'any passat per abús sexual a la piscina municipal.

Versions contradictòries del passat esportiu d'Armentano al CN Sant Feliu

Leo Armentano va ser condemnat el 2003 a dos anys de presó per abusar de tres nedadores a Las Palmas i a un any de presó a Pontevedra, el 2016, tal com va destapar aquest reportatge del Diari ARA, on també s'hi expliquen diversos casos d'abusos del mateix entrenador. També s'hi explicava que Armentano havia treballat al Club Natació Sant Feliu entre el 2006 i el 2009. Des del CN Sant Feliu, però, es va matisar que no van ser tres anys sinó deu mesos de la temporada 2006-2007. El club santfeliuenc ho va explicar en un comunicat on també expressava "tolerància zero" davant dels abusos sexuals.

Des del CN Sant Feliu afirmaven que Armentano havia treballat al club "en tasques administratives i d'organització de la secció esportiva", però que "les seves funcions no van ser mai com a entrenador". Una afirmació que ha sorprès a alguns santfeliuencs que contradiuen la versió del club i asseguren que Armentano sí que els va entrenar. Un d'ells, en declaracions a Fetasantfeliu, afirma que "ens va entrenar durant tota una temporada cada dia a l'equip de natació". No denuncia haver viscut ni vist cap abús però expressen "sorpresa" pel fet que el club digui que Armentano no va ser entrenador.

Preguntat per això, el president del Club, Jorge del Ojo, manté que Armentano "mai va portar cap equip d'entrenament", però admet que "això no vol dir que no estigués a peu de piscina explicant com fer algun exercici, donant instruccions a tècnics o potser fent alguna substitució puntual". Mentre que els nedadors asseguren que els entrenava cada dia, del Ojo insisteix que "és fals que fos entrenador" i afegeix que "estava contractat com a director tècnic per realitzar un projecte esportiu tant per natació com per waterpolo abans de fer el canvi a les noves instal·lacions".

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat