Plaça Francesc Macià: un espai reformat amb la incògnita de què passarà amb el soroll

Després d'anys de reivindicacions veïnals, la remodelació resol el problema de les filtracions a l'aparcament subterrani i l'accessibilitat. Ara caldrà veure si el soroll es minimitza quan creixin les plantes per les pèrgoles que s'han instal·lat

La Plaça Francesc Macià feia anys que necessitava una reforma. Les filtracions per pluja a l'aparcament subterrani, el soroll o l'accessibilitat eren alguns dels problemes del veïnat de la plaça, que portava temps reclamant millores. La reforma s'ha tirat endavant en aquest mandat i després d'un any i mig d'obres, dissabte passat es va inaugurar l'espai. El procés ha estat llarg i el projecte de reforma l'ha seguit de prop una comissió de veïns, amb el propòsit que es complissin els acords als quals s'havia arribat amb l'Ajuntament i mirant d'arribar consensos entre el veïnat i el projecte.

El resultat de la reforma és una plaça que ha resolt el problema de les filtracions amb l'aparcament subterrani i que ha eliminat les barreres arquitectòniques. El que no està clar encara és què passarà amb el soroll. Per pal·liar l'acústica, s'han instal·lat unes pèrgoles per on s'enfilaran diverses plantes que ara s'han plantat i que, d'aquesta manera, haurien de mitigar molèsties. El veïnat confia que la mesura funcioni però es manté alerta perquè encara no les té totes.

Una altra qüestió vinculada també a aquest tema és el de les dues terrasses de la plaça. Una de les queixes repetides del veïnat és el soroll que generen i, a més, també ha estat motiu de discussió l'espai que ocupen a la plaça. En les últimes setmanes, s'han marcat finalment les línies d'ubicació que havien demanat els veïns, que delimiten els 32 metres quadrats on es poden instal·lar les taules de les dues terrasses.

L'etern problema del soroll

"M'agradaria fer un agraïment a tots els veïns que han lluitat perquè aquesta plaça es reformés. Això ha estat una cursa de relleus i a mi m'ha tocat córrer els últims metres". Així va començar dissabte passat durant la inauguració de la plaça Jaume Zapater, com a representant del veïnat de la plaça, en un acte on van assistir un centenar de persones i que va comptar amb les actuacions d'ADansa de l'Escola Marga i l'Associació pro-Discapacitats de Sant Feliu Asprodis.

Zapater ha estat un dels veïns que ha format part de la comissió que ha fet el seguiment del projecte de la reforma. Una comissió que va néixer fa prop de tres anys, quan el veïnat va dur les seves reivindicacions al ple municipal. En aquell moment es va crear "una comissió amb representants de l'AAVV Roses Llobregat, el president del pàrquing i representants de cada comunitat", tal com explica el mateix Jaume Zapater. Després d'aquell ple es va engegar un procés de participació amb els veïns, on van reclamar diferents millores per la plaça, una de les quals era que les terrasses estiguessin més allunyades del centre de la plaça. I a partir d'aquí l'Ajuntament va presentar el projecte actual de reforma de la plaça, que es va aprovar fa dos anys al ple municipal.

Durant tot aquest temps, des de la comissió han fet un seguiment del projecte i no sempre ha estat fàcil. El mateix Jaume Zapater explicava a la seva intervenció a la inauguració de dissabte que "hem apostat per deixar les eternes discussions per acords de mínims", però advertia que "no renunciarem a persistir si hi ha incompliments". La reforma "redueix les filtracions i les barreres arquitectòniques, però el tema del soroll ja és més complicat". En aquest sentit, va fer un vot de confiança afirmant que "veurem què passa quan les pèrgoles tinguin ja tinguin fulles, perquè necessitem un espai de tranquil·litat". A més, va fer una crida a que "el civisme i les bones maneres imperin a la plaça".

A la inauguració de dissabte, la regidora d'urbanisme, Lídia Muñoz, va destacar que el projecte dona solucions a molts problemes de la plaça antiga: les filtracions, l'accessibilitat i l'eliminació de les zones amb racons o espais foscos". A més, va remarcar que la reforma s'ha fet "a través d'un procés de participació veïnal i amb l'acompanyament veïnal durant l'obra." Tot i això, també va admetre que "hi ha hagut solucions que potser no han agradat a tothom, però hem buscat el màxim acord possible i buscant també una bona entesa pel màxim rendiment social".

L'alcalde, Jordi San José, va fer un agraïment al veïnat "per la paciència, la complicitat i la tenacitat" i va qualificar de "fonamentals" l'existència d'"espais públics com aquest". En aquest sentit, va afirmar que "els espais de relació social són imprescindibles en temps en què hi ha qui ens vol cadascú sol tancat a casa seva. Aquest és un espai disposat a acollir a tothom". Els parlaments es van fer dalt d'un escenari, on van pujar-hi també els representants dels diferents partits polítics presents a l'acte, a més dels partits de govern, ICV-EuiA i PSC, també hi van ser ERC, PDeCAT, VSF i el regidor no adscrit Luis Serrano. No hi van ser ni PP ni Cs, que justament tenia una carpa ubicada a la Rambla, davant de la plaça.

Discrepàncies per la ubicació de les terrasses

"Des de la comissió vetllàvem perquè el projecte no es desviés", explica Zapater, que explica que hi ha qui no està satisfet amb les noves pèrgoles de la plaça però que "també hi ha cada cop més gent que creu que quan les plantes enfiladisses facin l'emparrat quedarà molt bé". La regidora d'urbanisme, Lídia Muñoz, reconeix que "entenc que fins que no estigui tot florit costi veure el resultat. Ara es veu una estructura que domina molt la plaça i haurà de dominar el verd."

Amb la reforma, la plaça també ha ampliat l'espai de parc infantil i s'han eliminat algunes escales a proposta del veïnat. La valoració general del resultat final és positiva, tot i que també afirma que "amb algunes coses que demanaven no ens feien cas". Finalment, afirma que "hi ha petits detalls, per exemple encara queda algun racó fosc a la plaça", o les escales de l'entrada per la Rambla, que en relació al pas de zebra dificulten la mobilitat.

El més difícil de gestionar, afirma, ha estat "la part de les terrasses". Aquesta és una de les qüestions que ha suposat problemes de convivència a la plaça i ha estat l'escull principal des de l'inici del projecte. Zapater afirma que "no ens van demanar el parer amb aquesta qüestió, i els últims mesos ens hem quedat parats perquè havien canviat coses sense dir-nos-ho". Per exemple, en relació a la ubicació de les taules de les terrasses, que en un principi no es van col·locar on demanava el veïnat. Finalment, però, la setmana passada es van pintar els límits més allunyats del centre de la plaça i ubicats segons la proposta veïnal.

Pel que fa a les terrasses, Lídia Muñoz afirma que "respectem el pacte al qual vam arribar amb els veïns que eren trenta-dos metres en total. A partir d'aquí, anirem veien quines són les ubicacions que menys molestes, ho anirem treballant amb els veïns". I pel que fa al soroll, afegeix que "quan creixi la jardineria, actuarà com un tapís com una barrera vegetal i hauria d'apavaigar els sorolls".

Una Plaça amb història

La Plaça Francesc Macià té una història singular. Inicialment, no estava previst que fos una plaça pública, sinó que havia de ser un espai interior de l'illa dels edificis, un lloc tancat. Finalment, però, l'espai es va convertir l'any 1987 en la plaça Francesc Macià. En el procés perquè acabés sent així, "l'AAVV va tenir un paper fonamental", tal com va recordar Jordi San José en la intervenció de dissabte i, per això, s'ha col·locat una placa d'agraïment al veïnat que agraeix "la lluita del moviment veïnal dels anys 70".

Segons ha explicat Jaume Zapater a Fetasantfeliu, "amb el temps, hi ha hagut deixadesa i la plaça s'ha anat descuidant. Sempre hi ha hagut problemes i l'Ajuntament no se'n responsabilitzava". El més greu és el que té a veure amb les filtracions que han afectat el pàrquing soterrat just a sota de la plaça. Tot plegat s'arrossega, segons Zapater, des de fa més de vint anys: "en el seu moment l'Ajuntament va autoritzar que alguns locals comercials fessin reformes sense tenir en compte que podia passar això, amb la qual cosa es van generar humitats al pàrquing que han estat un maldecap per la setantena de veïns amb plaça d'aparcament.

Ara, amb la reforma, aquest problema s'ha resolt tot i que, fruit de les obres, el pàrquing està "ple d'estalactites que caldrà solucionar", explica Zapater. Ara estan en negociacions amb les asseguradores.

Veïns crítics amb el procés de reforma i el resultat final de la plaça

La regidora d'Urbanisme admet que "hem treballat molt bé amb la comissió veïnal però tot i això continua havent-hi veïns que no estan contents". També n'és conscient Jaume Zapater, que durant aquest temps ha actuat també de mediador entre les reivindicacions veïnals i l'Ajuntament. Un dels veïns que no està satisfet de com ha anat el procés és Dani Agudo, que durant molts anys ha estat implicat en la reclamació de millores per la plaça. Agudo discrepa de com s'ha tirat endavant el procés i s'ha desmarcat també de la comissió veïnal.

"Tenia clar que no volia estar en cap comissió que no tirés endavant un projecte dels veïns. Quan ens van presentar el projecte d'obra, vaig tenir clar que no era el que havien votat els veïns". Per Agudo, el resultat final "no és una plaça per Sant Feliu ni pels veïns, sinó per donar servei als bars". I és crític amb la gestió d'aquest tema: "no volíem que es deixés els bars fora del projecte, però volíem que les taules anessin on ara hi ha el parc infantil".

Des del punt de vista d'Agudo, "l'Ajuntament no ha fet cas de les condicions que va demanar els veïns. No entenem que si vam votar per un projecte de plaça que acumula dècades de queixes i el que ens trobem és aquesta mena d'obra faraònica innecessària. Ens han posat unes pèrgoles que no han demanat ningú i que generaran problemes" perquè considera que "no serviran per pal·liar el so en una plaça d'aquestes condicions i a més impediran la visibilitat". I considera que "un cop passin les eleccions, tornaran els problemes. La plaça està dissenyada per posar-hi taules i els veïns no tindran silenci per dormir" i de cara al futur és pessimista: "tinc la sensació que és el començament d'una etapa amb més problemes". 

En qualsevol cas, la Plaça Francesc Macià engega nova etapa. Caldrà esperar que creixin les plantes enfiladisses per veure si els problemes amb els sorolls es resolen i què passa amb la convivència entre veïnat i terrasses comercials.

Podeu veure la galeria d'imatges de la inauguració aquí i un vídeo amb el time-lapse de la reforma de la plaça.

FOTOS: Marc Rius

Comentaris

Rantamplán
¡Por supuesto! S'ha d'inaugurar com cal! Y no os descuidéis las Xibecas, los McPollo, ni los altavoces bluetooth con buen reguetón!!! Además, las nuevas jardineras cumplirán a la perfección también como letrinas... ¿Sienten eso? Es la caricia de la incipiente brisa primaveral que antecede al verano metropolitano...
En resposta a Rantamplán
Dr. Grijando La siudad del hamor
6.

Muchas gracias, iremos los colegas con nuestras scooters sin silenciador para poder hacer las pertinentes carreritas alrededor de la plaza, para probar el grip del piso.

  • 11
  • 0
Dr. Grijando
Yo quisiera saber si podemos ir ya a fumarnos unos porretes, que no hay dónde meterse ya
En resposta a Dr. Grijando
Rantamplán Pipican Olorda
5.

¡Por supuesto! S'ha d'inaugurar com cal! Y no os descuidéis las Xibecas, los McPollo, ni los altavoces bluetooth con buen reguetón!!! Además, las nuevas jardineras cumplirán a la perfección también como letrinas... ¿Sienten eso? Es la caricia de la incipiente brisa primaveral que antecede al verano metropolitano...

  • 11
  • 0
Dr. Grijando La siudad del hamor
4.

Yo quisiera saber si podemos ir ya a fumarnos unos porretes, que no hay dónde meterse ya

  • 15
  • 1
Dani
Bona tarda,

Leo las declaraciones de los representantes municipales que aparecen en la noticia y me inquieta la concordancia entre éstas y, por ejemplo, la totalidad del último ejemplar de El Butlletí que llegó ayer a nuestros buzones: mentiras tamizadas por la cobertura (subvencionada vía impuestos) de la propaganda más infecta.

Es obvio que el Sr. Jordi San José Buenaventura, ejerciendo de Alcalde, y la Sra. Lidia Muñoz Cáceres, segunda en el cargo, han optado por omitir la realidad de lo que ha sido un proceso en el que, por decirlo con cierta finura, Iniciativa no ha podido evitar ser Iniciativa (al menos, la Iniciativa cortijera que conocemos en Sant Feliu de Llobregat).

Ni una palabra (muchos menos una explicación) de porqué se obvió desde el principio el resultado del Proceso Participativo votado y respaldado por la mayoría de propietarios / residentes de la Plaça Francesc Macià, que apostaba por la creación de un gran parque infantil… una estafa democrática en toda regla.

Tampoco hablaron de la coacción directa del Sr. Alcalde la noche de autos en el párking al ver que los allí congregados no tragaban con la imposición de otro proyecto que no fuera el votado, cuando hizo gala de sus maneras de capataz para espetar a los allí congregados que “o se aprueba este proyecto de plaza o me llevo el dinero a otro sitio”… un ejercicio de cinismo digno de quien no se toma en serio aquello que dice defender.

Silencio respecto a las amenazas a jubilados, intimidaciones en plena calle y coacciones diversas (por ejemplo, aceite y grasa de parrilla en los buzones) que han padecido algunos residentes de la plaza por parte de los protegidos de Iniciativa. Independientemente de haberlo puesto en conocimiento de autoridades, denunciar legalmente o seguir los cauces establecidos por la administración, la respuesta del Ayuntamiento ha sido el silencio… un Equipo de Gobierno que ignora a las víctimas y premia al agresor reformando, con dinero público, una plaza cuya única finalidad actual es ampliar los servicios de los bares. No hay otra manera de entender esas innecesarias (y caras) pérgolas que nadie ha pedido.

Como silencio obtuvieron también los otros locales de la plaza que no son bares, respecto a fechas de obra y desarrollo o inconvenientes de la misma. …el mismo silencio y ninguneo que ahora mastican aquellos propietarios preocupados por la seguridad en sus viviendas, atendiendo a la cercanía de las pérgolas y los balcones. Que no se nos haga entrega de un informe de seguridad creíble únicamente hace que aumentar la desconfianza.

Y es que, en definitiva, ¿qué confianza en el consistorio pueden tener los vecinos de la plaza cuando escuchan a los protegidos de Iniciativa encararse a la Policía Municipal argumentando, a voz en grito, que “vayan a pedir explicaciones a Lidia Muñoz”? ¿Hay manera de tener acceso a las actas policiales y comprobar, públicamente, ese dato?

Saludos cordiales,
Dani
En resposta a Dani
Rantamplán Pipican Olorda
3.
Bueno señor Agudo, ahora ya estará usted contento como gran cinéfilo que es: le han llevado un rinconcito de Gotham City a la puerta de casa. Teniendo en cuenta que era carnaval, y ante un escenario tan propicio, el alcalde podría haber aprovechado la ocasión para dar el "parlament" disfrazado de Batman... No obstante, hay que disculparle porque el hombre ya se jubila y su sagacidad languidece... ¿Adivinan quién sería Catwoman? Por favor, repitan conmigo:
-¡Viva la arquitectura impersonal pagada a precio de restauración de La Alhambra!
-¡Viva el urbanismo soviético y el Tetris!
-¡Viva el gasto desaforado y los panolis que lo pagamos en el rebut del IBI!
  • 13
  • 1
Piccolino della strada Sanfeta
2.

Menuda casa de put4s el ayuntamiento... habrá que empezar a sacar los trapos sucios de ahí dentro, airearlos y poner el ventilador a tope para esparcir la mierda.

  • 15
  • 1

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat