La reforma del mercat de marxants s'aprova a la segona amb el suport d'ERC i el rebuig de la resta de l'oposició

El ple de febrer va aprovar el segon intent la reforma del mercat de marxants incorporant esmenes d'ERC a la proposta del govern. El debat sobre aquesta qüestió va protagonitzar un ple de febrer amb mocions sobre habitatge, educació i política

Els últims plens de mandat tenen cert caràcter preelectoral. És per això que una sessió com la de dijous passat, corresponent al mes de febrer, i que no es preveia excessivament llarga va tornar a durar fins la mitjanit, quatre hores i mitja. Tots els grups municipals -i també el regidor no adscrit, que encapçalarà una nova candidatura- es valen d'alguns punts per marcar terreny, ja sigui en temes com l'habitatge, mocions polítiques o el mateix mercat de marxants.

La reforma del mercat de marxants va ser un dels punts més destacats i debatuts del ple de febrer. Després que al gener l'oposició en bloc tombés la reforma, el govern tornava a portar el punt al ple, que finalment es va aprovar amb el vot favorable dels tres regidors d'ERC, que van presentar diferents esmenes a la proposta original. Tot i les esmenes, la resta de grups de l'oposició no van canviar el sentit del vot i van votar-hi tots en contra.

ERC presenta esmenes a la reforma del mercat de marxants però l'oposició critica les presses per aprovar-la

La gran majoria insistia que no hi havia hagut prou consens amb paradistes i veïnat. A més, des de grups com Cs i PDeCAT van retreure que el govern i ERC haguessin arribat a un acord sense comptar amb la resta de partits. Silvestre Gilaberte, de VSF, va afirmar que els canvis introduïts a la proposta li semblaven "interessants", però que votaria en contra perquè el projecte li semblava fet "de pressa i corrents".

Les principals propostes d'ERC que s'han afegit a la reforma són crear una comissió de seguiment del mercat de marxants, que valori la reorganització del mercat i les noves ubicacions a la plaça Alfons Comín i al carrer Ramon y Cajal, així com la proposta d'elaboració del nou reglament del mercat i també fer una campanya d'informació ciutadana per reactivar la compra al mercat de marxants i donar a conèixer els canvis d'ubicació. Segons Oriol Bossa, portaveu d'ERC, "no és un procés tancat i emplacem el proper govern a fer un nou reglament que satisfaci marxants i veïns".

La resta de l'oposició, però, no ho veu així i es van mantenir ferms amb la negativa de votar en contra de la reorganització. Des de Cs, Raul Alba, va acusar el govern de tenir "molt mal perdre" i va lamentar que no s'hagués deixat la reforma per al proper mandat. Una idea que també defensaven des del PDeCAT: Rosa M. Martí va afirmar també que la proposta no els semblava suficient i que el problema de trànsit es traslladarà al carrer Ramon y Cajal. A més, va retreure que govern i ERC no haguessin comptat amb el seu grup per les negociacions. Des del PP, Elisabet Ortega, va criticar les formes i la rapidesa amb què s'havia gestionat la nova proposta: "avui mateix hem rebut un document i no puc tenir clar què votarem". Luis Serrano va insistir en què hi ha molts paradistes que no estan d'acord amb els canvis. Davant d'això, la regidora de comerç, Margarita Llongueras, va respondre que "un 75% dels paradistes està d'acord amb la proposta".

D'altra banda, al ple també hi va intervenir David Muñoz, veí del barri Falguera, i que va qüestionar la seguretat que planteja la reforma, a més de retreure "manca de consens" per tirar endavant la proposta. El debat sobre aquesta reforma va durar una hora i quart i finalment es va aprovar amb els vots favorables de l'equip de govern i ERC i el vot contrari de la resta.

Liquidació del pressupost i llum verda al Pla Local de Salut

Al ple de febrer també es va tractar la liquidació del pressupost del 2018, tot i que el punt no es votava. El regidor d'Hisenda, Josep M. Rañé, va defensar que "tot els indicadors són molt positius, s'han produït més ingressos per activitats econòmiques, s'han cobrat deutes pendents i s'han destinat els majors ingressos a reduir l'endeutament amb els bancs".

Una altra qüestió va ser l'aprovació del Pla Local de Salut, que va tirar endavant per unanimitat. Es tracta d'una eina, segons va explicar la regidora de salut, Lourdes Borrell, que s'estructura en tres àmbits: promoure estils de vida saludables, promoure espais públics i privats saludables, i combatre les desigualtats al municipi.

S'aproven mocions sobre habitatge, feminisme, educació i Open Arms

Al ple de dijous es van aprovar set mocions. Una la presentava l'AVV Falguera i la PAH per l'aplicació de la Llei d'Habitatge 24/2015 a Catalunya. Una moció que, entre altres qüestions, demana que es publiqui un llistat exhaustiu de pisos buits de grans tenidors, que s'identifiquin les necessitats d'habitatge, que s'ofereixin habitatges alternatius abans dels desnonaments i que no es tallin subministraments. La moció es va aprovar amb el vot favorables de tots els grups, també del PP, tot i que va votar en contra del punt que demanava facilitar l'empadronament al municipi de totes les persones que hi viuen, independentment de la seva situació de tinença de l'habitatge.

El ple va aprovar per unanimitat tres mocions més: una d'adhesió al manifest del Consell de Dones per al Dia Internacional de les Dones, que van presentar des del Consell de les Dones de Sant Feliu i que promovia sumar-se a la vaga feminista d'aquest divendres, 8 de març, i dues mocions sobre el soterrament. Una la presentava la junta de portaveus per donar compte de les conclusions del procés participatiu per la transformació urbana que es derivarà del soterrament i una altra d'urgència de la ponència unitària del soterrament, per deixar sense efecte el conveni anterior entre Estat, Generalitat i Ajuntament per poder tirar endavant el nou conveni.

D'altra banda, el ple va donar llum verda a una moció d'ICV-EUiA, PSC, ERC, PDeCAT, VSF i PP, sobre la necessitat de combatre la segregació escolar amb la corresponsabilitat de tots els agents educatius. Només hi va votar en contra Cs i el regidor no adscrit Luis Serrano. També es va aprovar una moció presentada per ERC de suport a Proactiva Open Arms i per la llibertat del seu vaixell retingut pel govern espanyol al Port de Barcelona, un text al qual només va votar en contra el PP.

Finalment, es va rebutjar una moció presentava per Ciutadans que rebutjava "l'indult" als presos polítics en relació al judici de l'1 d'octubre. Només van votar a favor d'aquesta moció Cs i PP, VSF es va abstenir i la resta hi van votar tots en contra i, per tant, no va tenir prou vots per aprovar-se.

FOTOS: Marc Rius

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat